במשרד הכלכלה שוקלים להטיל חובת ביטוח על יבואני הצעצועים

הטיוטה לרפורמת היבוא של משרד הכלכלה פוטרת את יבואני הצעצועים לפעוטות מעמידה בתו תקן ישראלי ומחייבת אותם בבדיקת מדגם בלבד. מנכ"ל המשרד והממונה ברקת מנסים לגבש מתווה שיחייב את היבואנים בביטוח מוצר
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

שרת הכלכלה והתעשייה אורנה ברביבאי פרסמה אתמול להערות הציבור את טיוטת הצו שפוטר את הצורך בתקינה ישראלית לאלפי מוצרים מיובאים, בינהם צעצועים לילדים ופעוטות. הליך השימוע לציבור צפוי להימשך כחודש ורפורמת היבוא עצמה אמורה להיכנס לתוקף ב־1 ביוני.

חנות צעצועים. צעצועים לילדים שגילם מעל 3 יחויבו רק בבדיקת מדגם. צילום: shutterstock

על פי הטיוטה, מתחילת יוני יבוא של אלפי מוצרים שכיום מחייבים אישור של מכון התקנים או של מעבדת תקינה ישראלית, יתאפשר בהתבסס על אישור תקינה שקיבלו במכון תקנים במדינה אחרת, והיבואן יידרש לחתום על הצהרה בלבד שהמוצר עבר תקינה במכון מוכר. בין המוצרים שיותרו ביבוא ללא תקינה ישראלית: חיתולים לתינוקות, אופניים, מערכות סאונד, טלוויזיות, שטיחים ועוד. 

פטור מחובת בדיקה

במוצרים אחרים היבואן יהיה פטור מהחובה לבדוק שכל משלוח סחורות עומד בתקן הישראלי, והוא יחויב רק בבדיקת מדגם. המוצרים שמשתייכים לקבוצה זו הם צעצועים לילדים שגילם מעל 3, עגלות ילדים, כיסאות אוכל לתינוקות, מיטות ועריסות לתינוקות, הליכונים לתינוקות ואופניים לילדים. בנוסף, יותנה בבדיקה מדגמית יבוא סירי לחץ, חומרי ניקוי מקררים, מכונות ומייבשי כביסה, מזגנים ומדיחי כלים. 

בדיונים לקידום הרפורמה בוועדת הכלכלה בכנסת ביקשו נציגי המועצה לשלום הילד להחריג מהרפורמה מוצרים המיועדים לילדים מתוך חשש שמערך הפיקוח בישראל לא יזהה בזמן אמת כשל במוצר מיובא ויעמיד את ציבור המשתמשים בסכנה. 

הפחתת עלויות ליבואנים

מהצו שהוציאה אתמול שרת הכלכלה ניכר שלחצים אלה לא הועילו. ממשרדה נמסר כי הרפורמה תפחית משמעותית עלויות ליבואנים, תוריד מחירים לצרכנים ותגביר את התחרות בשוק.

מנכ"ל משרד הכלכלה רון מלכא והממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון משה ברקת דנים באפשרות להחיל ביטוח חבות מוצר על יבואן במצב של נזק שייגרם לציבור משימוש במוצר לקוי או לא בטיחותי. "המנגנון הביטוחי שצפוי להתגבש בקרוב יאפשר, בין היתר, שיפוי לצרכן שנפגע משימוש במוצר שנמצא בלתי בטיחותי ומסוכן", אומרים גורמים במשרד הכלכלה. 

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email