היקף ערבויות המדינה לעסקאות ייצוא לאפריקה זינק באופן דרמטי בעשור האחרון, מ־15.1 מיליון דולר בשנת 2010 לכ־970 מיליון דולר בשנת 2019. כך עולה מנתוני אשרא, החברה הישראלית לביטוח סיכוני סחר חוץ.
עסקאות ייצוא לאפריקה מנצלות כיום קרוב לשליש מתקרת הערבויות המקסימלית שהממשלה מעמידה לרשות היצואנים למדינות מתפתחות. במהלך העשור החולף הגדילה הממשלה מאוד את התמיכה ביצואנים באמצעות מתן גיבוי של ערבויות מדינה לעסקאות יצוא למדינות מתפתחות, ותקרת הערבויות המקסימלית עלתה מ־1 מיליארד דולר ב־2010 ל־3.5 מיליארד דולר ב־2019.

מנתוני אשרא עולה כי שוקי היעד המרכזיים לעסקאות ייצוא לאפריקה המגובות בערבות מדינה באמצעות אשרא הם גאנה, עם היקף עסקאות קיימות של 350 מיליון דולר ועוד אישורים עקרוניים בהיקף של 335 מיליון דולר לעסקאות פוטנציאליות עתידיות; סנגל, עם עסקאות קיימות בהיקף של 66 מיליון דולר ואישורים עקרוניים בהיקף של 430 מיליון דולר לעסקאות פוטנציאליות; וגם באנגולה וזמביה קיימות עסקאות בהיקף של מאות מיליוני דולרים; שוק נוסף בו מתבצעות עסקאות ייצוא משמעותיות הוא השוק הסיני, שם קיימות עסקאות בהיקף של למעלה ממיליארד דולר.
מנכ"ל אשרא, ניסים בן אלי: "במדינות אפריקה קיים ביקוש גבוה לידע ומומחיות בתחומי תשתיות המים, החקלאות, תשתיות תקשורת, תשתיות בריאות וחשמל וכן בתחומים נוספים שבהם הייצוא הישראלי מצטיין. בשנים האחרונות היצואנים הישראלים זיהו את הפוטנציאל וראינו נהירה שלהם ליבשת השחורה. גם התחממות היחסים המדיניים עם חלק ממדינות אפריקה תרמה לכך לא מעט. מחד, ההזדמנויות העסקיות באפריקה הן עצומות ורוב המדינות המפותחות מכוונות ומסייעות ליצואניהן בשוק זה, אבל מאידך, גם הסיכונים לא קטנים, כפי שמקובל במדינות מתפתחות. כאן נכנסת לתמונה מדינת ישראל, שדואגת לתת ליצואנים רשת ביטחון מסוימת באמצעות ערבויות המדינה שהחשב הכללי מעמיד לרשותם.
"מהבקשות שאנחנו מקבלים מיצואנים בימים אלה עולה תמונה ברורה לפיה אפריקה צפויה להמשיך 'לככב' בביקוש ליצוא גם בשנת 2020, כשהמדינות הבולטות הן אנגולה, חוף השנהב, גאנה וסנגל".
מגמה נוספת המאפיינת את השנים האחרונות היא הצמיחה בשימוש בביטוחי משנה, המאפשרים להגדיל את היקף העסקאות המבוטחות בערבות המדינה. כך למשל, היקף ביטוחי המשנה לעסקאות יצוא המגובות בערבות מדינה זינק מ־230 מיליון דולר ב־2010 ל־750 מיליון דולר ב־2019.
לדברי בן אלי: "ביטוחי המשנה מאפשרים לממשלה להגדיל את היקף התמיכה ביצואנים באופן משמעותי, מבלי להגדיל את החשיפה נטו של מדינת ישראל לסיכון של המדינות המתפתחות. אנחנו רואים עלייה בשימוש בכלי זה גם בקרב חברות דומות לאשרא בעולם, ואני צופה כי הוא ימשיך להוות כלי משמעותי בפעילות של אשרא".