התוכנית של האוצר לפנסיית חובה לעצמאים היא הזדמנות ענקית לסוכני הביטוח, כך מעריכים בלשכת סוכני הביטוח. ההערכה באה בעקבות הפרסומים, כי שר האוצר משה כחלון יציג בקרוב תוכנית שתחייב את כל העובדים העצמאים לחסוך לגמלאות. על פי נתוני האוצר, קרוב למחצית מהעצמאים לא חוסכים כלל לפנסיה ולכ־80% מהעצמאים אין תוכנית פנסיה מסודרת.
סוכני הביטוח, כמו גם הגופים המוסדיים, תולים תקווה בשוק החדש, שייפתח להם להפצת מוצרים פנסיוניים. מדובר בכ־500 אלף עצמאים שסוכני הביטוח יוכלו למכור להם מוצרי חיסכון פנסיוני בעתיד הלא רחוק.
"זהו מהלך מבורך שבא לתקן בראש ובראשונה עוול ממושך כלפי העצמאים", אומר יובל ארנון, יו"ר הוועדה לביטוח פנסיוני בלשכת סוכני ביטוח. "המהלך מבורך גם עבור סוכני הביטוח שייחשפו לקהל לקוחות נוסף שניתן להגיע אליו ולהציע לו מוצרי פנסיה. נפתח לנו חלון הזדמנויות ענק – וננצל אותו", מבטיח ארנון.
תוכנית האוצר מבוססת על הצעת החוק של ח"כ אלי כהן (כולנו) שאושרה לפני כחודשיים בידי ועדת השרים לענייני חקיקה. ח"כ כהן מוביל את ההצעה בשיתוף עם להב, לשכת ארגוני העצמאים והעסקים, ולשכת יועצי המס. יש לציין, כי תכנית האוצר תגובש כהצעת חוק ממשלתית ובמידת הצורך תוצמד אליה גם הצעת החוק של ח"כ כהן.

על פי התוכנית, שאמורה לעבור שלוש קריאות בכנסת, יחויבו העצמאים, החל מה־1 בינואר 2017, להפקיד אחוז מסוים מהכנסתם החודשית (מכ־%5 ועד %12) לתוכנית פנסיה בהתאם לרמת ההשתכרות שלהם. כדי להקטין את המעמסה הכספית על העצמאי פותח מודל לפיו המדינה תפנה לתוכנית הפנסיה כ־4% מדמי הביטוח הלאומי כדי להקל על עצמאים המשתכרים עד 5,600 שקלים בחודש. עבור המשתכרים עד 21 אלף שקלים בחודש לא יחול שינוי בדמי הביטוח הלאומי. עם זאת, המשתכרים מעל 21 אלף שקלים יחויבו לשלם דמי ביטוח לאומי גבוהים יותר. מי שמרוויח 42 אלף שקל בחודש ישלם תוספת חודשית של כ־250 שקל לביטוח לאומי. בנוסף, החלת החוק תהיה מדורגת, והעצמאי לא יחויב להפריש לפנסיה מיד ב־1 בינואר 2017. המדינה תשקיע כ־370 מיליון שקל בשנה במהלך זה.
התוכנית כוללת גם מענק דמי אבטלה לראשונה לעצמאים שנאלצים לסגור את העסק שלהם. המענק יימשך מרכיב הפיצויים מהחיסכון הפנסיוני של העצמאי כשהוא פטור ממס, בפנייה ישירה לגוף הפנסיוני, מוגבל לפעם בחמש שנים. מי שמרוויחים עד 5,600 שקלים יוכלו למשוך 14 אלף שקלים, מי שמרוויחים 10,000 שקלים יוכלו למשוך 16,000 שקל, ומי שמרוויחים 20 אלף שקלים בחודש יקבלו 30 אלף שקלים מהפיצויים שבתוכנית הפנסיה. הכוונה היא לאפשר לעצמאי מובטל להתקיים במשך כשלושה חודשים על בסיס המענק.
נשיא להב, עו"ד רועי כהן, אמר ל"ביטוח ופיננסים", כי "מדובר בתיקון חברתי חיוני למניעת מקרי סעד של עצמאים הפורשים לגמלאות או נאלצים לסגור את העסק שלהם".
"העצמאים עובדים עד יום מותם כדי להימנע מעוני וחרפת קיום", הוסיף כהן. "זו הפעם הראשונה שמדינת ישראל מכניסה את היד לכיס כדי לסייע לעצמאים. זה עדיין לא כל מה שנדרש. אנחנו עדיין דנים עם האוצר על המתווה כדי שיכניס את היד עמוק יותר לכיס, ושיהיו קרנות ייעודיות לעצמאים שייהנו גם מהשקעה באג"ח מיועד. השכירים נהנים מהפרשה מקבילה של המעביד, מה שאין לעצמאים. הצלחנו גם להעלות את גובה ההפרשה המקסימלי ל־%16.5 במקום %16 (%5־%12 לפנסיה ועוד %4.5 לפיצויים. ר.מ.). כמו כן, עצמאי שיפריש %4.5 לקרן השתלמות ייהנה מהטבת מס על כל %4.5 ולא כפי שהיה קודם.
"לגבי מענק האבטלה – זו רק ההתחלה. הצלחנו להכניס רגל בדלת ולשבור את המחסום הפסיכולוגי. יש עוד על מה לעבוד", אמר עו"ד כהן.
מעטפת מקצועית מהלשכה
נשיא להב סיפר כי הוא נעזר מאוד בלשכת סוכני ביטוח בנושא הפנסיה לעצמאים. "הלשכה נותנת לנו את המעטפת המקצועית, ואנו נעזרים בה בכל מה שקשור להיבטים מקצועיים כמו דמי ניהול, אג"ח מיועד ועוד". "בהזדמנות זאת", הוסיף, "אני רוצה להודות לאריה אברמוביץ, נשיא לשכת סוכני ביטוח, ולטוביה צוק סגני, שהוא נציג הלשכה בלהב".
לדברי טוביה צוק, "לשכת סוכני ביטוח תומכת בהחלת פנסיה חובה לעצמאיים, וכחלק מהנהגת להב עסקנו בגובה הפנסיה הצפויה בהפרשות שונות, דרשנו להוסיף הפרשה לפיצויי פיטורין, ולקבל הטבת מס בקרן ההשתלמות החל מהשקל הראשון; כיום %2.5 אינם מוכרים לצורך ההטבה".