"הרגולציה מחריבה את ענף סוכני הביטוח. סוכנים מבוגרים רבים, בהם הטובים והמקצועיים ביותר, פורשים מהענף. להערכתי, עד סוף השנה יעסקו בפנסיה כ־500 סוכנים בלבד, ולא יהיה מי שיתן ייעוץ", אמר אודי כץ, נשיא לשכת סוכני ביטוח לשעבר, בישיבת הוועדה הציבורית לבחינת עתיד ענף הביטוח, בראשות גדעון סער, שהתקיימה אתמול (ד'). "בסוף הכל יתנקז ל־ 500 סוכנויות ביטוח גדולות, מה שאומר שמספר המתחרים ירד מ־6000 ל־500 בלבד. ראו לדוגמא מה שקרה באנגליה שעברה למודל של שכר טרחה. הדור המבוגר פרש, והיום אין אף אחד שייתן ייעוץ פנסיוני
למבוטחים". בפני הוועדה הופיעו גם יוסי מנור, נשיא הלשכה לשעבר, דוד בכר, יו"ר ועדת הביקורת בלשכה, ליאור רוזנפלד, יו"ר סניף חיפה, דרור שפיר, חבר הוועדה הפנסיונית, עמי ונד, חבר הנהלת ליסוב – החברה הכלכלית של הלשכה, וסוכני הביטוח אמנון גור ואבי מנדה.
יציבות חברות הביטוח בסכנה
"סוכני הביטוח צריכים להפסיק לעבוד עם חברות ביטוח שמשווקות באופן ישיר. הישרדותו של סוכן הביטוח תלויה במקצועיותו ולכך אין תחליף, לא יחליפו אותו מערכות מחשוב או אלגוריתמים", אמר בכר. נשיא הלשכה, אריה אברמוביץ, שאל את כץ בנוגע לעמדתו על ההפרדה שנעשתה בוועדת בכר בעבר בין יועצים לסוכנים. בתגובה אמר כץ כי "זו הייתה טעות חמורה". מנור הוסיף כי "מסקנות ועדת בכר היו טעות בהיבט ההפרדה בין סוכן ליועץ. צריך לאפשר לנו לייעץ למבוטחים, כל עוד אנו מציגים להם בבירור באיזה כובע אנו מגיעים, כסוכן או כיועץ". בוועדה התייחסו גם למצבן של סוכנויות ביטוח. לטענתו של גור, "סוכנויות בבעלות חברות הביטוח הן בעיה חמורה של הגבלים עסקיים. סוכנויות בבעלות צריכות למכור רק את המוצרים של חברות האם. חמור מאוד שהמפקחת על הביטוח לא מטפלת בכך. המדיניות של הפיקוח מובילה לכך שרק בעלי האמצעים יוכלו לקבל ייעוץ פנסיוני מקצועי, וכל שאר עם ישראל ייזרק לקרנות פנסיה שבסופו של יום, במקרה הטוב, יספקו 60% מההבטחות שלהן לפנסיה". בדבריו, הביע דאגה לעתידן של חלק מחברות הביטוח בישראל. "אם תסתכלו במספרים תבינו שרק שוק ההון יכול להציל אותם. הרגולטור אמנם צריך לדאוג לאזרח, אבל גם חייב לשמור על יציבות חברות הביטוח". בתגובה הוסיף יו"ר הוועדה כי "איתנות פיננסית של החברות היא חלק מהדאגה לאזרחים". עוד ציין רוזנפלד כי "עלינו לדרוש מחברות הביטוח להחליט – או שאתן חברות סוכנים, או שאתן עובדות ישיר. אין יותר גם וגם".

פגיעה בענף
"אין היום תקשורת בינאישית, הצעירים מדברים אחד עם השני רק דרך הפלאפונים. חוץ ממחשב לא קיים כלום. עלינו לייצר את הבידול שלנו באמצעות המקצועיות והנשמה", אמר ונד. בהתייחסו לתהליכי הדיגיטציה אמר מנור כי "חברות הביטוח משקיעות מיליונים בדיגיטציה. הבעיה היא הן משקיעות רק בצד אחד של המשוואה – הצד שלהן. בכך הן פוגעות בנו ובמעמדנו בענף". "סוכני הביטוח נמצאים היום תחת לחץ של הסכמים מול הגופים המוסדיים, מערכת תגמול בגין הלוואה והלוואה בגין תגמול, שמפריעים להם להתנהל באופן חופשי. צריך לטפל בזה ולהוביל לתחרות חופשית", אמר שפיר. מנדה הוסיף כי לשכת סוכני ביטוח חייבת להפוך ללשכה סטטוטורית, בדומה ללשכת עורכי הדין. "לא ייתכן שיקבלו החלטות משמעותיות כמו הגדלת ההפרשות לפנסיה מבלי להתייעץ עימנו על ההשלכות שיש לזה. כדי שבאמת יבינו את כוחנו ומשמעותנו בענף, בואו נבחן מה יקרה אם במשך יומיים סוכני הביטוח לא יעבדו. מי ייתן למבוטחים שירות? חברות הביטוח יקרסו".