חברת הביטוח איילון הודיעה לסוכניה כי החל מראשית חודש יולי עודכנו עמלות הנפרעים בגין פוליסת ניתוחים ומחליפי ניתוח במסלול משלים שב"ן ל־10% (לעומת כ־ 24% עד עתה). בנוסף, לא תשולם לסוכנים עמלת היקף (עמלה חד־פעמית על מכירה) שעמדה על בין 50% ל־70% . לדברי סו"ב איגור מורי, יו"ר ועדת הבריאות והסיעוד בלשכה, איילון היא לא היחידה שקיצצה בעמלות הסוכנים בפוליסות אלו, שהפכו להיות לא כדאיות לחברות הביטוח, מאז הרפורמה של רופאי הסדר. "אם המוצר לא כדאי כלכלית לחברה, היא קודם כל מקצצת בעמלת הסוכן; כנראה שלא משנה לה אם הוא ימשיך למכור את המוצר הזה, שממילא אינו כדאי לה", מסביר מורי.
לדבריו, יש בשוק גם חברה אחת שאינה משלמת בכלל עמלות במוצר זה, אחרות קיצצו ויש עוד כמה שממשיכות לשלם עמלה מלאה.

מורי מסביר את הרקע לפגיעה בעמלות הסוכנים במוצר פוליסת משלים שב"ן: "בעבר היה הבדל משמעותי, בהיבט האקטוארי, בין פוליסת 'מהשקל הראשון' לבין פוליסת 'משלים שב"ן'. ברמת התביעות, בפוליסות משלימות שב"ן המבוטח חייב לנצל קודם כל את הכיסוי מהביטוח המשלים של קופת החולים שלו. חברת הביטוח הייתה מחזירה לו את ההשתתפות העצמית ואולי גם מוסיפה כיסוי עד לתקרה מוסכמת. המבוטח מצדו שילם פרמיה זולה בהרבה בפוליסה משלימת שב"ן לעומת מהשקל הראשון. המוצר היה אהוב על כל הצדדים. אני יכול להעיד שבסוף העשור הקודם זו הייתה הפוליסה היחידה שאני לרוב מכרתי, כשאז הייתה רק חברה אחת שמכרה אותו".
"רמת עמלות מאתגרת"
"הפיקוח אהב את המוצר וחייב את כל חברות הביטוח בפוליסת משלים שב"ן כמוצר מדף, שגם יהיה זול משמעותית מפוליסת מהשקל הראשון. אלא שלאחר מספר שנים הרשות ביצעה את הרפורמה בביטוחי הבריאות לגבי הפניית מבוטחים רק לרופאי הסדר", אומר מורי ומוסיף
"התוצאה היא, שבפועל אין כמעט השלמת שב"ן, והלקוח מעדיף לתבוע ישירות את חברת הביטוח על כל הסכום. מצד שני, החברות עדיין מחויבות למכור גם משלים שב"ן בפרמיה נמוכה יותר, ורבים מהמבוטחים מעדיפים לרכוש אותה בגלל מחירה הנמוך".
לדברי יו"ר ועדת הבריאות, היום הלקוח כבר תובע ישירות את חברת הביטוח, "כי היום קופת החולים לא מכסה מעבר לניתוחים וטיפולים אלא של רופאים בהסדר. ניתוחים וטיפולים שהיו מכוסים אפילו באופן חלקי, אינם מכוסים היום על ידי השב"ן. אין הבדל בין הפוליסות בעצם. שב"ן מכסה רק את רופאי ההסדר, הוא לא משלם לרופא אפילו חלקית אם הקליניקה לא בהסדר, ולא יכול לשלם לקליניקה, אם הרופא לא בהסדר. היום הכל כבר משלים שב"ן, אז אני מניח שהשאלה שלהן היא למה למכור אותה אם ניתן למכור את הפוליסה היקרה יותר? החברות מעדיפות למכור את המוצר היקר והמשתלם יותר. אי אפשר לחייב חברה עסקית להפסיד כסף.
"המצב שנוצר הוא שרמת העמלות במוצר זה הפכה להיות מאתגרת מבחינת סוכני הביטוח. מה שיקרה זה שהמוצר דה פקטו ילך ויעלם, כי המצב מאוד מאתגר לסוכן הביטוח, אך זו קריאת השכמה לרשות שוק ההון לבחון את אופן ההסתכלות של חברות הביטוח ביחס למוצרים שהם מעוניינים לעודד את שיווקם", מסכם מורי.