האם סוכני הביטוח בעיצומה של מלחמת קיום?

ענף ביטוח הבריאות הפרטי והקבוצתי נמצא תחת חיסול ממוקד, ולסוכני הביטוח אסור להירדם בשמירה; סו"ב חגי לנצט עם הפעולות שצריך לבצע בכדי להציל את הענף
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

חוק ההסדרים של יולי 2016 נחת אחרי הרפורמה של 2.16 ויצר עיוות בביטוח הבריאות הפרטי בכיסוי ניתוחים בישראל. עוולה ואיוולת מבית היוצר של המחוקק המנותק. על כך נאמר שהדרך לגיהנום רצופה בכוונות טובות.

בפועל הוא שלל את זכות חופש הבחירה ברופא המנתח וכינס בפטרונות מנתחים לרשימות הסכם סגורות בדומה לשבנ"ים. זו החלטה אומללה, הרי ידוע שמהות הכיסוי הוא לבחור את המנתח הכי טוב, בלי זמן המתנה.

שינויים רבים והתפתחויות צפויים בעולם ביטוחי הבריאות בעקבות הקורונה. צילום: shutterstock
"שרותי בריאות זה לא ביטוח, אלא מנוי/תקנון" | צילום: Shutterstock

לא זו הדרך לחזק את הרפואה הציבורית, שממילא מבצעת דרך השב"נים ניתוחים פרטיים בהשתתפויות עצמיות לא יקרות. כולם יצאו נשכרים מאפשרות הבחירה, והערך הלא יסולא מפז של אפשרויות בלתי מוגבלות חייב לחזור למחוזותינו.

עוברים מגזרה לגזרה

משרד הבריאות הקים בתחושת אמוק את ועדת אש עם בנק מטרות וחיצים. מתוך חזון של גאולת מערכת הבריאות הציבורית הרופסת, תוך נטרול זו הפרטית, כשבדרך אינו רואה לא רופאים, לא סוכני ביטוח ולא חברות ביטוח. המטרה מקדשת את כל האמצעים.

אחת ממטרות העל היא מניעת הכפל הביטוחי הנעוץ בכיסויי הניתוחים בארץ והיוועצות ברופאים מומחים. הם חותרים לחסוך לציבור הנעשק תשלום עודף של כ-1.5 מיליארד שקלים, תוך שנים ספורות. על הפרק שתי חלופות למניעת כפל ביטוחי, כאשר לשיטתם הכפל עומד כיום על כ-37%.

המטרה היא חיסול ממוקד של ענף ביטוח הבריאות הפרטי והקבוצתי כאחד, תוך הישענות על השב"נים. במקביל, תזרים המדינה מיליארד שקל לסל הציבורי. ההמלצה היא כי הביטוח המסחרי יתמקד בכיסויי קטסטרופה רפואית וניתוחים משלימי שב"ן, להלן – פוליסת בריאות בסיס חדשה.

החלופה המתפשרת – היטלים צולבים בין הציבורי לפרטי, חובת מימוש ביטוח מסחרי כשיש כפל, החלת חוק ההסדרים מיולי 2016 גם על פרק היוועצות. עם המלצה נוספת לחיזוק קופת החולים, רעיון אוטופי של "שיבוב חד-כיווני", שיבדוק קיום ביטוח מסחרי ויתבע החזר מחברת הביטוח.

החתול שומר על השמנת

מלבד אלה, הוועדה מציגה עוד שורה ארוכה של המלצות להשגת היעד של חיזוק מערכת הבריאות הציבורית, חלקן בהחלט לגיטימיות.

כדאי אולי גם לציין שמשרד הבריאות הוא החתול ששומר על השמנת – הרי הוא מחזיק בעצמו בבתי החולים, בטיפות החלב, בקופות החולים ובמכונים למיניהם. מישהו שם שכח שהראש הישראלי ממציא לנו פטנטים והיטל כזה עלול להחזיר אותנו לנוהג נפסד של רפואת מעטפות, ולגרום לגלגול ההיטל על לקוח הקצה.

משרד האוצר וגם רשות התחרות הצטרפו. זו האחרונה הציגה מחקר משופע גרפים בשלל צבעי הקשת, שבשורה התחתונה מטיל דופי באובייקטיביות הסוכן שכביכול מוטה עמילות ועובד עם מעט מבטחות.

כל הטוב הזה מתרחש בעוד אנחנו עדיין מקוננים, ובשיא הצדק, על שני מוצרי ביטוח בריאות חשובים שכבר לא איתנו, הסיעוד שנעלם בשלהי 2019 והתאונות האישיות המורחבת שמאמצע 2021 כמעט לא קיימת, בטח לא דרך סו"ב מהשורה.

ציבור סוכני הביטוח מותקף מכל עבר כאילו הוא שורש כל הרע ומחולל יוקר המחייה במדינת ישראל.

האם כבר הגיע השלום העולמי? האם הסתיימה הקורונה? האם תמו כל הבעיות? אין לזה אח ורע בשום מקצוע. הממשלה שוב מתפרקת ובחירות בפתח. הכל לעת עתה מוקפא.

החזק מנצח

אסור לנו להירדם בשמירה. לכן צריך לשכה חזקה, עם לובי יעיל, שתדאג לייצג אותנו נאמנה. אנו מסתכלים בחרדה לעבר טויטת חוק ההסדרים המתגבשת.

צריך לראות יתרון בחוזק, ואם יש כלי חזק ומפנים אותו לייעוץ אובייקטיבי כביכול, אנחנו מאבדים אותו, בכל השרשרת יש לטפל, ומעל הכל – האמת נראית בשטח. כיום מעל 80% משיווק ביטוחים הוא דרך סוכני הביטוח ובהתאמה אישית ומקצועית.

לא סתם חברות האינשורטק היו להיט שדעך. כיסוי בריאות הוא מורכב מאוד ואינו מוצר מדף אלא דחיפה דרך איש מקצוע מיומן. אדם לא קם בבוקר ואומר לעצמו שהיום הוא קונה ביטוח השתלות או ניתוחים. בטח ובטח שלא על הדרך, בביקור בסניף הדואר או מעמיס על עגלת הסופרמרקט, פוליסה עם שאר מיני ירקות.

חשוב שמקבלי ההחלטות יבינו שאי אפשר לדבר עלינו-בלעדינו (ועדת אש). צריך מאוד לדייק בהגדרות, כי זה מבלבל את מקבלי ההחלטות. מעתה אמרו השכם והערב: "שרותי בריאות זה לא ביטוח, אלא מנוי/תקנון".

אנחנו יכולים לעזור בקבלת ההחלטות שמשפיעות רוחבית על מערכת הבריאות. אכן יש מקום לצמצום פערים בין הציבורי והפרטי וצריך לדעת איך לסדר את השמיכה, אך באופן יצירתי ומושכל. כי "זבנג וגמרנו" הוא לא הפתרון. יש לשפר את יחס מיצוי הקולקטיב של כ-77% וכ-43% בפרטי, אבל לא להרוג את השליח.

אי אפשר לוותר על ראש החץ של הביטוח הפרטי, אסור לכבות את הקטר כי זה תוקע את כל המערכת.

ונזכיר כי לצד השליחות שבמקצוע, הגם שלמדנו משך שנים והתמחינו, אין זו בושה להתפרנס בכבוד. כולנו חיים בארץ של יוקר מחייה, וזו חוכמה קטנה מאוד לפרסם שיאני שכר שהם יחידי סגולה שאינם מייצגים את הכלל.

נופיע בגאון ולא כפופי קומה עם לשכה חזקה המגובה בלובי יעיל, שתדאג לייצג אותנו נאמנה. יש בנו אהבה והיא תנצח.

הכותב הינו מ"מ יו"ר ועדת הבריאות בלשכת סוכני הביטוח.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email