ההכרעה בנושא העלאת גיל הפרישה לנשים מתעכבת

בשלושת החודשים הקרובים ייקבע האם גיל הפרישה לנשים יעלה ל־64. ח"כ גפני: "מדובר בנושא מורכב עם הרבה השלכות הן על המשק והן לגבי נשים עובדות, לרבות נשים במקצועות שוחקים"
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
ועדת הכספים דנה השבוע בסוגיית גיל הפרישה לנשים, שצפוי לעלות ב־1 באוגוסט 2017 באופן מדורג במשך שנתיים עד לגיל 64, אלא שטרם הועברה עמדתו של שר האוצר בנושא.

 

בדיון התברר כי מזה כמה חודשים ביטוח הלאומי שולח לנשים לקראת גיל פרישה הודעות על דבר דחיית מועד קבלת הקצבאות, דבר שעורר תלונות רבות שהגיעו לידיעת חברי וחברות הכנסת. יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), הורה לתקן בנתיים את חוק הביטוח הלאומי כך שייקח בחשבון את הדחייה בשינוי חוק גיל הפרישה. בהתאם לכך, כל עוד אין החלטה בפועל על העלאת הגיל, הביטוח לאומי יאפשר לנשים שנולדו החל מאוגוסט 1955 לקבל את קצבת הזקנה שלה הן זכאיות. יש לציין כי העלאת גיל הפרישה מעבודה לנשים משליכה גם על השוק הפנסיוני בו עוסקות קרנות הפנסיה, קופות הגמל וחברות הביטוח.

 

הדיון השבוע התקיים לאחר שוועדת הכספים כבר נדרשה לנושא מספר פעמים. מדובר בפועל יוצא של תיקון לחוק גיל פרישה שנחקק בשנת 2003 ולפיו גיל פרישת נשים היה אמור לעלות החל מ־2011 , אך הדבר נדחה בלחץ ציבורי ופרלמנטרי ובפעם האחרונה נקבע ל־1 בינואר 2017. שר האוצר אמור היה להעביר את עמדתו בעניין לאחר גיבוש המלצות הוועדה הציבורית שהוא מינה עד לסוף ספטמבר 2016, וההכרעה בוועדת הכספים אמורה הייתה להינתן לפני סוף 2016. מכיוון שהשר לא העביר את עמדתו, הוועדה דחתה עד לסוף חודש יולי 2017 את המועד שבו הגיל אמור לעלות אוטומטית, אם לא מתקבלת החלטה אחרת, וזאת על מנת לאפשר דיון והכרעה מסודרים לאחר קבלת עמדת השר. אלא שעד היום, השר לא העביר את עמדתו ואף הביע במכתב ליו"ר ועדת הכספים בקשה לשמוע קודם את העמדה הציבורית בעניין, כפי שתעלה בדיוני ועדת הכספים.

 

נושא מורכב

"מבחינת החוק הקיים, היה על שר האוצר להגיש לוועדת הכספים את המלצתו ובעקבותיה היה עלינו לקיים דיון לצורך הכרעה בסוגיה. מדובר בנושא מורכב עם הרבה השלכות הן על המשק והן לגבי נשים עובדות, לרבות נשים במקצועות שוחקים", אמר גפני. "מדובר בבעיה ציבורית ממדרגה ראשונה ויש להגיע להסכמה רחבה. נאמר לי שלא יעלה גיל הפרישה באופן חד צדדי וצריך למצוא פתרון למסלול בביטוח הלאומי. אם לא נקבל החלטה נאריך את המועדים בחקיקה". מנכ"ל האוצר, שי באב"ד, הוסיף כי "מכיוון שהנושא כה מורכב, השר מעוניין לשמוע קודם את עמדת הציבור. נעשה את כל המאמצים לבנות את המודל הטוב ביותר תוך השגת הסכמה רחבה. נידרש לתת מענה לכל הבעיות שעלו ולצורך כך יש לנו את שלושת החודשים הקרובים".


ח"כ גפני 

אף שלא הביעו התנגדות עקרונית להעלאת גיל הפרישה, חברות הכנסת בוועדה העלו בעיות שדוחפות אותן להתנגדות למהלך, בין השאר נשים במקצועות שוחקים שלא יכולות לעבוד עד גיל 62 ובוודאי שלא מעבר לזה ונשים שפוטרו או שאינן עובדות מסיבות שונות כבר מאמצע שנות ה־50 שלהן.
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email