האם הפתרון של סלינגר לביטוח הסיעוד הקולקטיבי נכשל?

בעקבות משבר הביטוח הסיעודי הקולקטיבי הציעה הממונה כי נפלטי הביטוח יעברו לביטוחי הסיעוד המשלימים של קופות החולים מבלי להצהיר על הביטוח מחדש. רק כ־400,5 מבוטחים עברו לקופות החולים
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

בדיון שהתקיים בוועדת ב העבודה והרווחה ב־7 בדצמבר 2015 ,אמרה הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, דורית סלינגר, כי יש 150 אלף איש שנפלטו מהביטוחים הקולקטיביים ואין להם פתרון. בתשובה לשאלת ח"כ רועי פולקמן (כולנו), כמה מהם בני למעלה מ־60 ,אמרה שרונה פלדמן, מנהלת מחלקת ביטוחי בריאות וסיעוד באגף שוק ההון דאז, ביטוח וחיסכון כי "רובם מעל גיל 60 משום שהחברות לא מחדשות את הפוליסה למבוגרים. הם אלה שצריכים את הביטוח". ברשות העריכו כי כשני שלישים מהמבוטחים הם מעל גיל 60, מדובר בכ־100 אלף מבוטחים.

בעקבות המשבר של נפלטי ביטוח הסיעוד הקולקטיבי שמעל גיל 60, יזמה סלינגר אשתקד את הפתרון שלה למצוקתם – מעבר מבוטחים לביטוחי הסיעוד המשלימים של קופות החולים, וזאת ללא צורך בהצהרת ביטוח מחדש, אך עם תקופת המתנה. ואולם, מבדיקה שערך "מיזם הסיעוד" עבור "ביטוח ופיננסים", עולה כי רק כ־5,400 מבוטחים עברו בפועל לביטוחי הסיעוד המשלימים של קופות החולים לפי הפירוט הבא: כ־000,5 לכללית, כ־100 למכבי, כ־180 למאוחדת וכ־100 ללאומית. מיזם הסיעוד הוקם ב־2011 לאחר הוראת המפקח על הביטוח, פרופ' עודד שריג, על ביטול הביטוחים הסיעודיים הקולקטיביים.

הוא התאגד כדי למצוא פתרונות חלופיים לנפלטי הביטוחים הקולקטיביים ולהילחם את מלחמתם. נציגיו מוזמנים לישיבות הוועדות בכנסת בנושא, ונפגשים עם הממונה ואנשיה. במיזם חברים אנשי ציבור ומומחים בתחום הסיעוד ובראשו עומד סו"ב דב ברומר, מומחה לסיעוד ובונה תכניות ביטוח סיעודיות.

סלינגר | צילום: דוברות האוצר

הטעיית הציבור

"מאז שנת 2011 ,עת הורה המפקח על הביטוח, פרופ' עודד שריג, לחברות הביטוח להפסיק את הארכת הביטוח הקבוצתי, נפלטו מהמערכת כ־000,300 מבוטחים", מסביר סו"ב דב ברומר, מומחה לסיעוד העומד בראש "מיזם הסיעוד". "במתווה של הממונה, התפארו נציגי האוצר בפני הציבור וחברי הכנסת בוועדת העבודה והרווחה שיש פתרון ליותר מ־100 אלף מבוטחים שכבר נפלטו ויפלטו, כשהם מעל גיל 60 ואין להם ביטוח סיעודי בקופות. אנחנו בוועדה צעקנו שזה לעג לרש על פי הנתונים שהיו בידינו. על פי הנתונים, בשנת 2016 הצטרפו בכל הקופות כ־5,400 מבוטחים בלבד. בהתאם לניתוחים שעשינו, אנחנו מניחים כי עד סוף 2018 ,כשיופסקו שאר הביטוחים הקבוצתיים במקרה הטוב, יצטרפו עוד כ־13,000 מבוטחים בלבד".

ברומר מוסיף כי "המתווה של קופות החולים הנוגע לפורשי הקולקטיבים הינו אשליה והטעיה לכאורה על הציבור, שמאמין לאוצר שיש פתרון אידיאלי לאור הכשל המערכתי הגדול ביותר מאז קום המדינה, שכולל את חברות ביטוח ויועציהם לכאורה". מרשימה שערך "מיזם הסיעוד" עולה כי בין חלק מארגונים שמהם נפלטו מבוטחים בשנת 2011 ניתן למצוא את גמלאי אוניברסיטת תל אביב, עיריית תל אביב, עיריית הרצליה, משרד הביטחון, אגד, נתיב, מבטחים, שב"ס, משטרת ישראל, צים והדסה. "הלשכה מעולם לא קיבלה את המתווה של הממונה, שהוא מתווה חלקי שלא פותר את הבעיה. המתווה מחריג מראש את אלה שכבר יש להם ביטוח סיעודי במסגרת הביטוחים המשלימים, ל־85% מהאוכלוסייה יש ביטוחים משלימים, כך שהוא לא רלוונטי עבורם. לכן גיבשנו בלשכה מתווה עם האקטואר ד"ר בועז ים, שיכול להסדיר את המתווה עבור הקשישים מעל גיל 75 שנפלטו מהביטוחים הקולקטיביים, במחיר הקרוב למחיר בקולקטיביים, ומי שיישא בהפרש הקטן זה המדינה וחברות הביטוח. סוכני הביטוח יתרמו את חלקם בכך שלא יקחו עמלה על מכירת הביטוח". אמר סו"ב יואל זיו, יו"ר הוועדה לביטוח בריאות וסיעוד בלשכה. "המתווה הועבר לכנסת, להסתדרות ולממונה, שכמובן לא הגיבה עד כה. אנחנו מצפים שהרשות תרים את הכפפה ותאמץ את המודל, במיוחד לאור האחריות שלה מאז 2011 למשבר בביטוח הסיעודי הקבוצתי. אנחנו מקווים לקדם את המתווה בכנסת ובשיתוף ההסתדרות". מרשות שוק ההון נמסר בתגובה כי "רשות שוק ההון עוקבת אחר יישום הרפורמה, ותפעל במסגרת סמכויותיה על מנת להבטיח את מיצוי זכויותיהם של המבוטחים".

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email