מבטחי החיים בבריטניה הציגו בשבועות האחרונים בפני בעלי המניות שלהם נזילות הרבה יותר גדולה כי הקטינו את העתודות השמורות לתשלום תגמולים וקצבאות למבוטחים. הסיבה להקטנת הרזרבות בכ־ 1.5 מיליארד ליש"ט היא של תמותה מוקדמת מהצפי של המבוטחים בחישובי תוחלת החיים.
נייג'ל וילסון, מנכ"ל המבטחת הבריטית ליגל אנד ג'נראל, אמר כי הנזילות הגדולה יותר הושגה מהקטנות העתודות השמורות לתשלום קצבאות למבוטחים כל עוד הם חיים כביטוח אנונה. אולם הסתבר כי המבוטחים האלה אינם חיים בהתאם לצפי, ולכן מקטינים את העתודות האלה. הוא הוסיף, כי "זה משקף מבט מצער על החברה. זו ההקטנה השלישית של הקרנות האלה ועוד יתבצע שחרור נוסף של כספים מהקרנות האלה".

הקטנת הרזרבות של ביטוחי קצבאות משתקפת במאזנים השנתיים של ליגל אנד ג'נראל, ענקית הביטוח הבריטית אביבה, הפניקס וחברות ביטוח פנסיה פרטיות. החברות האלה יחד הקטינו את הקרנות בכ־1.5 מיליארד ליש"ט. חברות ביטוח נוספות, כולל פרודנשל פייננשל האמריקנית, צפויות לפרסם את המאזנים השנתיים בהם גם כן יקטנו העתודות לתשלום תגמולים וקצבאות למבוטחים, כך שהסכום הכולל שיופחת מהעתודות יצמח במאות מיליוני ליש"ט נוספים, כך שיתקרב ל־2 מיליארד ליש"ט.
השינוי בתוחלת החיים
חברות הביטוח המנהלות את ביטוחי האנונה משלמות את הקצבאות למבוטחים כל עוד הם חיים. מאחר שהצפי לתוחלת החיים קצר יותר, נותרו לחברות הביטוח עתודות פנויות מעבר לתכנון. עתה חברות הביטוח צריכות להחליט אם להגדיל את הדיבידנדים או להעביר הכספים הפנויים לענפים חדשים, כביטוח סייבר.
מתברר שמגמת הגידול בתוחלת החיים אפיינה את השנים הראשונות של המאה ה־21. אבל מגמה זו השתנתה וקצב השינוי בתוחלת החיים הרבה יותר איטי. לפי נתוני המכון הבריטי לאקטואריה תוחלת החיים עולה עתה בקצב של 0.5 אחוז לשנה. בעשור הקודם קצב גידול תוחלת החיים היה 2 אחוזים לשנה. לפי המודל של המכון לאקטואריה תוחלת החיים בגיל 65 שנה לנשים הוא 22.4 שנים, בעוד שתוחלת החיים לגברים בגיל 65 שנה הוא 19.8 שנה. במודל זה תוחלת החיים ירדה בחמישה חודשים לעומת המודל הקודם.
מציינים שהמודל הזה מתייחס לאוכלוסיית בריטניה ולא לסקטור הפנסיונרים. מהם הגורמים להאטה בגידול בתוחלת החיים? סטיבן בקסטר, יועץ לתוכנית הפנסיה Club Vita, מצביע על שלוש התפתחויות שאפיינו את ההתפתחויות בעשור הקודם: צמצום העישון, שיפור הטיפול הרפואי והדרישות המוגברות בשירותי הבריאות והטיפול הסיעודי.
לפי בדיקת הפייננשל טיימס, מגמה דומה קיימת במדינות נוספות, אבל לא השפיעה באותה מידה על סקטור הביטוח כבריטניה. אין לחברות עתודות פנויות באותו שיעור. במדינות אחרות, כולל באירופה, מוצרי הביטוח פחות רגישים לשינויים בתוחלת החיים. מה קורה בארה"ב? מסתבר שלפי כללי החשבונאות הנהוגים שם חברות הביטוח אינן יכולות להקטין את העתודות אם תוחלת החיים משתנה, אבל החברות יכולות להגדיל את העתודות באם הדבר נדרש.