"ועדת הכספים לא תאפשר העלאה אוטומטית של גיל הפרישה לנשים" – כך הודיע יו"ר הוועדה, משה גפני, בדיון מיוחד של הוועדה בנושא. "צריך להעלות את גיל הפרישה ולאפשר למי שרוצה בכך להמשיך לעבוד", אמר גפני, "אך למצוא פתרונות למי שנפלטות משוק העבודה עוד לפני גיל 60 או שעובדות בעבודות קשות". הדברים נאמרו בסיכומו של דיון סוער שנערך בנושא, ביוזמת חברות הכנסת זהבה גלאון, שלי יחימוביץ' ואורלי לוי־אבקסיס.
גפני טען כי על שר האוצר להקים בהקדם ועדה שתעסוק בכל הסוגיות הקשורות לגיל הפרישה של נשים, ולהרכיב אותה מנציגי כל המגזרים. "ייתכן שגם ועדת הכספים תקים צוות מיוחד לבחינת הנושא", אמר. היועצת המשפטית לוועדת הכספים, עו"ד שגית אפיק, הדגישה כי לפי פרשנותה, המילה האחרונה בנושא היא בידי ועדת הכספים וכי "אם תמונה ועדה ותגיש את המלצותיה, בידי ועדת הכספים סמכות אקטיבית להחליט אם לקבלן או לדחותן".
"לא סוגיה אקטוארית"
במהלך הדיון תקפו חברי הכנסת את הכוונה להעלות את גיל הפרישה לנשים. לדברי ח"כ לוי־ אבקסיס, "נוכח העיוותים הרבים בשוק העבודה, העלאה אוטומטית של גיל הפרישה באופן רוחבי תיצור מציאות של נשים רבות שתהיינה עניות, בשל דחיית קצבת הזקנה". לטענת ח"כ גלאון, האוצר מתייחס לסוגיה כסוגיה אקטוארית, לפיה אם לא יעלה גיל הפרישה, יירשמו הפסדים אקטוארים של מאות מיליוני שקלים בשנה לביטוח הלאומי – בעוד בפועל יש גם בעיה תעסוקתית. "המערכת לא התאימה עצמה להעלאת גיל הפרישה", קבעה גלאון, "יחד עם פורום ארגוני נשים גיבשנו מתווה שהעברנו לאוצר, לפיו יופחת גיל הפרישה הקיים ובמקביל תינתן האפשרות לנשים שמעוניינות בכך להמשיך לעבוד. לא נאפשר לסגור גירעונות תקציביים על גבן של הנשים". גלאון הבטיחה כי אם ההצעה לא תתקבל, תוגש הצעת חוק בנושא.

"הדיון הזה הוא למען קבוצה ענקית שאף אחד לא סופר", הוסיפה ח"כ שלי יחימוביץ'. "נשים חלשות שעובדות במפעלים או בעבודות ניקיון, שרבות מהן נפלטות משוק העבודה לפני גיל 60 ושעבורן העלאת גיל הפרישה משמעותה גזירת עוני להרבה שנים ללא הכנסה, בלי קצבת זקנה ובלי פנסיה".
האוצר מבטיח פתרונות
טענות יוזמות הדיון זכו לתמיכה גורפת של חברי ועדת הכספים. ח"כ נחמן שי, יו"ר השדולה למען הגמלאים, הסביר כי הפרישה היא עניין לא פשוט רגשית וכלכלית וכי על ועדת הכספים למצוא דרך ליצירת תהליך הדרגתי.
"מתווה נכון של ביטול גיל הפרישה יאפשר למי שירצה בכך להמשיך לעבוד ולהפריש לפנסיה", הוסיפה ח"כ מירב מיכאלי, "כך שגם כלכלית, זה יאפשר לממן את אלה שכן פורשים, כלומר הגדלת ההכנסות מצד אחד והאפשרות לממן אקטואריים מאידך".
בניסיון להרגיע את הרוחות אמרו נציגי האוצר בדיון כי "אין כוונה לעלות את גיל הפרישה ללא עבודת מטה. השר בוחן הקמת ועדה בקרוב. אין מחלוקת שעצם העלאת גיל הפרישה תורמת להעלאת שיעורי התעסוקה גם של גברים וגם של נשים, ואנו מבינים שיש אוכלוסיות מסוימות שנצטרך למצוא להן פתרונות".