פאנל חברי הכנסת בכנס אלמנטר היה תוסס במיוחד. בפאנל שעסק בנושא הרגולציה בישראל בעידן השוק החופשי, השתתפו חברי הכנסת מיכאל מלכיאלי (ש"ס), מתן כהנא (הימין החדש), יעקב אשר (יהדות התורה), סגן בכיר לממונה על רשות שוק ההון, אסף מיכאלי וממלא מקום נשיא לשכת סוכני ביטוח סו"ב ליאור הורנצ'יק. סוכני ביטוח רבים השתתפו והביעו דעתם כשסוגיות של אובייקטיביות הסוכן, עודף רגולציה וביטול הפוליסות הסיעודיות עלו בדיון. את רב השיח הנחתה העיתונאית רחלי בינדמן (כלכליסט).
בהתייחסו לסוגיית אובייקטיביות הסוכן, שמקדמת רשות שוק ההון, אמר ח"כ מלכיאלי: "הכי קל לבוא ולהגיד לסוכנים שיש להם הטייה והם קשורים. קל לשלוף מהבטן. ככל שניתן לסוכנים יותר כלים ועצמאות ויכולת, שלא יצטרכו להתחרות בכל מיני מוקדנים וטלמרקטינג, הם יוכלו לתת יותר ערך ללקוחות". עם זאת, מיכאלי הוסיף כי הוא לא ממהר להוביל לביטול מוקדי המכירה הישירה בחברות הביטוח. "אני לא אומר לבטל כל כך מהר את המוקדנים. כי אני מכיר את מי שמפרנסים שם את המשפחות שלהם. ההכשרה שם לא דורשת תואר ראשון. צריך לתת להם יכולת ביטוי. אבל צריך לזכור שסוכן ביטוח אחראי למאות משפחות שנמצאות תחת ידיו. אם הוא לא עושה את הדבר המקצועי ביותר הוא פושע למאות אנשים״.

לשאלת המנחה על עודף הרגולציה בתחום הביטוח, אמר ח"כ מתן כהנא: "אנחנו מאוד מאמינים בהפחתת הרגולציה. בכנסת האחרונה שהיתה פעילה הוגשו 5,997 הצעות חוק שמתוכן עברו רק 300. הגיע הזמן להוריד את הרגולציה. יש הנחיות של הורדת רגולציה – אבל שוק הביטוח לא נהנה מזה".
ח"כ יעקב אשר הוסיף בנושא זה ואמר: "הדילמה היא בין רגולציה ל־לא רגולציה. התשובה האמיתית היא בגבולות הגזרה. הבעיה שבכל חוק שמגיע לוועדה בכנסת, מתחילות התוספות וההגנות על ידי הרגולטורים. מוסיפים דבר על דבר".
הורנצ'יק הוסיף: "אין יכולת לאף אדם ובשום מקצוע לעקוב ולהכין את עצמו כל פעם מחדש בהתאם לדרישות כאלה ואחרות. צריך לשים לזה סוף. לעניין דברי הממונה על שוק ההון – לא הצלחתי להבין בצורה שקופה וברורה מה הדרך הנכונה והטובה ביותר״.
כשנשאלו חברי הפאנל אם בכוונתם לקדם חקיקה או שינוי בנוגע למוקדנים שמוכרים ביטוחים באופן ישיר בחברות הביטוח, קרא הורנצ'יק: "תסגרו את המוקדים, פעם אחת ולתמיד, כולל את הישירים. תאפשרו לנו לסוכני הביטוח לבצע את העבודה בצורה הטובה והמקצועית ביותר".
מלכיאלי אמר בהקשר של הרגולציה המושתת על הענף כי "בעולמות הביטוח יש אתגר מאוד משמעותי. אני רוצה לראות את סוכן הביטוח כמי שמייצר ערך משמעותי. הערך יכול להיות משמעותי לציבור הרחב. היכולת של הסוכן הטובה ביותר לקנות מה שמתאים עבורי. סוכן הביטוח צריך להתאים למבוטח את המוצר עם הערך הגבוה ביותר במחיר המתאים עבורו״.
בעניין הכניסה האפשרית של חברות כרטיסי האשראי לתחום הביטוח, אמר ח"כ כהנא: "לפי תפיסת העולם הליברלית שלי, אני בעד שוק תחרותי ופתוח. אבל הכל זה איזונים ובלמים. לכאורה אפשר להגיד שכל מי שקורא לעצמו רופא – שילך ויציג עצמו כרופא, ושהציבור יחליט למי ללכת. מצד שני, מוצרים פשוטים בלי שום מורכבות המוקדנים יכולים למכור״.
ח"כ מלכיאלי ציין בהקשר זה "צריך לדעת דבר אחד – חבילות ביטוח קצת שונות מרכישת כרטיס טיסה לאתונה הלוך־חזור. בביטוח קל להגיד: תקנה בקליק ביטוח חיים או בית. אבל אז כשאדם נתקע, מגיעות הכוכביות. אחרי 20 שנה מישהו נזכר שזה לא כמו שרצה. אולי ביטוח חובה זה ביטוח חובה. אבל 90% מהחבילות בתחום הביטוח לתת לאדם שהוא לא בעל תעודה למכור אותן זה להפקיר אנשים אחרי שהם נתקעים״.
נכס אסטרטגי
סגן הממונה מיכאלי התייחס לסוגיית הביטוח הסיעודי הפרטי: "בשנים האחרונות זיהינו את הביטוח הסיעודי של קופות החולים כנכס אסטרטגי של המדינה. פעלנו לייצר מודל ארוך טווח לרכישת ביטוח סיעודי במחיר נגיש. ישראל מאוד חריגה לטובה בנושא. ארבעה מיליון אזרחים רכשו את הביטוח דרך קופות החולים. מיליון נוספים רכשו ביטוח פרטי. השלמנו השנה מכרזים שב־5־8 השנים הקרובות תהיה אלטרנטיבה של ביטוח סיעודי בקופות החולים״.
מיכאלי מספר כי ברשות בוחנים מגוון צעדים בנושא. אחת האלטרנטיבות היא מנגנון בקופת החולים שימשיך להרחיב את מנעד המוצרים. בנוסף, בוחנים מגוון רחב של פתרונות גם באמצעות חברות הביטוח שמציעות מוצרים. "על זה הצוותים המקצועיים יושבים בימים אלה. ישראל היא אחת המדינות המתקדמות בהגנה של ביטוח סיעודי", הוא אומר.
לסיכום אמר הורנצ'יק: "לקחת אחריות זה לא להסיר מוצר מהמדף ולהגיד אנחנו עובדים על פתרונות. לקחת אחריות זה להוסיף מוצר חדש על המדף ואז אולי להוריד את הקודם. יש פה אחריות כבדה על כתפי הממונה אל מול אזרחי מדינת ישראל.”