בהתאם להחלטת המפקחת על הביטוח לאפשר ניוד מחברת ביטוח אחת לאחרת של פוליסות ביטוח חיים, חברת "הכשרה" הגישה השבוע מוצר ניודים חדש לשר האוצר. את המוצר פיתחה החברה בחודשים האחרונים והוא מציע יתרונות לחוסכים לפנסיה ודמי ניהול אטרקטיביים. "הכשרה" נאבקה למען ניוד הפוליסות מהחברות הגדולות, והיא הראשונה לאמץ מהלך זה בכוונה להתחיל ביישומו כבר בחודש הבא.
"הצלחנו לפתח מנגנון מיכוני מתקדם ותהליכי עבודה דיגיטליים, שיצליחו להקל על עבודת הסוכן בשטח ולבצע את תהליך הניוד בצורה קלה ומופשטת", אמר שמעון מירון, משנה למנכ"ל וראש אגף ביטוח חיים ופיננסים בחברה. "הקמנו צוות ייעודי שיטפל רק בלקוחות מניידים וכך נעניק לסוכנים חוויה נוחה בעבודה השוטפת. אנו רואים במהלך הזה הזדמנות משמעותית להכשרה ולסוכניה להצמיח ולהגדיל את הפעילות העסקית לשנים הבאות."
באוקטובר 2015 החליטה דורית סלינגר, הממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון באוצר, על מהלך דרמתי בשוק החיסכון הפנסיוני – לאפשר ניוד מחברת ביטוח אחת לאחרת של פוליסות ביטוח חיים עם מקדמי המרה. לאחר כחודשיים היא אף פרסמה הוראות מחייבות בנושא שימנעו הרעת התנאים למבוטחים.

החברות הגדולות מפסידות
בין היתר קבעה המפקחת כי חברת הביטוח הקולטת תשמור על המקדם המובטח, ותענה על תנאים שקובעים כי יש לשנות את המקדם במשך תקופת החיסכון מסיבות שונות. בנוסף, דמי הניהול המרביים שייקבעו בפוליסה החדשה לא יעלו על אלה שבפוליסה הקודמת; כל הטבה שנכללה בביטוח הקודם תיכלל גם בפוליסה החדשה ולא יחול שינוי בהתחייבות של חברת הביטוח לשיעור הריבית השנתית שלפיה מחושב החיסכון המצטבר. סלינגר אמרה אז כי "ההוראות יפתחו את השוק לתחרות, והן מחזקות את כוח המיקוח של החוסך בחיסכון הפנסיוני ומגבירות את התחרות בתחום".
בעיקרון, ההוראות מאפשרות למבוטחים בפוליסות ביטוח חיים עם מקדמי קצבה מובטחים ("ביטוחי מנהלים"), לנייד את הפוליסות שברשותם בין חברות הביטוח, תוך הבטחת יכולת העמידה בהתחייבויות למבוטחים אלו. האפשרות לנייד את הפוליסות תשפר את מצב הלקוח שיוכל לפעול להשגת דמי ניהול מופחתים, גם אם יישאר באותה חברה וגם אם יעבור לחברה אחרת.
מדובר ברעידת אדמה בשוק ביטוחי המנהלים המנהל כיום כ-230 מיליארד שקל. היקף השוק המידי שייפתח לתחרות מגיע ליותר מ-100 מיליארד שקל (שווי הפוליסות שנמכרו מ-2004 ועד לסוף 2012 אז הופסקה הבטחת מקדם תוחלת החיים). דמי הניהול המשולמים בגין הפוליסות הם כ-2% בשנה, ומי שאמור להפסיד מניוד הפוליסות הן חברות הביטוח הגדולות. באוצר הודיעו, כי מחשש לפגיעה יציבות חברות הביטוח החשופות לפוליסות אלו, הם מגבשים פתרון גם לבעיה זו.