איך לעבור בשלום מעבר בין דורי בעסקים משפחתיים?

דרורית גל־פז, יועצת הלשכה בנושא ליווי ויעוץ לעסקים משפחתיים, מסבירה למה רצוי לשים לב בנוסף להערכת השווי הכלכלי של תיק הביטוח על מרכיביו השונים
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

מחקרים מראים כי רבים מהעסקים המשפחתיים במעבר בין דורי נקלעים למצב בו צמיחת העסק נתקעת בגלל מריבות, סכסוכים ופערי דורות. אחת הסיבות העיקריות קשורה להבנת בני המשפחה שתהליך המעבר הינו תהליך מובנה, מסודר ובעל עיתוי קריטי.

מחקר שנערך בשנת 2003 בארה"ב בקרב עסקים בבעלות משפחתית, מצא כי מתוך 100 עסקים משפחתיים כ-70% לא יצליחו לעבור מהדור הראשון לשני וכ-50% מהעסקים שיישרדו ייעלמו במעבר בין הדור השני לשלישי.

תהליך דינמי, מתמשך וייחודי | צילום: shuttersto

אם משפחה היא עסק. אז מהו עסק משפחתי?

עסק משפחתי הוא לא עסק רגיל. מצד אחד נפלא לעבוד ביחד עם המשפחה, קיימת נאמנות, נוחות ודאגה אחד לשני. מצד שנים קיימת סכנה גדולה. מדוע? משפחה בעצמה היא עסק. מסכימים? יש הורים, הבעלים של העסק ויש ילדים, וביחד העסק מהווה יחידת רווח והפסד. יש הכנסות ויש הוצאות. תארו לכם  שהמשפחה היתה יודעת איך לנהל את המשפחה כעסק מבחינה ניהולית – לחשוב על חזון, ערכים ועתיד המשפחה לעשרות שנים קדימה ולתכנן את העתיד. עכשיו תארו לעצכם שהמשפחה שהיא עסק בזכות עצמו, גם עובדת בעסק המשותף, נוצרות בעיות כפולות. נוצר בלבול וכאן טמונה הסכנה. אבל יש גם חדשות טובות.

שתי שפות מתערבבות ונוצר בלבול בין המקצועי לרגשי

היות שאני מלווה עסקים משפחתיים להמשכיות הדורות כבר 20 שנה, אני מיד קולטת את התרבות המשפחתית שמתערבבת בתרבות העסקית ואיזו תרבות דומיננטית בעסק. למשפחה יש מערכת שיקולים ותרבות מיוחדת בעוד שלעסק יש מערכת שיקולים ותרבות שונה לגמרי. הערבוב גורם לקונפליקטים, מטענים רגשיים, חוסר בהירות, חוסר הבנה ותסכול גדול. וכאן צריך לעשות סדר ולארגן מחדש את שני העולמות. בתהליך מובנה אני עוזרת לזהות את שתי השפות ולהתחיל לתקשר בשפה המקצועית בעסק ולשים בצד את האמוציות. כך שהתפקוד, הביצועים והתוצאות משתפרים, ונעים יותר להיות ביחד.

מהי הבעיה העיקרית?

ההתעלמות מהבעיה. התעלמות עד שהמצב מחמיר בצורה שמביאה להתדיינויות בבתי משפט עקב סכסוכים ומשברים בין אישיים ועסקיים ולפעמים כבר לא זוכרים מאיפה הכל התחיל עד לפירוק העסק או למכירתו או לאיבוד העסק.

המצב מחריף כשהמייסד חושב להעביר את הניהול לדור הצעיר. הצעירים נמרצים, מהירים, לעיתים נמהרים  מידי בהחלטות, רוצים מיד לנהל, קיים פער דורות עצום שרק עם הכוונה מדוייקת ומקצועית ניתן לגשר עליו.

הילדים לא תמיד מרגישים בטוחים שהם יכולים להכנס לנעליים של ההורים ולכן התהליך נתקע, התסכולים גוברים מכל הצדדים ומצטברים כעסים. ומה קורה כשלא מבינים את זה ויש קצר בתקשורת? מפסיקים לדבר אחד עם השני ואפילו לא שמים לב. הצעירים רוצים לקדם את העסק ולא תמיד עם חשיבה מושכלת בעוד שההורים מחזיקים ושמרנים יותר ודואגים לפרנסה ולכלכליות.

האם כל אחד מתאים להכנס לנעליו של המייסד? ואם אין ממשיך?

ההורים יודעים מי מתאים ומי לא. לעיתים אין להם ברירה ולהכניס את כל הילדים או לחילופין בן שמאוד מתאים להכנס לתפקיד ניהולי בכיר מסרב ומעדיף לא להכנס לעסק המשפחתי.

וכשההורים בחרו בילד להמשיך ואמר לו שהעסק בעצם מיועד לו אבל בפועל זה לא קורה. יכול לקחת 5 שנים או 10 שנים וזה עוד לא קורה. הבן מרגיש תסכול גדול וההורים גם מרגישים תסכול שלא מצליחים להעביר את הניהול.

ומה קורה שאין ממשיך?

כל התופעות האלה קורות במשפחות הכי טובות וזה הגיוני כשיש מטענים רגשיים מהבית, יש ציפיות, לעיתים לא נעים לשתף מה שעובר בלב וצוברים כעסים.

המפתח למעבר בין דורי מוצלח

המפתח למעבר הבין דורי בצורה טובה ומושכלת תלוי בהבנה שנדרשת תכנית מקצועית, תהליכית ודינמית בליווי אנשי מקצוע מומחים בתחום העסק, הניהול, הפיננסים והפסיכולוגיה, זאת כדי להביא להבנות, הסכמות, להמשכיות הדורות ולצמיחת העסק. התהליך כולל יצירת בסיס משותף של חזון וערכים, מטרות ברורות וערוץ תקשורת פתוח ויחסי אמון. הרווח הגדול ביותר מתקיים בתוך המשפחה, תקשורת פתוחה ומכבדת, היחסים משתפרים, אהבה חוזרת למשפחה אם היא הלכה לאיבוד והעסק ממשיך לצמוח לדורי דורות ולגאוות ההורים המייסדים כשכולם מתוגמלים הן פיננסית והן במערכות היחסים.

מסקנות:

1. יש להבין שמעבר בין דורי הינו תהליך דינמי מתמשך וייחודי, המותאם לכל קונסטלציה משפחתית ועסקית ונתפר במיוחד למידות המשפחה והעסק.

2. צריך לגעת במרכיבים עסקיים, משפחתיים, אישיים, ניהוליים, כלכליים בהיבטים פסיכולוגיים ועסקיים. ולשם כך נדרשת מקצועיות ומומחיות מיוחדת משולבת הבנה עסקית והתנהגות אנושית.

3. נדרשת העזה ופתיחות לקבל יעוץ חיצוני ממומחה בתחום, וכן סבלנות לבניית תהליך מושכל ונכון.

4. השקעה בתהליך זאת מתנה עצומה לשלום המשפחה בהווה ולעוד עשרות שנים טובות למשפחה ולעסק ואולי לנכדים ונינים.

5. יש אופציות לעתיד העסק גם אם אין ממשיך, יש להתייעץ ולבדוק לעומק את המרכיבים השונים ולקבל החלטות בהתאם.

6. מומלץ להתייעץ מקצועית לגבי השווי הכלכלי של תיק הביטוח והתגמול הנכון.

מוזמנים לשיחת יעוץ ראשונית ללא עלות, לסיעור מוחות לבחון את ההדגשים עבורכם כדי שהעסק ימשיך בצמיחתו ואולי לקבל החלטות מושכלות אחרות.

הכותבת היא ועצת הלשכה בנושא ליווי ויעוץ לעסקים משפחתיים, מובילה לפתרונות להמשכיות הדורות

0544439343 | [email protected] | www.mind-tec.co.il | www.business-coaching.co.il

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email