החצר האחורית: שלושה מקרים בהם הטיפול בלקוחות פורשים חרג מהתוואי הקלאסי

האם תכנון פרישה הוא כלכלי בלבד? בעבר צוין לא פעם כי יש בתכנון פן סוציאלי לא קטן. ההיקף והמורכבות שבעבודת תכנון הפרישה בשלושה מקרים
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

לא במקרה ציין פרופסור ישראל איסי דורון יו"ר החוג לגרנטולוגיה באוניברסיטת חיפה שלדעתו העיסוק התכנון הפרישה הוא לא רק כלכלי אולי בעיקר בתחום הסוציאלי, שכן בלא מעט מקרים המתודה של טיפול בלקוחות בפרישה חורגת מהתוואי הרגיל של בדיקת נכסי המשפחה אל מול יעדי החיים של המשפחה. בכתבה הזאת אזכיר מספר מקרים כאלו על מנת להעביר את המסר לגבי ההיקף והמורכבות של העבודה בתכנון הפרישה.

1. למשרדי לשכת סוכני ביטוח הגיע זוג בתחילת שנות ה-70 לחייהם. השניים פרשו מעבודתם לפני מספר שנים כשלהם הכנסות ממקורות שונים בהם נכסי נדל"ן מניבים וכספים במנוהלים במספר תיקים. לכאורה, כבר בפגישה הראשונה נראה היה שהם במצב כלכלי טוב, שיאפשר להם לחיות ברמת החיים שאליה הורגלו לכל ימי חייהם. כאשר השיחה גלשה הלאה ובמהלכה שאלתי לגבי ילדיהם הובהר לי שאחד מהם סובל מבעיה רפואית בגינה הוא אינו עצמאי. להורים החרדים לגורלו הוצע כי במקרה פטירתה יחולק רכושם בחלוקת רכוש תואמת בין האחרים ותוקם קרן נאמנות לבן, הכוללת מינוי נאמן ומנהל כספים שיהיה אחראי על העברת הכספים הנדרשים לאחר מות הוריו.

תכנון הפרישה הוא לא רק כלכלי
תכנון הפרישה הוא לא רק כלכלי | צילום: fotolia

2. זוג לקוחות הגיעו לתהליך של תכנון פרישה שנים ספורות לפני היציאה לגמלאות. בעיצומו של התהליך הסתבר שאחד מהם בחר במהלך השנים להפקיד סכומים נמוכים יחסית לאפיקים הפנסיוניים. בנוסף הוא צבר נכסי נדל"ן משמעותיים שאמורים להיות מוכנים בשנים הקרובות ולהניב עבורו הכנסה חודשית של כמה עשרות אלפי שקלים. מאחר שההכנסות שיהיו לו כפורש נמוכות יחסית נוצרה התלבטות על האופן שהוא אמור להגיש את הדוחות לצורך מס ההכנסה לגבי שכירויות הנכסים שלו: האם להצהיר על כך כהכנסה משכירות פרטית המאפשרת ניכוי של 10% מס, ללא השלכות נוספות, או האם להצהיר על זה כהכנסת מעבודה? המשך הטיפול הועבר לעורך דין מומחה במיסוי נדל"ן שבנה את הפלטפורמה שלו באופן המיטבי ולשביעות רצונם המלאה של הלקוחות, ששילמו שיעור מס מינימלי.

3. הגיע אלינו לפגישה לקוח שעבר את גיל 70 ובעלים של עסק מצליח עם כ-80 עובדים. העסק מאפשר לו משיכת הכנסה של מעל 250,000 שקל, מתוכם הוא מעביר לחברות בבעלות שלושת ילדיו סכום של עשרות אלפי שקלים מידי חודש. לכאורה אידיליה.

הלקוח מסר לי את הניירת הפנסיונית שלו לבדיקה וזו כללה סכום של כמה מאות אלפי שקלים בודדים בביטוח מנהלים גמל והשתלמות. באופן ברור, לא מדובר בסכום שיספיק למחייתו אם יפרוש.  במפגש השני, לאחר שניתחתי את הסכומים שעומדים לרשותו, הבהרתי לו שלפי עניות דעתי האתגר העיקרי שיש לו הוא במעבר העושר המשפחתי לרעייתו ולילדיו שאינם עובדים ואינם מעורבים בעסק. מאחר שמדובר באדם ריכוזי שאינו מוכן לוותר על השליטה היום יומית בעסק, בנינו מבנה של נאמנות תוך הצמדה של מנכ"ל שכיר שבהדרגה יקבל חלק מהבעלות על העסק. העסק יהיה מפוקח על ידי נאמן שבמקרה פטירה ידווח ויעביר את סכומי הכסף המוסכמים לשאריו של בעל העסק.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email