יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, ח"כ איתן כבל, ביקש מסו"ב ישראל גרטי, יו"ר הוועדה לביטוח כללי בלשכה, להכין ולהציג בפני הוועדה תכנית להסדרת נושא ביטוח נהגי אופניים החשמליים. בקשתו של ח"כ כבל הגיעה לאחר ישיבה ארוכה בה דנה הוועדה בהגברת האכיפה על הרוכבים לאור הזינוק במספר הנפגעים בתאונות אופניים חשמליים.
גרטי, המוביל בלשכה את נושא האופניים החשמליים מול משרדי האוצר, התחבורה ורשות שוק ההון, אמר בדיון כי לצד פתרונות בטיחותיים ואחרים במסגרת הסדרת הנושא, חייב להיות כיסוי ביטוחי הן לרוכבים והן לנפגעים מהם. ”הפתרון המידי הוא לייעד שביל על הכביש לאופניים בלבד וכפתרון נוסף, יש להעניק כיסוי ביטוחי לנוסעים – כדי לטפל באותם מקרים בהם אנשים וילדים נפגעים ונותרים ללא כיסוי“.

יש לציין, כי הלשכה הגישה הצעת חוק בנושא הקוראת להכניס את האופניים החשמליים תחת ביטוח חובה. ואולם, משרדי האוצר והתחבורה, וגם רשות שוק ההון מתנגדים להכניס את האופניים תחת ביטוח חובה מתוך חשש שרק מעט מהרוכבים ירכשו ביטוח כזה, הנחשב ליקר יחסית. כיום רוב התאונות הקשות הן עם כלי רכב להם יש ביטוח חובה המכסה נזקי גוף.
רק 40% מרוכבי האופנועים רוכשים ביטוח חובה וההערכה היא שעוד הרבה פחות ירכשו ביטוח לאופניים חשמליים, סבורים במשרד התחבורה וברשות שוק ההון.
אחריות הורית
יו"ר הוועדה כבל דרש ממשרד התחבורה לגבש תכנית לרישות המדינה בשבילי אופניים: "הוועדה תמשיך ותעשה את כל הנדרש לטיפול בקטל של הרוכבים – אך גם להורים יש אחריות".
ראש השדולה למניעת הקטל בדרכים, ח"כ חמד עמאר, הוסיף כי צריך להתייחס לכלים החשמליים כאל כלי רכב וציין כי במגזר הערבי אין שום שביל אופניים.
סמנכ"ל עמותת אור ירוק, יניב יעקב, ציין כי הנתונים המדברים על 2,200 נפגעים בשנה הם שגויים ומדובר למעשה במעל 20 אלף איש שנפגעים בשנה מתאונות המערבות כלים חשמליים.
מנכ"לית הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, עו"ד רחלי טבת ויזל, אמרה כי צריך לקחת את כל המערכות: אכיפה, חינוך, הסברה ושלטון מקומי וליישם בעזרתם צעדים בטיפול באופניים החשמליים.
מנכ"לית משרד התחבורה, קרן טרנר, הוסיפה כי היא מקווה שהצעדים עליהם הכריז המשרד אתמול יושלמו תוך זמן קצר וקראה להורים לקחת אחריות.
בימים אלה הודיעה חברת מגדל לסוכניה על פוליסה חדשה לכיסוי נזקי גוף ורכוש הן לרוכב (אם הוא מעל גיל 16) והנרכב (עד גיל 8) הכוללת כיסוי צד ג' הן לנזקי רכוש והן לנזקי גוף. הבשורה בפוליסה היא כיסוי משמעותי של עד מיליון שקל למי שנפגע מאופניים חשמליים (מוות או נכות), ושני מיליון שקל לתקופה. הפרמיה היא בין 900 ל־1,070 שקל לשנה.
הכיסוי המוצע לרוכב עצמו נמוך בהרבה ועומד על 250 אלף שקל (מוות או נכות), ובענף הביטוח טוענים שהוא רחוק מלספק את הנדרש. בפוליסה ישנם חריגים שימנעו קבלת הפיצוי, כמו מנגנון להגבלת מהירות עד 25 קמ"ש, מנוע העובד רק באמצעות דיווש ועוד.