רב-השיח שנעל את כנס אלמנטר, עסק בתקציב המדינה והשפעתו על ענף הביטוח. בפאנל השתתפו ח"כ מיקי מכלוף זוהר, מרכז הקואליציה בוועדת הכספים; ח"כ אלי כהן, יו"ר ועדת הרפורמות; ח"כ יעקב אשר, מזכ"ל תנועת דגל התורה; ח"כ בצלאל סמוטריץ', סגן יו"ר הכנסת; ונשיא לשכת סוכני ביטוח, אריה אברמוביץ. את הפאנל הנחה הפרשן הכלכלי של מעריב, יהודה שרוני.
השיח בפאנל עבר לעסוק מהר מאוד בסוגיית המיסוי על דירה שלישית, שיו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, אמר מוקדם יותר בכנס, כי הוא לא יעביר את הצעת החוק לגבי נושא זה, כפי שהוא מוצעת כיום.
ח"כ כהן טען, כי אחד הפתרונות למצוקת הדיור הוא הכנסת שחקנים נוספים לשוק המשכנתאות כמו חברות הביטוח. "היקף הדרישה לאשראי לנדל"ן רק ילך ויגדל. לכן צריך להכניס עוד שחקנים לשוק המשכנתאות, כמו חברות הביטוח שמנהלות נכסים בהיקף גדול יותר מאשר הבנקים. במקום ללכת לפקיד בבנק, נקנה משכנתא אצל סוכן הביטוח. הגדלת המימון לשוק המשכנתאות תוזיל את הריבית ותפעל לטובת הזוגות הצעירים. אנחנו נתנגד לבקשת נגידת בנק ישראל, העומדת בפני הוועדה, לתת לבנקים ולחברות האשראי למכור ביטוח. המצב הוא הפוך – אנחנו בוועדת הרפורמות, נעודד את כניסת חברות הביטוח וסוכני הביטוח לפעילות בתחום המימון.
"חוק הזוי"
זוהר החמיא לנשיא הלשכה. "קודם כל אתם, סוכני הביטוח, צריכים להודות לאריה אברמוביץ, שלולא פעילותו האינטנסיבית בכנסת, מצבכם היה גרוע יותר. אני לא מקבל את זה שהיא מצפצפת עלינו, אבל צריך לזכור שבסופו של דבר היא גוף רגולטורי עצמאי, והיא לא צריכה לעבור אישור של ועדת הכספים על כל הוראה שלה. יש לנו שר אוצר חברתי שמנחה את דורית סלינגר לקבל החלטות לטובת הציבור. מה היא עושה עם ההנחיות האלו? זה סיפור שונה. היו לי הרבה עימותים עם סלינגר בוועדה ובתקשורת. אבל היום אנחנו מנסים יחד להביא לשיפור מצבם של סוכני הביטוח. צריך להקל ברגולציה על חברות וסוכני הביטוח, כי סופו של דבר זה מתגלגל לאזרח".

בנוגע למיסוי הדירות, הוסיף זוהר, "אמרתי לשר כחלון – המטרה שלך להציף את השוק בדירות כדי להוזילן היא נכונה. אבל ההצעה שקיבלת מאגף התקציבים שלך, תביא לכך שבעלי דירות מרובות יעדיפו לשלם מס של 15 אלף שקל בשנה, מאשר לשלם מס שבח של מאות אלפי שקלים על מכירת הדירה. הם יעלו בכל שנה את דמי השכירות ויגלגלו את המס על השוכר, ותוך כמה שנים הם יכסו את סכום המס השנתי. לכן, אתה לא יכול להשית את המס הזה מבלי לתת פטור ממס שבח, לפחות כהוראת שעה. בנוסף הצעתי לו, שאם הוא מוציא משקיעים מאפיק ההשקעה בנדל"ן, שהמדינה תיתן להם אפיק השקעה של חיסכון. השר אמר שהדברים מעניינים והוא יבחן אותם לעומק. הצעתו כפי שהיא – קשה עד בלתי אפשרית להעברה בכנסת".
לדעת ח"כ סמוטריץ', החוק הזה לא יעבור. "הוא חוק הזוי. מיסוי מעולם לא הוריד מחירי דירות. החוק הזה גם לא שוויוני. לא ייתכן שמי שיש לו דירה ששווה 20 מיליון שקל לא ישלם עליה מס, ועצמאי, כמו סוכן ביטוח, שקנה לעצמו 3-4 דירות קטנות כי הוא לא יכול היה עד היום לחסוך לפנסיה, ומקבל עליהן 7-8 אלף שקל בחודש, כן ישלם מס".
ח"כ אשר הסכים עימו. "התלהמות לא פותרת דבר. מדובר בחוק לא שוויוני ולא חכם. מי שישלם בסופו של דבר את המחיר זה האזרח החלש, שוכר הדירה. זה גם מה שקורה בתחום הביטוח, כשמרוב רגולציה, לסוכן הביטוח אין זמן לעסוק בייעוץ למבוטח שלו".
אברמוביץ התייחס לדבריהם ואמר כי מלבד מס על דירה שלישית, יש בחוק ההסדרים עוד בעיות רבות שמעיקות על המגזר העסקי ועל העצמאים. בנוסף, בתשובה לשאלתו של שרוני – מה דעתו על חיזוק מעמד המפקחת כראש רשות עצמאית, ענה נשיא הלשכה "בתחילת הדרך לא ידענו בפני מה אנחנו עומדים. בהמשך למדנו את הנושא, וביקשנו מוועדת הרפורמות להקפיד במסגרת הצעת החוק על תקופת צינון לבכירים בממשלה. לצערי, לא קיבלו את ההצעה שלנו. ביקשנו לא לבטל את הוועדה המייעצת לראש הרשות, ולצערי גם זה לא התקבל. ח"כ כהן הוסיף לחוק את הפיקוח מצד הכנסת. לדעתי, ההצעה היא עובדה מוגמרת".