דיגיטציה בביטוח: על אתיקה דיגיטלית בבינה מלאכותית

הרשות האירופית לביטוח פרסמה דוח הכולל שישה עקרונות לשימוש בבינה מלאכותית בתחום הביטוח; הדוח מתמקד בטיפול באנשים במצבים פגיעים
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

קבוצת המומחים לאתיקה דיגיטלית של EIOPA (הרשות האירופית לביטוח ופנסיה תעסוקתית) פרסמה את הדוח שלה על בינה מלאכותית (AI) הקובע עקרונות ממשל לבינה מלאכותית אתית ואמינה בתחום הביטוח. הדוח מספק הדרכה לא מחייבת לחברות ביטוח, לרבות מתווכים בתחום הביטוח, כיצד ליישם הוגנות ואי-אפליה, שקיפות ויכולת הסבר, פיקוח אנושי, פיקוח על נתונים וחוסן באופן מבוסס סיכון ומידתי. EIOPA מברכת על הדוח כנקודת התחלה בעלת ערך לשימוש הולם בבינה מלאכותית בביטוח.

הדוח מפתח שישה עקרונות: עקרון הערכת ההשפעה של מידתיות; עקרון ההוגנות ואי-האפליה; עקרון השקיפות וההסברה; עקרון הפיקוח האנושי; עקרון ממשל הנתונים ושמירת הרשומות; עקרון החוסן והביצועים.

יוסי מנור | צילום: באדיבות במצולם

הדוח בחן במיוחד את האתגרים להגינות עם הופעתן של טכנולוגיות חדשות, ובמיוחד בטיפול באנשים במצבים פגיעים פחות או יותר. הוא גם התווה כלים בשקיפות ובהסבר כדי לסייע בזיהוי אזורים שבהם איום על ההגינות. ניתנו גם הצעות כיצד יש לארגן את המשילות של השימוש בבינה מלאכותית כדי להגן על השימוש הקולי בבינה מלאכותית.

בין מתווכים לחברות

המונח "חברות ביטוח" משמש בדוח לכסות התחייבויות של חברות ביטוח והן מתווכים בביטוח.  ההנחיה הניתנת בדוח הנוכחי מופנית אפוא הן להתחייבויות ביטוחית והן למתווכים בעת שימוש בבינה מלאכותית בתחומים השונים של שרשרת הערך הביטוחית שבהם הם מעורבים. עם זאת, לעתים נעשית הבחנה בין מתווכים בביטוחים לבין התחייבויות ביטוחית, כאשר בשל אופיו של מקרה שימוש ספציפי בבינה מלאכותית, התחייבויות ביטוח ומתווכים ממלאים תפקיד אחר או מעורבים ביישומם באופן שונה.

קיימת מסגרת חקיקה מקיפה העומדת ביסוד פעילותן של חברות הביטוח, החלה גם על השימוש בבינה מלאכותית בארגונים שלהן. זהו, במיוחד, המקרה של הוראת כושר פירעון, הוראת הפצת הביטוח (IDD), התקנה הכללית להגנה על נתונים (GDPR) ודירקטיבת הפרטיות האלקטרונית הקרובה (ePD). אבל פיסות החקיקה השונות צריכות להיות מיושמות באופן שיטתי ולדרוש הבהרה כדי לסייע לארגונים להבין למה הם מתכוונים בהקשר של בינה מלאכותית.

הדוח קובע שיש להשתמש בנתונים רגישים, כגון נתוני בריאות כדי לספק שירותים יקרי ערך לצרכנים, ואין להשתמש בהם למטרות אחרות מאלה שעבורן הם נאספו ונגד האינטרסים של הצרכן. באופן דומה, יש להימנע מנתוני מדיה חברתית כאשר נתונים כאלה אינם יציבים, ניתנים למניפולציה ועלולים להוביל לפרשנויות שגויות או לא יציבות.

הכותב הינו נשיא לשכת סוכני הביטוח בישראל לשעבר, חבר ועדת ההיגוי של לשכות הביטוח באירופה ויו"ר מטה אירופה ואוקיאניה בארגון MDRT

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email