בשבוע שעבר צוין יום המאבק הבינלאומי למניעת אלימות נגד נשים. השכלנו והבנו כי אלימות נגד נשים אינה רק אלימות פיזית ויש לה פנים נוספות: היא יכולה להתבטא באופן מילולי, מיני ואף כלכלי. האלימות הכלכלית הינה שקטה, וקשה מאד לאדם מן הצד לזהות אותה ולחוש אותה.
אלימות כלכלית היא לא תמיד גזרת גורל; בחלק גדול מהמקרים היא נובעת מכך שנשים רבות אינן מתמצאות בתחום הכלכלי. האם זו בחירה טבעית של הנשים, חינוך מושרש, או הקטנה שמקורה בעולם הגברי?

החיים מלאי הפתעות, והשנה האחרונה הבהירה לנו עד כמה. אם בעבר הכל היה ברור ומובנה, לעמיתים היו פנסיות אחידות וכל שנותר לאלמנה הוא לקבל את קצבת השאירים, לפנות לבנק ולברר את מצב הכספים הקיים בחשבונות או בקופ"ג שנוהלו ע"י הבנק ולהמשיך להתנהל – הרי שהיום התחום הפנסיוני ואפשרויות החיסכון מורכבות ומסועפות הרבה יותר.
נשים רבות שהתאלמנו אינן יודעות כיצד להתחיל לברר מהן זכויותיהן, מה מגיע להן והיכן נוהלו הכספים. לפעמים הן מגלות כי נושא המוטבים לא הוסדר בחלק מהחסכונות, וכי הן אינן זכאיות לכספים כלל.
מעבר לכך, גם אלו שנשארו עם סכומי כסף אינן יודעות כיצד להתנהל עם הכספים ולשמור על ערכו כדי שייתן להן יציבות כלכלית, ויחליף את משענת ההכנסה עליה נשענו.
ראייה הוליסטית
אנו כסוכני ביטוח פוגשים מידי יום לקוחות קיימים ולקוחות חדשים ומעורבים כמעט בכל ההיבטים הבריאותיים והכלכליים של חייהם. אנו שואלים אותם על נכסיהם, על חסכונותיהם וחשופים להכנסותיהם, למצב משפחתם ובריאותם.
סוכני הביטוח כבר מזמן אינם רק אנשי מכירות. התפתחות הענף והרגולציה הפכה אותנו למתכנני סיכונים ואנשי פיננסים היודעים להביט על המבוטח בראייה הוליסטית, כדי לתת לו את ההמלצה הטובה והנכונה ביותר, תוך התחשבות בנכסיו, חסכונותיו ובריאותו.
מי מאיתנו עצר מדי פעם במהלך הפגישה וביקש את נוכחותה של האישה? כיצד הגבנו כשהאישה אמרה שהיא סומכת על בעלה, שהוא המטפל והמחליט בענייני הכספים ועד כמה התעקשנו על כך שהיא צריכה להקשיב, להבין ולדעת בנושא?
האם ניסינו להסביר לה כי מאחר שהחסכונות הם גם שלה והם למעשה מהווים את עתידה הפיננסי, חשוב שהיא תדע אילו החלטות נלקחו ע"י בעלה והיכן מנוהלים הכספים.
מחויבותנו המקצועית
החוק במדינת ישראל אינו מחייב לוודא שהאישה תהיה מעודכנת ושותפה למחויבות, וכנראה שזה לא ישתנה. בעיניי זה חלק ממחויבותנו המקצועית/מוסרית ליצור עולם טוב יותר ולשנות, ולו במעט, סדרי עולם בתחום זה.
ככל שאנחנו, סוכני הביטוח, נבהיר לגבר שאשתו חייבת להבין ולדעת את ההיבטים הכלכליים המשפחתיים, ולו אף בצורה תמציתית, כך הוא ילמד לתת לאישה את המקום הראוי לה, ודאי כשמדובר בדאגה לילדים אחרי פטירתו, חלילה.
כפי שהחינוך המיני אינו יכול להיות מושלם רק על ידי חינוכן של נערות ונשים לומר ״לא״ ולעמוד על שלהן, כך מחובתנו לשנות את עולם ההתנהלות הכספית המשפחתית, ולגרום לכך שהאישה תדע לפחות את ההיבטים הבסיסיים של התנהלות כלכלית נכונה במקרה צרה.
זה לא יצליח תמיד, הואיל ויש לא מעט נשים שאכן סומכות על בן זוגן שמכיר אותן ויקבל בשבילן ובשביל צורכי הבית את ההחלטה הטובה ביותר. יחד עם זאת, מחובתנו להעלות את הנושא למודעות להתייחס לנשים גם אם הכנסותיהן קטנות יותר, ובטח אם בן זוגן נוטה לזלזל בהן או לקבל החלטות בשבילן, לגלות סבלנות ולמצוא את הדרך לערב ולשתף גם אותן.
בכך שכל אחד ואחת מאיתנו יתרום את חלקו, נגרום לקיומו של שווין אמיתי לנשים, לא לפחד מהנושאים הכלכליים, לדעת מה הן זכויותיהן ולהכין אותן לכל מצב שלא יהיה שתדענה להתנהל. הגברים יצטרכו ללמוד להתייחס בכבוד, הערכה שיתוף אמיתי.
הרי בסוף גם במערכות זוגיות הכי בריאות ותקינות הבעל ירצה לדעת שאם חס וחליה יקרה לו משהו הוא משאיר אחריו לביאה אמיתית שתדע לקחת את המושכות לידיים, ולהמשיך להוביל את העגלה המשפחתית בביטחון ובחוכמה.
הכותבת היא חברת הוועדה הבינדורית בלשכת סוכני הביטוח