עמיתים, ארגון הגג של קרנות הפנסיה הוותיקות (מבטחים, מקפת, קג"מ, נתיב, בניין, חקלאים, אגד, הדסה) הודיעה השבוע כי מאחר שהכנסת דחתה בתחילת החודש את מועד עליית גיל הפרישה לנשים, מבלי להגדיל את הסיוע הנדרש לקרנות, נאלצות הקרנות לקצץ בגמלאות העמיתים כדי לכסות את הגירעון שנוצר בשיעור 1.5%. מהארגון נמסר, שמכיוון שלקרנות אין מקורות כספיים לכיסוי הגרעון שנוצר, ועל מנת לשמור על איזון הקרנות כמתחייב כלפי כלל העמיתים, לא נותרה ברירה אלא לפעול להפחתת הזכויות הפנסיוניות של עמיתי קרנות הפנסיה הוותיקות שבהסדר, בשיעור של כ־1.5% בממוצע.
בעקבות הפרסומים הודיעה ההסתדרות הכללית כי לא תאפשר פגיעה בקצבאות גמלאי הקרנות. אתמול הורה סגן שר האוצר יצחק כהן לעמיתים שלא לבצע שום קיצוץ עד לקיום דיון מטה מסודר באוצר, כך שהקיצוץ יידחה בינתיים ואם יימצא פתרון אחר הוא אף לא יבוצע.
בישיבת ועדת הכספים שהתקיימה בתחילת החודש בנושא העלאת גיל הפרישה לנשים הזהיר כבר אז רונן הירש, היועץ המשפטי הראשי של עמיתים: "בהנחה שהמצב החוקי לא ישתנה, מתווספת מדי שנה עלות של 200 מיליון שקל לשנה לגרעון האקטוארי. בדו"חות הכספיים הנוכחיים נצטרך לפנות לרשות שוק ההון בבקשה לבצע איזון אקטוארי בדו"חות של העמיתים בקרנות כדי להתמודד עם זה".
משום שמשרד האוצר מתנגד להעלאת גיל הפרישה לנשים מ־62, ואינו מתכוון להכניס יד לכיס כדי לממן את 200 מיליון השקלים תוספת שנתית לגרעון המצטבר (עומד כיום על 4.8 מיליארד שקל), החליטו מנהלי הקרנות לקצץ בגמלה של הפנסיונרים. הקיצוץ בגמלה שאמור לכסות את הגרעון עומד על כ־1.5% מהגמלה – כ־900 שקל בשנה (כ־75 שקל בחודש) בממוצע לעמית. נודע, כי הקיצוץ הרוחבי יתבצע רטרואקטיבית מינואר 2018.
יש לציין, כי חברי ועדת הכספים משוכנעים שגיל הפרישה לנשים חייב לעלות מ־62, שזה הגיל הקבוע בחוק כיום. ואולם, הדבר היחיד שמונע מהדבר לקרות בפועל הוא מחלוקת בין האוצר לוועדת הכספים על כל חבריה, קואליציה ואופוזיציה, באשר להגדרת נשים במקצועות שוחקים, לגביהן דורשים חברי הוועדה לקבוע שיוכלו לפרוש גם בגיל 62. עוד מחלוקת היא בעניין הזכאות לקבלת דמי אבטלה לאישה שפוטרה או שפרשה מסיבות שונות קודם לגיל הפרישה הקבוע בחוק.
ועדת הכספים יושבת על מדוכת גיל הפרישה לנשים כבר קרוב לשנתיים ושר האוצר אף מינה ועדה ציבורית שבחנה את הנושא, אך טרם הגיש את המלצותיו לוועדת הכספים. אי לכך, יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) יזם הצעת חוק עליה חתומים כל חברי הוועדה שקובעת שגיל הפרישה יעלה. ההצעה נותנת מענה גם לנשים בנות 55 שלא עובדות, נשים בעבודות שוחקות ונשים שמשתכרות שכר נמוך.
עוד קובעת ההצעה, כי נשים יקבלו דמי אבטלה מגיל 65 ועד גיל 67 במקרים בהן לא יעבדו וכן מס הכנסה שלילי, פי 2.5 מהרגיל. ועדת שרים לחקיקה דחתה פעמיים את הדיון בסוגיה, בפעם האחרונה עד לחודשי הקיץ.