איך כדאי לפעול – עצמאי או חברה בע"מ?

ריכזנו את ההיבטים המרכזיים בנושא מבחינת האחריות האישית, חבויות מס ההכנסה, ביטוח לאומי, דיני העבודה והעלויות הצפויות בהקמה ותפעול העסק בהמשך
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

ראשית, יש לומר כי גם אם העסק בתחילת דרכו, או שמא קיים ועובד כבר שנים רבות, תמיד קיימת האפשרות להתקדם ולפעול כחברה בע"מ. להחלטה האם לפעול כחברה בע"מ או כעצמאי יכולות להיות סיבות בצד המיסוי או סיבות משפטיות בהקשר לאישיות המשפטית הנפרדת אשר נהנה ממנה מי שפועל באמצעות חברה.

חברה היא גוף משפטי נפרד אשר יכול לתבוע ולהיתבע. לעומת זאת, עצמאי מהווה עסק בבעלות של אדם אחד או יותר (שותפות), אשר כל האחריות הפלילית והאזרחית מוטלת עליו באופן אישי. כלומר באופן כללי ניתן לומר שבמידה והעצמאי כושל בעסקיו, ניתן לרדת לנכסיו האישיים (כגון כספו האישי, בית מגוריו, רכבו או כל רכוש אחר). יש לציין כי סוכן ביטוח חב גם באחריות אישית כלפי לקוחותיו.

ומה עם המיסים?

נטל המס המרבי על הרווח של יחיד (עצמאי), לא כולל ביטוח לאומי ומס בריאות, מגיע כיום לשיעור של 50% (כולל מס יסף) והוא מחויב לשלם את המס על כל רווחיו. כלומר כל השקעה שיעשה ביתרת הרווח שנותר לו כמו קניית דירה או רכב, מתבצעת מכסף ששולם עליו מס במדרגה הגבוה שאליה הגיע אותו יחיד.

מהם היתרונות של כל אחת מדרכי העבודה?

בחברה המצב קצת שונה, מכיוון ששיעור מס החברות הינו שיעור מס אחיד אשר נכון לשנת 2017 עומד על 24% . בנוסף, הבעלים של החברה מקבל משכורת מחברתו ועליה הוא משלם מיסים כמו עובד שכיר. בשלב שני, החברה משלמת מס חברות לאחר שנרשמה כהוצאה ממשכורתו של הבעלים. כתוצאה מכך, ישנו יתרון מיסוי גדול לטובת החברה אשר מאפשר השקעת הרווחים שנותרו לצורך הגדלת ההון, צמיחה והתפתחות עסקית. כמובן, שיתרון זה יישאר כל עוד לא ימשוך הבעלים של החברה את רווחיו כדיבידנד, אלא ימשיך וישקיע את יתרת העודפים בעסק כגון: רכישת ציוד, השקעות בנדל"ן ועוד. על אותו חלק מרווחי החברה שיחולקו לבעלים יוטל ביום שיחולקו, מס דיבידנדים בשיעור של 25% ועל בעל שליטה (המחזיק 10% ומעלה) – 30% ובשיעור משוקלל, על בעל שליטה בחברה, אשר ימשוך את הרווחים שנותרו "הביתה" יחול מס בשיעור של כ 47%- (בקירוב). לכן, מבחינת חבות המס כדאי להיות חברה כל עוד חלק מהרווחים, לפחות בטווח הקצר והבינוני יושקע בחזרה ברכוש לדוגמה נדל"ן ורכבים. כמו כן, חשוב לציין כי מס הבריאות והביטוח הלאומי אינו חל על הכנסה מדיבידנד ואילו כעצמאי יכולה להגיע חבות המס עד ל־ 17% נוספים.

כדי לעשות קצת סדר בעודף המידע ריכזתי לפניכם מספר כללי אצבע:
1. מיסוי – מדרגות המיסוי החלות על עצמאי יכולות להגיע למעל 50% (כולל ביטוח לאומי), לעומת חברה אשר שיעור המיסוי שלה הינו אחיד ועומד בשנת 2017 על 24% בלבד. כמובן, שיש לבחון את היקף ההכנסות והרווח על מנת לבדוק את הכדאיות בהיבט זה. כלומר, במחזורי הכנסות ורווח נמוכים לא תמיד משתלם וכדאי לפעול כחברה.
2. השקעות – עקב המיסוי הנמוך אשר חל על רווחי חברה בע"מ, נותר יותר הון על מנת לבצע השקעות בנדל"ן, רכישת רכבים וכד'. כעצמאי, מדרגות המס חלות על כל הרווח, משמע כל השקעה של עצמאי ברכישת נדל"ן או אפילו רכב מתבצעת "מהנטו", כלומר רווח שחל עליו מדרגת המיסוי הגבוהה, ביטוח לאומי ומס בריאות.
3. גיוס הון – קבלת הלוואות מהבנק לצורך מימון כללי או ספציפי מקובל ופשוט יותר בחברה בע"מ מאשר לעצמאי אשר כפוף לאובליגו האישי שלו.
4. ניהול חשבונאי – ככל שמחזור ההכנסות של החברה גדול יותר, כדאי יותר לפעול כחברה. חברה מנהלת הנהלת חשבונות כפולה אשר מספקת תמונה מקיפה יותר של העסק (הוצאות והכנסות). יש לציין כי לפי החוק, מעל מחזור הכנסות מסוים, גם על עצמאי לנהל מערכת הנהלת חשבונות כפולה ואז עלויות תפעול העצמאי כמעט וזהות לעלויות שיהיו בחברה, מה שהופך את המעבר לחברה לכדאי יותר.
5. עלויות תפעול – כעצמאי עלויות התפעול ושכר הטרחה לאנשי מקצוע כגון רואה חשבון, נמוכים מאשר עלויות התפעול כחברה בע"מ. כמובן שיש עוד היבטים רבים להחלטה האם לפעול כעצמאי או כחברה בע"מ. יש לבחון כל עסק לגופו, ובפרט אצל סוכני ביטוח ישנם שיקולים נוספים לא פחות חשובים על מנת לקבל את ההחלטה הנכונה.

כיועציה של הלשכה נשמח לתת לכם ייעוץ מתאים ופרטני אשר ייתן לכם תמונה מהימנה ומשקפת של העסק בהיבט של פעילות כעצמאי או באמצעות חברה בע"מ ובהקשר לאפשרויות המעבר מעצמי לחברה בע"מ. מאמר זה נועד למסירת מידע כללי בלבד. אין לראות בחומר המתפרסם במאמר זה משום ייעוץ או חוות דעת כלשהי. לפני נקיטת צעדים כלשהם אנו ממליצים על קבלת ייעוץ מקצועי.

הכותב הוא רו"ח במשרד מקחל בועז אורן דין ושות', יועצי הלשכה לענייני מיסוי

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email