בזכות הלשכה: האוצר דרש מחברות הביטוח לשלם את ההפרש בין מס רכוש לנזק המכוסה בפוליסה

הוקם צוות עבודה, שבו יהיו שותפים משרד האוצר ונציגי חברות הביטוח. ההערכה היא כי מדובר בעשרות מיליוני שקלים שהחברות יוציאו מכיסן. ח"כ איציק שמולי: "אין שום סיבה שאת ההפסדים יספגו דווקא אלה שנשרף להם הבית במקום חברות הביטוח"
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

בדיון שנערך ביום שני בוועדת הכספים בכנסת הציע נשיא הלשכה, אריה אברמוביץ, כי "במידה ויוכרז כי מס רכוש ישלם את נזקי השריפות, על משרד האוצר לדרוש מחברות הביטוח להשלים את הפרש הסכומים החסרים למבוטחים בפוליסת תכולת דירה. כיום, במקרה של הכרזה על אסון לאומי, קרן מס רכוש מפצה בענייני ריהוט, בגדים, מוצרי חשמל וחפצים אחרים עד תקרה מסוימת של 150 אלף שקלים למשפחה, וישנן לא מעט משפחות שרכושם המבוטח הינו בעל ערך רב יותר״. ואכן, ביום שלישי זומנו בדחיפות מנכ"לי חברות הביטוח לפגישה עם שר האוצר, משה כחלון, ועם סגנו, יצחק כהן. בפגישה ביקש האוצר מהחברות להשלים את פער הפיצוי שייתן מס רכוש, לבין הכיסוי בפוליסת ביטוח תכולת דירה, למבוטחים. כל החברות נענו לבקשה. הלשכה מבקשת מסוכניה לסייע למבוטחים שנפגעו בשריפות גם מול מס רכוש וגם מול חברות הביטוח. בפועל, לאחר קביעת מס רכוש, יוכל המפוצה לפנות לחברת הביטוח שבה הוא מחזיק בפוליסה, והחברה תשלים את הפער (דלתא) לסך הפוליסה המקסימלי של ביטוח תכולת הבית.

ממשרד האוצר נמסר כי מתוך רצונם של כל הגורמים המעורבים להשלים את המהלך באופן היעיל והמהיר ביותר, הוקם צוות עבודה, שבו יהיו שותפים משרד האוצר ונציגי חברות הביטוח, שייתן מענה לפרטים המקצועיים והטכניים שיעלו. “אני מודה למנהלי ובעלי חברות הביטוח שהתגייסו בשעה קשה עם הרבה רצון טוב לסייע למבוטחים שלהם ולכלל אזרחי ישראל. בשבוע שעבר מדינת ישראל התמודדה עם אסון בסדרי גודל שלא הכרנו בעבר במספר מוקדים. בירושלים טופלו כבר כ־ 100 תיקים, בזיכרון יעקב כ־ 140 תיקים, בטבריה כ־ 20 תיקים ובחיפה טופלו 850 תיקים מתוך 1200 . עד סוף השבוע נסיים את הטיפול בשלל התיקים כולל שמאים, מס רכוש ומהנדסים”, אמר כחלון. ההערכה היא כי מדובר בעשרות מיליוני שקלים שהחברות יוציאו מכיסן.

יש לציין כי על פי דיווח סוכנים מאזור חיפה מי שנחשפו בעיקר לתביעות הן החברות הגדולות – מגדל, כלל, הראל, מנורה, והפניקס. בעקבות הכרזת המדינה כי השריפות משבוע שעבר באזור חיפה ונטף שבאזור ירושלים הן פעולות איבה/ אירוע טרור, המדינה אמורה לפצות את הנפגעים באמצעות מס רכוש, ולא חברות הביטוח באמצעות פוליסת הדירה. זאת משום שפוליסות דירה אינן תקפות במקרה של אירוע טרור או מלחמה. הפיצוי המקסימלי שמעניק מס רכוש על נזק לתכולת דירה נפגעה הוא 150 אלף שקל, והוא אינו כולל אובדן תכשיטים, חפצים, מזומן ועוד. הבעייתיות בתשלום של חברות הביטוח נעוצה במה שמכונה מבטחי משנה. מבטחי משנה הן חברות הביטוח הגדולות בעולם, שמורידות את הסיכון מחברות הביטוח הישראליות, ונושאות במרבית הנזק. ניתן לתבוע את מבטחי המשנה רק אם קרה מקרה ביטוח. הגדרת השריפות כאירוע טרור מבטלת את אירוע הביטוח, וכתוצאה מכך הן אינן מחויבות לשלם על הנזק. בענף הביטוח אומרים, כי משום שמדובר באירוע טרור חברות הביטוח לא יוכלו לתבוע את מבטחי המשנה שלהן, וייאלצו להוציא את הכסף
מכיסן. עובדה זו עלולה להביא לייקור פרמיות הביטוח כדי לכסות הוצאות אלו.

"המדינה אמנם מפצה את כל הנפגעים, אבל בפיצוי נמוך ביחס לגובה הנזק | צילום: פנינה חיים
"המדינה אמנם מפצה את כל הנפגעים, אבל בפיצוי נמוך ביחס לגובה הנזק | צילום: פנינה חיים

בעקבות השריפות, יזם ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) תיקון לחוק מס רכוש בתמיכת גורמי קואליציה ומתייחס בהוראת שעה לאסון טבע או אירוע טרור, כך שהכרזה עליהם לא תבטל את חבותן של חברות הביטוח לשאת גם הן בעלות הפיצוי למי שבבעלותו פוליסה פרטית טרם האירוע. "האבסורד במצב החוקי הנוכחי הוא אדיר: המדינה אמנם מפצה את כל הנפגעים, אבל בפיצוי נמוך ביחס לגובה הנזק. אין שום סיבה שאת ההפסדים יספגו דווקא אלה שנשרף להם הבית במקום שחברות הביטוח, שלהן הם שילמו כל החיים עבור ביטוח הבית, יישאו גם כן בנטל הפיצוי", אמר שמולי. בינתיים העניק האוצר 2,500 שקל לנפש בכל בית שנשרף, ודאגה לקורת גג עד יום ראשון הקרוב לפחות. ברשות הוקם מטה חירום לסיוע לנפגעי השריפות והממונה על רשות שוק ההון והביטוח, דורית סלינגר, הנחתה בסוף השבוע שעבר את חברות הביטוח לשלוח שמאים לכל המקומות שנפגעו כדי שעד מחר יקבלו כל המבנים הערכות שמאי על נזקיהם.

בנוסף, בכנס חירום שאירגן ראש עיירית חיפה, יונה יהב, ביום שלישי בערב השתתפות כ-500 תושבים שפונו מבתיהם שלא ראויים למגורים. "הרבה מאד אנשים התגלו כמושיעים בשריפה וגם סוכני הביטוח הוכיחו נאמנות לציבור. כבר ביום שישי אחרי השריפה פגשתי סוכנים ושמאים בשטח הם היו זריזים ומהירים", אמר יהב. בפאנל השתתפו מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד; ראש מחלקת הפיצויים במס רכוש, אמיר דהאן; עו"ד-שמאי תום זגול; ויו"ר סניף חיפה בלשכה, ליאור רוזנפלד. "קשה לנו לומר לכם ערב טוב כי לכם לא טוב כעת, אך אני יכול להבטיח לכם כי סוכני הביטוח האישיים שלכם יעמדו לצדכם, ילוו ויסייעו. תיעזרו בסוכנים ובמסמכים השמורים אצלהם לרבות דו"ח הסוקר להוכחת הנזק שנגרם לכם וגם באם תחליטו לערער על שמאות מס רכוש, ואחרי שהכל יסתיים תעשו לעצמכם טובה ואל
תשארו בלי ביטוח דירה ובלי ביטוח בתים משותפים", אמר רוזנפלד לתושבים.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email