ד"ר משה ברקת: "אני מאמין שכספי הפנסיה שלנו נמצאים בידיים טובות"

את הדברים אמר הממונה על רשות שוק ההון בפני ועדת החקירה הפרלמנטרית לבחינת הסדרי אשראי ללווים גדולים • יו"ר הוועדה כבל: "כמעט ולא קיבלנו נימוק משכנע לכל אחד מהאירועים שנגענו בהם"
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

הממונה על רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, ד"ר משה ברקת וסגנו יואב גפני הופיעו בתחילת השבוע בפני ועדת החקירה הפרלמנטרית להתנהלות המערכת הפיננסית בהסדרי אשראי ללווים עסקיים גדולים (המכונה גם 'ועדת הטייקונים'). הפעם התמקד הדיון בחלקה של רשות שוק ההון בכשל האשראי הניתן בעבר לטייקונים.

היו"ר איתן כבל פתח את הישיבה ואמר כי הוא סבור שהממונה הקודמת, דורית סלינגר, שגתה שגיאה קשה כשלא התייצבה בפני הוועדה. הוא הוסיף כי הוועדה שוקלת בכובד ראש לזמן את בכירי המערכת הבנקאית שהיו מעורבים בקבלת החלטות ב"זמן אמת" וסיימו את תפקידם זה מכבר.

ד"ר משה ברקת | צילום: אוראל כהן

באשר ללקוחות מוסדיים, אמר היו"ר כבל, כי הם מנהלים כ־ 1.6 טריליון שקל, סכום הגדול פי 1.2 מהתוצר של מדינת ישראל, לדבריו: "לוועדה חשש כבד כי הבעיות באשראי, שבעבר – גם לדעת הבנקאים עצמם – היו מרוכזות אצל הבנקים, עברו גם למוסדיים. ולכך יהיו השלכות על כל אחד ואחת מאתנו – כולל על הגב' כהן מחדרה", אמר כבל.

ארביטראז' רגולטולרי

לדברי כבל, קיים "ארביטראז' רגולטורי" – פער בהיקף ובעוצמת הפיקוח של רגולטורים שונים המנוצלים על ידי שחקנים בשוק לטובת קידום האינטרסים שלהם. "יש חשש שהלווים הגדולים קיבלו מהמוסדיים הלוואות ביתר קלות מאשר מהבנקים. חשוב ביותר לוודא כי צמיחת שוק האשראי המוסדי, בין היתר על חשבון האשראי הבנקאי, איננה תוצאה של ארביטראז' רגולטורי", הסביר כבל.

הממונה על רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, ד"ר משה ברקת, אמר כי "עיקר הפעילות של המוסדיים בשנים הבעייתיות הייתה באג"ח, שם חשובים הסחירות והנזילות לא פחות מנזילות האשראי. כל הראייה שונה מהותית מתהליך של הלוואה". אמר ברקת והוסיף "השוק מתבגר והיום מסתכלים על אשראי שניתן עם התניות פיננסיות ואף בטוחות. היה פה ארביטרז' רגולטורי מסוים אבל תיכף נראה איך על פני השנים הדברים נסגרו", אמר ברקת והסביר כיצד מחילים הסדרה מקיפה על הרגולטורים ושזה קורה תוך כדי תנועה.

היו"ר כבל הקשה על ברקת ושאל מדוע צריכה הוועדה לחכות כבר שלושה חודשים לנתונים על כמות הכספים שניתנו לקבוצות הגדולות. ברקת השיב כי "בחודש מאי 2018 יצאה הנחיה שמחייבת דיווח על הלווים הגדולים. מ־2012 נעשה איסוף שוטף של מידע, ורק לגבי אג"ח קונצרני". על כך העיר היו"ר כבל: "סלינגר קיבלה אולי רגליים קרות כי הייתה צריכה לענות על שאלות בתקופה שלה?".

ח"כ רועי פולקמן שאל האם לרשות יש דו"חות ביקורת באשר לכספים שניתנו לאפריקה ישראל, לאליעזר פישמן, לאילן בן דב, לנוחי דנקנר וסגן הממונה יואב גפני השיב: "אני לא יכול לומר שיש דו"ח בכל אחד מהמקרים שציינתם". על כך אמר היו"ר כבל: "סלינגר אמרה שאין דו"ח על דנקנר. אז יש דנקנר או אין?". על כך השיב גפני: "נבדוק ונשוב לוועדה".

ח"כ עיסאווי פריג' אמר "ב־10 שנים האחרונות, ממה שלמדנו, חלה עלייה והסטת מתן הלוואות מהשוק הבנקאי למוסדי. האם בדקתם איזה סוגי לווים באים אליכם?". ברקת השיב כי "השוק הזה צמח בצורה מהירה והרגולציה ידעה להסדיר אותו בזמן קצר, תוך כדי ריצה. אני מאמין שכספי הפנסיה שלנו נמצאים בידיים טובות".

היו"ר כבל סיכם את הדיון ואמר כי ברקת לקח עליו את כל חטאי העבר, אולם בעוד שכולם היו עסוקים בבנקים ובמחיקת חובות במערכת הבנקאית, אותם לווים באו לקבל כספים בשוק ההון ונשאלת השאלה מה בדקה רשות שוק ההון, והאם מי שבדק ולא מצא כלום התקדם בסולם הדרגות?

"יש לכם עוד הרבה עבודה, עם כל הכבוד לתשובות שנתתם, כמעט ולא קיבלנו נימוק משכנע לכל אחד מהאירועים שנגענו בהם" אמר כבל והוסיף: "אנחנו מבינים איך המערכת עבדה והתהליך לקה בחסר, אנחנו יוצאים מכאן עם יותר שאלות מאשר תשובות".

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email