רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון מקדמת את המערכת הדיגיטלית במסגרת תוכניתה הקרויה "פנסיה 2025", במטרה להביא למבוטחים מערכת דומה לזו של המערכת הבנקאית בכל הקשור למהירות, נוחות, שקיפות ונגישות.
במטרה לייעל את העברת המידע בין כל הגורמים הפועלים בשוק הפנסיוני – גופים מוסדיים, חוסכים, בעלי רישיון, מעסיקים וצרכני מידע נוספים בתחום החיסכון הפנסיוני – פרסמה הרשות עדכון ל"חוזר מבנה אחיד להערת מידע ונתונים בשוק החיסכון הפנסיוני". בעדכון נוספו ממשקים לחוזר וקוצרו לוחות הזמנים במטרה לקצר תהליכים ולייצר סנכרון בין כל הגורמים המעורבים בתהליך.

גיבוש התפיסה נעשה על בסיס ניתוח "מסע לקוח" בכל אחד מהתהליכים המרכזיים בשוק החיסכון הפנסיוני, ובמרכזם – תהליך ההצטרפות, ההפקדות והעברת הכספים בין קופות הגמל. בכוונת הרשות לפעול בתקופה הקרובה גם ליצירת מבנה אחיד לקידום ממשקים ממוכנים אשר יבטיחו את היכולת של ציבור החוסכים למצות את זכויות המס המוקנות להם מכוח החוק.
ממספר ימים – לשעות
הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, ד"ר משה ברקת, הציג במסיבת עיתונאים בתחילת השבוע את התוכנית ואמר: "הרבה מאוד כספים, במיליארדים, מסתובבים בלי שיודעים לאן לשייך אותם. אנחנו שואלים למה אנחנו בעולם אחר מהבנקים, שבכל רגע אפשר לדעת כמה יש לי. מפה נולדה 'פנסיה 2025'. אנחנו רוצים שתהיה לנו מערכת מתואמת, עם לוחות זמנים קצרים של עדכון, ממספר ימים לשעות. בעתיד נראה (נתונים) גם בהפרש של שעות. בגמל נוכל לראות את השינויים תוך יומיים, כמה הכסף שלנו עשה".
לדבריו, כבר "ב-2023 יהיה לנו 'Open API' במסלקה. כל המערכת הפיננסית תהיה חשופה לכל המערכת הפיננסית – בנקים, חברות כרטיסי האשראי, חברות ביטוח ומוסדיים נוספים – יתחיל להתחרות ולשפר את התחרות. זה העולם שאנחנו הולכים אליו. זה נקרא 2025, אבל להערכתי ב-2023 העסק הזה יעבוד. אנחנו נהיה בעולם דיגיטלי שבו רמת המהימנות תהיה גבוהה וגם רמת הנגישות – של הסוכן, היועץ, המעסיקים, הלקוח. במקביל, המערכת הזו תסלוק לא רק נתונים, אלא גם כסף ואז תהיה סינכרוניזציה בין הכסף למידע ונוכל להשתמש בה גם לניתוח. התפעול יהיה הרבה יותר קל והרבה יותר יעיל".
מיצוי זכויות
תוכנית פנסיה 2025 גובשה ברשות בידי חגי בנימין וניר בן שמש שפיתח את המסלקה הפנסיונית. לדברי בנימין, סגן הממונה האחראי על הפרויקט, ציין כי כיום קרוב ל-20% מהבקשות למשיכת כספים בשוק הפנסיוני נדחות. הוא ציין כי מה שמטריד את הרשות הוא שהדבר פוגע ביכולת של העובד למצות את הזכויות שלו. "בגלל ניירת רבה, מורכבות המוצרים, ריבוי השחקנים שהתקשורת ביניהם לקויה ותהליכים לא שקופים. אתה נכנס לתהליך של ניוד ומקווה לטוב, כי אתה לא יכול לראות את הסטטוס של הבקשה", טען בנימין.
"בעיות אלו מובילות לאובדן רווחים של מאות מיליוני שקלים לציבור", הוסיף בנימין. "בסוף, התכלית של הפרויקט היא לא דיגיטציה אלא להבטיח את היכולת של הציבור למצות את הזכויות".
לדעתו של בנימין "בתוך שנתיים לכל אחד תהיה אפליקציה שתאפשר לקבל תמונת מצב וגם לבצע פעולות כמו הצטרפות, העברת כספים, העברת הנחיות למעסיק ועדכון מסלול השקעה. לדבריו, המטרה בתהליך הניוד היא לקבל מידע בתוך שלוש שעות במקום שלושה ימים. בשלב ההצטרפות – הזמן יתקצר מעד 14 ימים, כפי שמוגדר היום, למענה מיידי והלקוח יקבל חיווי שההצטרפות שלו אושרה".
עוד הוא הוסיף: "לקליטת כספים מהירה, אנחנו מייצרים פרוטוקול אחיד שיושתל במערכות של המעסיקים, והוא יקצר את זמן קליטת הכספים מ-15 ימים ל-שני ימי עסקים בשאיפה לקליטה באופן מיידי. העובד יקבל מדי חודש הודעה על קליטת הכסף". לדבריו, לא רק החוסכים ייהנו מהמערכת, אלא גם המעסיקים והסוכנים שירד מהם עומס.
עוד הדגיש בנימין, כי "הרפורמה הזו תייצר שוק תחרותי יותר, כי ברגע שקל יותר לעבור – התחרות תגבר".