הממונה על שוק ההון ביטוח וחיסכון, ד"ר משה ברקת הגיש ביום ג' לשר האוצר אביגדור ליברמן את דוח הממונה לשנת 2020. על פי הפרק הסוקר את ענף הסוכנים והיועצים, בשנת 2020 היו 13,385 סוכנים בעלי רישיון משולם, לעומת 13,274 ב-2019.

מדוח הרשות עולה כי הייתה ירידה ממוצעת של כ-4% (כ-350 מיליון שקל) בשיעור העמלות מהפרמיה בשנת 2020 לעומת 2019. הירידה הבולטת הייתה בעמלות ביטוח בריאות – 11% פחות מאשר ב-2019,. לעומת זאת הייתה עליה בשיעור 9% בעמלות גמל ופנסיה. בסך הכל הסתכמו הכנסות הסוכנים ב-2020 בכ-9 מיליארד שקל, לעומת כ-9.3 מיליארד שקל ב-2019.
כלל ביטוח מובילה בחברות המסורתיות בעמלה ממוצעת בביטוחי בריאות – 28.24% ; הפניקס במקום האחרון עם 13.97%.

נתון מעניין נוסף שעולה מהדוח לגבי הכנסות הסוכנים הוא ירידה בהיקף הסוכנים שהרוויחו מעל 250 אלף שקל בשנה, מה שמעיד על קשיי הסוכנים בתקופת הקורונה.
על פי הנתונים – ב-2020 הסתכמו הכנסותיהם של 46% מהסוכנים בסכום של עד רבע מיליון שקל, לעומת 44% ב-2019. מספר הסוכנים שהרוויחו מעל 4 מיליוני שקל בשנה היה 13%, כמו בשנה קודמת.
דמי ניהול דיפרנציאליים
"הרשות מתכוונת לאפשר גביית דמי ניהול דיפרנציאליים בהתאם לסוג מסלול ההשקעה וכן לאפשר דמי ניהול משתנים שיגבירו את איחוד האינטרסים בין מנהלי ההשקעות לחוסכים. פרקטיקות אלו מקובלות בעולם ומאפשרות התאמה טובה יותר של מסלול ההשקעה ומבנה דמי הניהול לחוסך".
כך מסר הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון במבוא לדוח השנתי של רשות שוק ההון. לאחר שסקר את הרפורמות שהובילה הרשות, ביניהן הרפורמות במסגרת חוק ההסדרים – הרפורמה באג"ח מיועדות והעלאת גיל הפרישה לנשים, וכן תכנית פנסיה 2025 והפחתת דמי ניהול.
"אני מאמין כי המהפכה הגדולה בתחום הפנסיה עוד לפנינו. מדובר בחשיבה על מהפכת הפנסיה של הדור הבא, המתגבשת בשנה האחרונה ברשות שוק ההון”, מסר ברקת. לדבריו מדובר ״בבחשיבה ראשונית וגיבוש הצעה בלבד לפתרון מספר בעיות משמעותיות בתחום הפנסיה של הדור הצעיר וכלל הציבור. יחד עם זאת, הרשות שקדה על ניתוח ובניית מודלים כלכליים הניתנים ליישום, אשר היא מתכוונת להביא בפני מקבלי ההחלטות".
שלוש ההצעות מרכזיות:
– "החלת מס הכנסה שלילי לפנסיה" – לצורך גילום הטבות מס לבעלי הכנסות נמוכות מתחת לרף המזכה להטבות המס. בדומה להשלמה שמבצעת המדינה בהפקדה לחיסכון לכל ילד, הרשות תקדם השלמה נוספת לבעלי הכנסה נמוכה, במטרה להגדיל את החיסכון הפנסיוני של אוכלוסיות אלה. צעד זה יקטין גם את התמריץ למשיכת החיסכון על ידי בעלי הכנסה מועטה, שפעמים רבים עושים זאת תוך תשלום מס מלא על משיכה שלא כדין, וזאת על אף שלא זכו ליהנות מכל הטבות המס שהמדינה מעניקה לחיסכון.
– "בנק הטבות מס" – שינוי הענקת ההטבות למס על החיסכון הפנסיוני מהטבה שנתית להטבה על פני מעגל החיים שיאפשר גמישות רבה יותר במיצוי זכויות הפרט, באופן התואם והתומך את עולם העבודה המודרני.
– הצעה להחלת חיסכון לפנסיה חובה כבר בשירות החובה (או מקבילותיו).
– חשיבות אורך תקופת החיסכון וההשקעה היא אלמנט בסיסי בהשקעות. ככל שהפרט מתחיל לחסוך מוקדם יותר, כך אפקט הריבית דה ריבית על כספו יגבר ויסייע להשגת חיסכון נאות בפרישה. הרשות תציע לקדם החלת חיסכון פנסיה חובה כבר בשירות החובה ומקבילותיו (מבלי לפגוע בשכר נטו, בדומה לעיקרון "מס הכנסה שלילי לפנסיה").