רוב מכריע של המעסיקים בישראל סבור שהחיסכון הפנסיוני של הציבור אינו מספיק ולא יספק ביטחון – כך עולה מסקר שנערך בקרב 500 משתתפי כנס המעסיקים של "עדיף" שהתקיים השבוע.
מתוצאות הסקר עולה כי 67% סבורים שלמרבית הציבור לא יהיה ביטחון פנסיוני בעתיד, ו-9% נוספים מעריכים כי לכל הציבור לא יהיה ביטחון כזה.
במסגרת הכנס התקיים פאנל בכירים, בו השתתפו צבי סטפק, בעלים משותף של בית ההשקעות מיטב דש, נותנת החסות הראשי של הכנס, ח"כ מיכל בירן (המחנה הציוני), יונל כהן, יו"ר חברת הביטוח איילון ואריאל יעקובי, יו"ר הסתדרות עובדי המדינה.
מי צריך לדאוג לפנסיה?
לדברי סטפק, אסור לחזור לימים שהמדינה ניהלה את החיסכון הפנסיוני. "יש מענה ראוי בשוק הפרטי מבחינת ניהול ההשקעות", אמר, "אם יש נקודת תורפה, הרי שהיא נמצאת בהיבט הטכנולוגי. הבעיה היא במערכות המחשוב המיושנות שמשקיעים הון בשיפורן".

לעומתו סבור יעקבי כי "המתכונת המועדפת היא שהמדינה תדאג לפנסיה. שהמדינה תיקח את הכסף ותנהל אותו, ותיתן לעובדים אג"ח מיועד. אבל המדינה לא מוכנה לקחת אחריות על זה". עוד אמר יעקובי, כי לדעתו ההפרשה הכוללת לחיסכון פנסיוני צפויה לעלות ל-25%. ח"כ בירן אמרה בפאנל כי חייבת להיות אופציה ציבורית לניהול כספים. "הצענו קרן ברירת מחדל ממלכתית", אמרה.
לדברי יונל כהן, המעסיקים והעובדים הם שורש הבעיה בחיסכון הפנסיוני. "עובדים רבים מושכים כספים מהחיסכון לפני גיל הפרישה, ומעסיקים נותנים לעובדים תנאים נלווים לשכר, מהם אין הפרשה לתנאים סוציאליים".
בעד רגולציה הגיונית
חברי הפאנל תקפו את ההתנהלות הרגולטורית של האוצר בסוגיות ביטוח ופנסיה. "האוצר רוצה בסך הכל בטוב, אבל הם בוחרים פתרונות מסובכים מאוד וגורמים נזק בהתנהלות שלהם", טענה ח"כ בירן. "הם מגיעים לוועדת כספים אחרי שבישלו את כל המהלכים עם המעסיקים והעובדים. האוצר גורם נזק שקשה לתקן אחר כך".