בעקבות התפשטות מגיפת הקורונה חלה ירידה משמעותית בהשקעות של הציבור הרחב בפיננסים ובפדיונות הגדולים. הדבר וזה יפגע בחברות הביטוח, בטח בטווח הקצר, וזאת לאחר תקופת פריחה של תחום הפיננסים בחברות. כך מעריכים בכירים בענף בימים אלה. משיחות עם סוכני ביטוח עולה, שיש ירידה במוטיבציה לעבודה: "אם בשבוע שעבר עוד היינו בחששות, אבל היינו אופטימיים, הרי שככל שנוספות אזהרות לגבי הקורונה ממשרד הבריאות, מצב הרוח של העוסקים בתחום יורד; אנשים יותר מסתגרים, הלקוחות מודאגים, פחות מתעניינים בביטוח היום, יש חשש אפילו מפגישות. יש הרבה שאלות לגבי אירועים מתוכננים – למשל, חתונה שמתוכננת לעוד שבועיים, וכמובן נסיעות לחו"ל מתוכננות". לדברי סו"ב לידור לבקוביץ, חבר הוועדה הפיננסית בלשכת סוכני ביטוח, יש ירידה משמעותית בהתעניינות לקוחות בהשקעות פיננסיות: "דבר איתי אחרי הקורונה", אומרים לי לקוחות.

נערכים למגוון תרחישים
חברת פספורטכארד הודיעה בתחילת השבוע כי היא משהה את מכירת הכיסוי לביטול נסיעה. החברה המובילה בתחום ביטוחי הנסיעות חשופה לנזק הגדול ביותר הנגרם כתוצאה מהירידה הדרסטית ביציאות לחו"ל. עוד נמסר מהחברה, כי היא עברה למצב בו צוותי החברה ערוכים לעבוד במתכונת חירום, שלא בהכרח ממשרדי החברה, על מנת לאפשר את רציפות השירותים למבוטחים. "בנוסף, החברה רכשה אביזרי מיגון הכרחיים לצוות מצומצם של עובדים ככל שיידרש להיות נוכח במשרדים ו/או לצוותים שיתלוו לפינויים אוויריים והכל בכפוף לאישור ספציפי מטעם הרשויות המוסמכות", נמסר.
יואל אמיר, מנכ"ל פספורטכארד: "אנחנו מחויבים לשותפינו סוכני הביטוח ולמבוטחים בכל שעה ובכל מקום ועל כן אנו נערכים למגוון תרחישים על מנת לאפשר את הנסיעות לחו"ל המתוכננות, בין אם לחופשות ובין אם נסיעות עסקיות".
ירידות במדד הביטוח
לצד אפקט הקורונה, שגורם לירידות שערים דרמטיות במניות הנסחרות בבורסה בתל אביב, חברות הביטוח מובילות בירידות (ירידה של יותר מ־28% במדד הביטוח מתחילת השנה), גם בגלל הריבית הנמוכה, ובחלקה הגדול שלילית, של האג"ח הממשלתיות. רק השבוע, ובעקבות הורדת הריבית בארה"ב, איבד מדד הביטוח בבורסה יותר מ־9%, ושווי החברות בבורסה נחתך בקרוב ל־4 מיליארד שקל לעומת תחילת 2020.
כשהריבית יורדת תשואות האג"ח יורדות, וההתחייבויות האקטואריות של חברות הביטוח עולות. וכשהריבית שלילית, כמו שקורה בחלק גדול של האג"ח, החברות צריכות להביא כסף מהבית כדי לשמור על התשואה המובטחת למבוטחים שלהן. מצבן של החברות עם התיקים הוותיקים יותר, הוא הגרוע ביותר. חלק לא מבוטל מקרנות הפנסיה, שחלקן בבעלות חברות ביטוח, ביטוחי המנהלים וקופות הגמל הוא חסכונות ישנים בהיקפים של מאות מיליארדים. החברות נדרשות להכין כרית ביטחון לטובת הלימות ההון שלהן, ובשלב זה
מדובר כבר בהפרשות של מאות מיליוני שקלים.
בשוק יש ציפיה להתערבות הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, שאחראי לנושא הלימות ההון של חברות הביטוח שיאפשר להן הקלות באופן חישוב הבטוחות.