סגן בכיר לממונה בכנס הלשכה באילת: ”גזירת העמלה כשיעור מדמי הניהול לא ראויה“

יואב גפני, סגן בכיר לממונה על השוק ההון, הבהיר בכנס הלשכה כי הפיקוח בעד מודל של עמלה קבועה לסוכן, שתיבחן בידי החברות הביטוח מידי כמה שנים
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

"עמדת המפקחת על הביטוח כפי שפורסמה, ובה תומכת לשכת סוכני הביטוח, היא להפריד בין דמי הניהול לעמלות הסוכן, בביטוח הפנסיוני, כדי שלא יהיה ניגוד עניינים. יש רצון אמיתי מצד היצרנים לעמוד בהוראה זו, אלא שחסר בהוראה היבט קונקרטי“, כך אמר יואב גפני, סגן בכיר לממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון בכנס הלשכה באילת. ”הממונה אינה מתערבת במערכת היחסים העסקית בין הסוכן לחברה, ואולם היא מתנגדת לקשר השיעורי הטהור הקיים, לפיו העמלה נגזרת כשיעור מסוים מגובה דמי הניהול שמשלם הלקוח לגוף הפנסיוני“.

לדברי גפני, המודל הנכון הוא תגמול קבוע ללא תלות בדמי הניהול: ”גזירת העמלה כשיעור מדמי הניהול היא לא ראויה ואינה עולה בקנה אחד עם הוראות החוק. לטענת היצרנים, הם מתנגדים לעמלה קבועה בלי קשר לדמי הניהול, משום שלטענתם אינם יכולים לשלם הרבה על מעט פרודוקציה מצד הסוכן ולהיפך. נפגשנו עם היצרנים, ולטעמנו עמלת הסוכן צריכה להיות קבועה על כל גיוס לקוח לביטוח פנסיוני, 0.3% לדוגמה, ואחת לתקופה, מדי שנתיים למשל, תבדוק חברת הביטוח או קרן הפנסיה, את מה שהיה מבחינת ביצועי הסוכן באותה תקופה ותקבע את עמלתו לשנים הבאות בהתאם לכך“, הסביר גפני.

בן אברהם וגפני
בן אברהם וגפני

להשוות רמת הטכנולוגיה

עוד אמר גפני, כי בעולם הביטוח המשתנה טכנולוגית קיימים שני ממשקים – ממשק חברות ביטוח מול הלקוח וממשק לקוח, סוכן, חברת ביטוח. ”אם סוכני הביטוח יסבלו מנחיתות טכנולוגית מול אתרי החברות בהן הלקוח יכול לרכוש ביטוח באופן מקוון, ולראות את תיקי הביטוח שלו, הסוכנים האלה לא ישרדו. הסוכנים יצטרכו להתמקד בייעוץ מהותי כערך מוסף ללקוח, אבל גם לייצר מיכון שווה ברמתו לאלו של חברות הביטוח“.

דיונים על חוזר

הצירוף עו“ד עדי בן אברהם, היועץ המשפטי של הלשכה, הדגיש בפני הסוכנים המשתתפים בכנס את חשיבות מסמך ההנמקה בחוזר צירוף לקוח, שלדבריו מגן על הסוכן מפני תביעות נגדו. לדבריו, קיימת בעיה מהותית בהנחיות מסמך ההנמקה, לפיהן הלקוח אמור לקבל בתוך 3 ימי עבודה את המסמך לאחר מילוי כל השאלות, תנאי החוזה וכדומה. לעומת זאת, חברת הביטוח לא מחויבת לאשר את חוזה הביטוח באותה תקופה, והיא יכולה לאשר אותו גם אחרי חודש. ”העלינו את הנושא בפני המפקחת על הביטוח, לפיו לא סביר להעביר את כל המסמכים ללקוח בתוך 3 ימי עסקים“, אמר בן אברהם.

עוד סוגיה לה מתנגדת לשכת סוכני הביטוח היא שעל פי חוזר הצירוף, סוכן הביטוח הוא שלוח חברת הביטוח (ביחד ולחוד): ”אנחנו מתנגדים לאחריות שנופלת על הסוכן“, אמר בן אברהם, ”וגם בסוגיה זו אנחנו בדיונים מול המפקחת“.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email