הכנסת אישרה בקריאה טרומית את הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון – ביטוח זכויות עצמאי שעיקר הכנסתו מעסק שמצוי בפשיטת רגל או בפירוק), התשע"ח־2018. ההצעה הוגשה בידי חבר הכנסת רועי פולקמן וקבוצת חברי כנסת, אליה הוצמדה הצעה דומה של חברת הכנסת מרב מיכאלי. הצעת החוק נוגעת בעצמאי שהתקשר בחוזה עם מזמין עבודה או שירות ועיקר הכנסתו באותה תקופה מקורה בהתקשרות עם אותו מזמין. על פי החוק, במידה ואותו מזמין פשט רגל או שניתן לו צו לפירוק, יהיה זכאי העצמאי לגמלה בגובה סכום שכר עבודתו הממוצע בחצי השנה שקדמה להכרזה על פשיטת הרגל או הפירוק.
בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב: "בישראל פועלים כיום כ־450 אלף עסקים, מתוכם 99% עסקים בינוניים וקטנים. אי־תשלום חובות על ידי פושטי רגל וחברות בפירוק לנושים בעלי עסקים קטנים וספקים היא תופעה שכיחה, הגורמת לאלפי בעלי עסקים קטנים לשלם את מחיר החוב, דבר הגורם לעתים לקריסתם. מצב זה חמור אף יותר כשעיקר הכנסתו של העסק הקטן מקורה בעסק או אדם שפשט רגל. במצב זה העצמאי עלול לאבד את מקור פרנסתו.

״פשיטת רגל של מי שהיווה מקור ההכנסה העיקרי עבור העצמאי בעל העסק הקטן היא מכה קשה עבור העסק וכלל לא בטוח כי ביכולתו להשתקם ולהתאושש ממנה. מצבים אלו מכבידים על המשק ופוגעים בצמיחה ובאיתנות הפיננסית של העסקים. זאת ועוד, בשונה מהחברות הגדולות, מרבית העסקים הקטנים נעדרים עורף כלכלי איתן ועתודות כספיות, אשר יאפשרו להם להתארגן מחדש ולגייס לקוחות שיחליפו את מקור הפרנסה שאבד".
לדברי מגיש ההצעה, ח"כ רועי פולקמן: "אחת התופעות שאנחנו רואים יותר ויותר זה אנשים שעובדים כ'פרילנסרים' מול מעסיקים עם חשבוניות. למה מעמדם שונה משל שכירים? במאה ה־21 יש מספיק אנשים שרוצים גמישות או אפשרות לעבוד מהבית ולא נכנסים תחת הגדרת עובד מעביד. העניין מעורפל בחוק ותלוי בפסיקה של בית המשפט, ולכן באה הצעת החוק הזו״.
ח"כ מרב מיכאלי הוסיפה: ״למרות המשקל העצום שלהן למשק הישראלי, עצמאיות ועצמאים הם מגזר כמעט נטול זכויות סוציאליות. מאז שהקמתי את שדולת העצמאיות והעצמאים בכנסת הקודמת אנחנו נאבקות להביא להבנה שמדובר בעובדים לכל דבר, שהמדינה חייבת להם רשת הגנה, כאשר החלק המשמעותי ביותר עבורן זה דמי אבטלה".
בהצבעה במליאה, 82 חברי כנסת תמכו בחוק ללא מתנגדים, אי לכך ההצעה תועבר לוועדת העבודה הרווחה והבריאות.