אריה אברמוביץ: ”כל אחד צריך לחשוב על העתיד, והעתיד כבר כאן“

נשיא לשכת סוכני ביטוח מבטיח כי ב-2017 ,הלשכה תבלוט מבין הגופים הכלכליים במשק. בניגוד להנחה הרווחת, יחסיו עם הממונה על שוק ההון טובים
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

אריה אברמוביץ נכנס לישורת האחרונה א בתפקידו כנשיא לשכת סוכני ביטוח, תפקיד ממנו יפרוש לקראת סוף השנה הבאה לאחר השלמת הקדנציה. בסוף 2016 ,לאחר פעילות ענפה של הלשכה והישגים לא מבוטלים, פגשנו נשיא מפויס כלפי הפיקוח על הביטוח, תובעני כלפי סוכני הביטוח בנושאי הטכנולוגיה המתקדמת וההתפתחות האישית שלהם, ומאוכזב מהמשך ההתנהלות האדישה של רוב חברות הביטוח כלפי סוכניהן.

איך אתה מסכם את פעילות הלשכה בשנת 2016?

"בשנה החולפת התמודדה הלשכה עם אתגרים כבדי משקל, לטובת ולמען סוכני הביטוח. זכינו במלחמה המשפטית על תדמית סוכן הביטוח מול הקמפיין של ביטוח ישיר, הן בין כותלי בתי המשפט והן בתקשורת. החלטת בית המשפט הינה החלטה דרמטית ובעלת חשיבות מכרעת על תרבות השיימינג העסקית בישראל בכלל, ועל תדמית סוכני הביטוח בפרט. לא נאפשר לאיש לצמוח על חשבוננו, ולרמוס את תדמית הסוכן.

"עם תחילת כהונתי, קיבלנו החלטה אסטרטגית לעסוק לא רק בהווה, אלא להיערך גם לעתיד של סוכן הביטוח. לפני כשנה וחצי הכרזנו על פרויקט סוכן ביטוח 2030 ,שמטרתו להתאים את מקצוע סוכן הביטוח לשינויים שחווה ענף הביטוח, ולמצב אותו כמקצוע רווחי גם בעשורים הבאים. הפרויקט עתיד להשפיע לא רק על מקצוע סוכן הביטוח אלא גם על עתיד ענף הביטוח כולו. במסגרת הפרויקט השקנו קורס חדש במכללה לפיננסים וביטוח, 'מומחה מניעה משפחתית', שמתמקד בסוכן כמנהל עסקי ובסוכן המניעתי. במהלך הקורס הסוכנים ילמדו בין היתר כיצד לנהל את העסק ביעילות ולהביאו למצב רווחי באופן אופטימלי.

"בנוסף, חשפנו בפני הסוכנים אפשרויות הכנסה מהרחבת פעילותם בתחומי הפיננסים. למשל, מיזם הפרישה, סיוע בתכנון משכנתאות, ובכלל כל מה שקשור בכלכלת המשפחה, מחיסכון לילדים ועד ליציאה לפנסיה. כל דבר שיכול לייצר הכנסה נוספת לסוכן ולעזור למבוטח, שסומך על הסוכן שלו כמי שיכול לטפל בכל הסיכונים שלו, כולל בפיננסים. בחודשים הקרובים תעביר הלשכה השתלמויות לסוכנים בנושאים פיננסיים. גם תת הוועדה לפיננסים בראשות יוסי ורסנו, שקיימה כנס פיננסים ארצי מרשים לפני מספר חודשים, שוקדת על פיתוח הנושא לטובת הסוכנים. "נדבך חשוב נוסף במסגרת עתיד סוכן הביטוח הוא הוועדה הציבורית לבחינת עתיד ענף הביטוח, בראשות שר החינוך לשעבר גדעון סער, שמטפלת בסוגיות אשר במוקד ענף הביטוח כולו. זו יוזמה של הלשכה שהרימה את הכפפה במקום האוצר או חברות הביטוח, שהיו צריכים להקים ועדה ציבורית כזאת לטובת ענף הביטוח והמבוטחים. אנחנו ראינו את הצורך לבדוק לאן הענף הזה הולך לטובתו ולטובת המבוטחים. אנו פועלים לכך שמסקנות הוועדה יפורסמו במסגרת הכנס הפנסיוני שיתקיים באילת בחודש מרץ 2017.

פועלים בכנסת

משבר ביטול הביטוח הסיעודי הקולקטיבי הוביל את הלשכה לגבש מודל חדש שיתן פתרון לכל אותם נפלטי הביטוח הסיעודי. "לשם כך שכרנו אקטואר בכיר, ד"ר בועז ים, שגיבש מתווה יישומי לפיו נפלטי הביטוח הסיעודי יכונסו ל'פול' מיוחד שבו יבוטחו בסכום של כחמשת אלפים שקלים בחודש, תמורת פרמיה נמוכה הדומה לזו ששילמו בביטוח הקולקטיבי. אנו סוכני הביטוח נתגייס ונשווק את הפוליסות הייחודיות הללו ללא תמורה", אומר אברמוביץ, ומוסיף כי "נושא קריטי לענף הוא הפרדת תגמול סוכן הביטוח מדמי הניהול. בליווי שלנו אושרה בקריאה ראשונה הצעת חוק שעתידה לחייב את הגופים המוסדיים לייצר מודל חדש של תגמול לסוכן הביטוח. הצעת החוק בהובלת חברי הכנסת מיכל בירן, מיקי זוהר ועומר בר לב זכתה לתמיכת הממשלה ואושרה פה אחד. אנחנו מתכוונים להמשיך וללחוץ להעברת ההצעה בקריאה שניה ושלישית, כי היא קריטית לענף ולתדמית סוכן הביטוח". הצעת החוק תעלה לקריאה בוועדת הכספים ביום שני הקרוב. למה הגופים המוסדיים מסרבים ברובם לשתף פעולה בנושא? "אני מאוד מאוכזב מחברות הביטוח שלא השכילו ליזום בעצמן את המהלך או לפחות לשתף עמו פעולה. כעת הן מחכות שההוראה תנחת עליהן מהפיקוח או במסגרת הצעת החוק". מה קורה עם ממשק דמי הסליקה שנגדו אתם פועלים? "אנחנו בדיאלוג עם רשות שוק ההון בנושא, כדי להעלות בפניהם את הקשיים ביישום הממשק, שאמור להתאים למערכות הקליטה אצל החברות היצרניות השונות )חברות הביטוח(, אולם לסוכן הביטוח שמתפעל אין כל אפשרות לפתח ממשק מעין זה בכוחות עצמו, לאור ההשקעה הכלכלית העצומה שנדרשת ממנו לשם כך. במקביל פנינו ליו“ר ועדת הכספים, ח“כ משה גפני, בבקשה לקיים דיון בוועדה כדי שיבדקו את יישום ממשק דמי הסליקה, שלדעתנו אינו ישים ולכן יש לבטלו.

אני תמה שחברות הביטוח לא משתפות פעולה בנושא, מהות הממשק המופיע בתיקון לחוק הייעוץ הוא להוביל למצב בו סוכן ביטוח אשר בחר לייעץ לעובדי המעסיק ובמקביל להעניק למעסיק שירותי תפעול, יגבה מהמעסיק דמי תפעול, ידווח על גובה דמי התפעול שגבה מהמעסיק לחברת הביטוח וזו תקזז אותם מעמלת הסוכן ותעבירם לחשבון החיסכון של העובד. כלומר, גם חברות הביטוח אמורות להיות מושפעות מהממשק החדש ולדעתי גם הן רוצות בדחייה, כמו איגוד בתי ההשקעות שכבר ביקש דחייה של חצי שנה ביישום הממשק“.

אריה אברמוביץ

לאמץ את הטכנולוגיה

אתם מצליחים לגרום להצערת הלשכה, יעד עליו הכרזתם בתחילת 2016?

”זה לא קורה ביום אחד. המיזם הבין-דורי יצא לדרך, יותר ויותר סוכנים צעירים משתתפים בכנסי הלשכה ואנחנו פונים לסוכני הביטוח הוותיקים וראשי הסניפים והמחוזות בבקשה לשתף את הצעירים בפעילויות וליצור אצלם עניין“.

איך אתם מתמודדים עם קשיי הטכנולוגיה אותה חווים חלק מהסוכנים?

”עדיין יש סוכני ביטוח, בעיקר המבוגרים יותר, שלא מתמודדים מספיק עם מהפכת הדיגיטציה למרות שהיא פועלת לטובתם. למה שסוכן לא יוכל למכור דרך האתר שלו ביטוחים בצורה מקוונת ואוטומטית? יש למשל אפליקציה של פספורט קארד לביטוח נסיעות לחו“ל, בה סוכנים שמשתפים פעולה עם פספורט קארד מקבלים עמלה על כל מבוטח שמשויך אליהם וקונה ביטוח נסיעות באמצעות האפליקציה. כ־2,000 סוכנים כבר משתפים פעולה. חברות הביטוח סובלות ממערכות מיכון מיושנות. עד היום סוכנים מקבלים עמלות לא נכונות ונתונים לא מדויקים. אם חברת הביטוח עדיין פועלת עם מערכת הפעלה מיושנת ולסוכן יש וינדוס 10, איך הוא יתקשר איתה? הבעיה היא שמדובר בהשקעה של מיליארדים כדי שהחברות יעברו למערכות מיחשוב מודרניות. הסוכנים המבוגרים תמיד פעלו תחת מעטפת חברת הביטוח, כך שאם חברת הביטוח לא רצתה שסוכן מסוים יתפתח, הוא לא התפתח. מי שכן התפתח הם הסוכנים העצמאיים שנלחמו כדי לשרוד. הסוכנים, גם בסיוע הלשכה, צריכים לאמץ את הטכנולוגיה לטובתם. לכן, אני אומר לסוכנים – תצטרפו לאפליקציות, תשתמשו בממשקים להשוואת מחירים, כל אחד צריך לחשוב על העתיד ושהעתיד כבר כאן“.

בשנה האחרונה יצאת בחריפות נגד דורית סלינגר, שמונתה ליו“ר הרשות לשוק ההון, ביטוח וחיסכון. יש שינוי ביחסים שלך עם הממונה?

”יש לנו מערכת יחסים טובה עם הפיקוח. היחסים הם ענייניים, לטוב ולרע. אני לא מהסס לצאת בחריפות נגד הממונה ולהרים אליה טלפון ולומר לה זאת כשאני חושב שהיא לא פועלת נכון. מאידך אני גם לא מהסס גם להרים לה טלפון ולהחמיא לה על מהלך טוב שהיא עושה. אנחנו בקשר יומיומי עם הפיקוח, הוא משתף אתנו פעולה ומקשיב להערות שלנו. יש מקרים שבהם אנחנו מצליחים לשכנע, כמו בנושא ייפוי הכוח, ביטול ההחתמה של המבוטח וכרטיסי האשראי בשימוש במסלקה, ביטוח הנסיעות לחו“ל, נזקי המים, ויש פעמים שלא“.

נשמע מפתיע לאור העובדה שסלינגר החרימה את כנס אלמנטר האחרון, לאור ההתבטאות שלה שבעידן הדיגיטציה אין צורך במתווך ולאור המכתב החריף שהוצאתם אליה בעקבות ”חוזר המוכרנים“, שהתייחס לסוכנים בלבד.

”סלינגר לא החרימה את הכנס. היא לא הגיעה מסיבותיה, ואני קיבלתי את זה. סלינגר אמרה לי בפירוש שמעולם לא התבטאה, כפי שפורסם, על כך שאין צורך במתווך, ואני מאמין לה. לדעתה, הלקוח יכול לבחור בין רכישה ישירה לבין רכישה באמצעות סוכן, סוכני הביטוח הם מחוללי תחרות בענף. נכון שהיא לא קמה בבוקר וחושבת – איך אעזור היום לסוכני הביטוח, כי בראש מעייניה הדאגה ליציבות חברות הביטוח וטובת המבוטחים.

לגבי חוזר המוכרנים, אני רוצה להדגיש כי אני נגד מכירת ביטוח ארוך טווח באמצעות מוקדים, גם בחברות הביטוח וגם אצל סוכנים. מכירת ביטוח ארוך טווח חייבת להתבצע על ידי בעל רישיון ובאמצעות פגישה פרונטלית אחת לפחות בינו לבין המבוטח".

מה אתה מאחל לסוכנים וללשכה לשנה האזרחית החדשה?

”אני מתכוון לדאוג לכך שמקומה של הלשכה ימשיך להיות בולט במשק כולו כגוף חזק ובועט, שדואג לאינטרסים של חבריו ומבוטחיהם. לסוכנים אני אומר – שבו עם עצמכם ותסתכלו פנימה, תבחנו איך אתם פועלים מול הענף המשתנה, איך אתם פועלים לטובת הקשר עם הלקוחות שלכם והסביבה בכלל“.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email