יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, ח"כ אלי אלאלוף, הפסיק את ישיבת הוועדה ביום שני השבוע בעקבות חילופי דברים קשים בין נציגת הפיקוח על הביטוח שרונה פלדמן, לבין חברי הוועדה. הוועדה התכנסה לדיון מהיר בנושא פוליסת הבריאות האחידה שנכנסה לתוקף ב־1 בפברואר 2016. אלאלוף הודיע על הקמת ועדת משנה לענייני ביטוחי בריאות וסיעוד בראשות ח"כ איציק שמולי, שגם תבחן את האפשרות להתערבות הכנסת בחקיקה בתחום.
בדיון תקפו חברי הכנסת איציק שמולי (המחנה הציוני), נורית קורן (ליכוד) ואוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת), יחד עם אורלי לוי אבוקסיס וסופה לנדבר (ישראל ביתנו) את שרונה פלדמן, מנהלת תחום הבריאות והסיעוד באגף שוק ההון, הביטוח והחיסכון שאמרה, בין היתר כי: ”השוק לא תחרותי, אין גילוי נאות של החברות שמציעות כיסוי לאמבולנס, למרות שבעת אשפוז יש לכך כיסוי בסל הבריאות; יש כפל ביטוח בין הביטוח הפרטי לביטוחים המשלימים של קופות החולים; הפוליסות יקרות ולא מעודכנות". עוד גילתה פלדמן, כי היקף הפרמיות על פוליסות לניתוחים, תרופות מחוץ לסל והשתלות מגיע לשלושה מיליארד שקל, מתוכם 1.8 מיליארד שקל ביטוחי פרט. לדבריה, שלוש חברות מחזיקות ב-75% משוק זה (הראל, כלל והפניקס). "מתוך כל שקל שמשקיע מבוטח בביטוח בריאות פרטי, רק 40% חוזר למבוטח. 60% הולכים לסוכנים, חברות הביטוח והוצאות". פלדמן הוסיפה כי הרפורמה עוד לא הושלמה ויהיו בה הסדרים נוספים.

לא צופים פני הבאות
"למה יצאתם ברפורמה, אם היא לא בשלה", האשימה בתגובה לדברים ח"כ לוי אבוקסיס. "יש טעם ברפורמה, אבל אם נותנים לחברות להעלות את הפרמיה ב־20% כל שנתיים, אז איך זה לטובת המבוטחים? את הביטוח יתחילו בגיל צעיר וכשיתבגרו ישלמו משכורת חודשית כפרמיה. אתם לא צופים פני הבאות כמו שהיה בפשלה של הביטוח הסיעודי הקבוצתי. אתם מצטטים בתשובות שלכם את חברות הביטוח; אתם משת"פים של לא יודעת מי – בטח לא של האזרח הקטן".
ח"כ קורן טענה בדיון: "הולכים פה על הראש של אנשים מבוגרים ובעלי מוגבלויות וממשיכים לחייב אותם בחיתום. 200 אלף איש עומדים להיפגע והמפקחת על הביטוח אפילו לא מצאה לנכון לענות לפניותיי. כבר חודש אני רודפת אחריה והיא לא מצאה את הזמן. והכי גרוע שמאשימים אותנו שאנחנו הלוביסטים של סוכני הביטוח". קורן הוסיפה ואמרה: "אנחנו צריכים לעשות הצעת חוק כדי להכפיף את המפקחת לוועדה". בתגובה אמר היו"ר אלאלוף כי לדיון הבא יחייב את דורית סלינגר, הממונה על אגף שוק ההון ביטוח וחיסכון באוצר, להופיע בוועדה בעצמה.
עודף כוח לרגולטור
ח"כ שמולי אמר בדיון כי "לא ייתכן שרפורמה בסדר גודל כזה עוברת, והממשלה והכנסת לא מודעות למרכיביה. הפכנו להיות שחקן ביציע. זה רק מבהיר כמה עודף כוח יש לרגולטור הספציפי הזה ביד. הורדתם את מחירי הביטוח לטווח קצר בלבד ואפשרתם להעלות את המחיר בכל שנתיים; אתם מקדשים את הפגיעה במבוטחים ומפקירים אותם".
ואילו ח"כ סעדי טען כי לא ייתכן שלא התקיים דיון מעמיק בכנסת לפני שהרפורמה נכנסה לתוקף. "זאת רפורמה שמשנה סדרי בראשית בתחום ביטוח הבריאות וביום בהיר אחד אנחנו שומעים עליה לפתע".

אחת הטענות המרכזיות של חברי הכנסת הייתה שבנוסף לליקויים ברפורמה עצמה, הפיקוח לא שינה את נוסח הפוליסות והן עדיין מאפשרות לחברות הביטוח להתחמק מתשלום במקרים רבים.
קרטל דורסני מול קשישים
יו"ר הסתדרות הגמלאים, שמוליק מזרחי, קרטל דורסני מול הקשישים טוען כי "מדובר במהלך משנה מציאות העלול לפגוע פגיעה קשה בציבור הגמלאים, הן בכל הנוגע לשינוי סל השירותים והן בכל הקשור במשך ובתנאי הביטוח (כמו חידוש בכל שנתיים תוך העלאת מחירים עד 20%). להערכתנו יש חשש סביר כי במקום תחרות, כפי שמקווה המפקחת על הביטוח באוצר, דורית סלינגר, ייווצר קרטל דורסני של המבטחים מול ציבור המבוטחים הקשיש, שאינו מודע כלל לתקנות החדשות".
המומחה לתכניות סיעוד ובריאות דב ברומר הוסיף כי המבוטחים בפוליסה האחידה ישלמו בעוד עשר שנים לפחות פי ארבעה מהפרמיות היום ואולי אף יותר. ”הפיכת ביטוח הבריאות למוגבל בזמן סותרת את עקרון הביטוח שנועד להבטיח לאורך זמן שקט וביטחון לכל החיים. הפתרון המומלץ הוא פוליסת בריאות מודולרית שתאפשר לקנות רק את החוסרים בהתאמה אישית, ללא כפל ביטוח ועם פרמיה אחידה".
בתוך כך, האוצר השיק ביום שני באתר האינטרנט שלו מחשבון להשוואת הכיסויים והפרמיות במסגרת ביטוחי בריאות העונים לרפורמה. בניגוד לפרסומים, אושרו כל פוליסות הניתוחים של כל חברות הביטוח (למעט הפניקס, שהיא בין הגדולות בשוק). רק לחמש חברות אושרו פוליסות כוללות (ניתוחים, השתלות ותרופות): AIG, הראל, מנורה, כלל ומגדל.