הלשכה בבג"צ נגד סלינגר והמסלקה: "המסלקה הפנסיונית לא מספקת את הסחורה"

בעתירה טוענת הלשכה כי המידע המתקבל מן המסלקה מתעכב ואינו אמין. "מדוע נדרשים הסוכנים לשלם עבור מידע שבעבר הם קיבלו בחינם?"
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

לשכת סוכני ביטוח הגישה השבוע (ג') עתירה לבג"צ נגד דורית סלינגר, הממונה על אגף שוק ההון, הביטוח והחיסכון, ונגד משרד האוצר. הלשכה מבקשת לבטל בצו על תנאי ובצו ביניים את החובה לעשות שימוש במסלקה הפנסיונית או לאפשר לסוכני הביטוח פניה ישירה לחברות הביטוח בשלב זה. לחלופין, מבקשת הלשכה לתלות את החובה לביצוע הפעילות במסלקה עד שהממונה תציג מסמכים המלמדים כי המסלקה פועלת בצורה תקינה לטובת הפונים אליה.

היום נדרשים סוכני הביטוח לפנות למסלקה בביצוע "פישינג" בטרם יערכו מסמך הנמקה ללקוחותיהם. בנוסף, הם נדרשים לפעול בנוגע לביצוע פעלולת מוגדרות עבור לקוחותיהם אך ורק באמצעות המסלקה הפנסיונית. "פעולות אלו משיתות על סוכני הביטוח הוצאה כספית בגין שליפת דוחות הפרודוקציה אשר עד לסוף שנת 2015 נמסרו להם בחינם על ידי חברות הביטוח", מסביר היועץ המשפטי של הלשכה, עו"ד עדי בן אברהם. בעתירתה מבקשת הלשכה שבג"צ שיורה למפקחת להבהיר מדוע זה מידע שניתן בחינם על ידי חברות הביטוח, נדרש להימסר רק דרך המסלקה, ובעלות כספית שמושתת על בעל הרשיון, מבקש המידע.

תלונות בלתי פוסקות

עוד טוענת הלשכה בעתירתה כי המסלקה אף אינה כשירה להתמודד עם מכלול הבקשות המוגשות לה לאור הוראות החוזרים לעיל, ולשכת סוכני ביטוח הוצפה בתלונות בלתי פוסקות על התנהלות המסלקה והיעדר מסוגלותה לקיים את שהתחייבה.

עו"ד עדי בן אברהם
עו"ד עדי בן אברהם

"לשכת סוכני ביטוח פנתה והתריעה על התנהלות המסלקה והעובדה כי המסלקה לא פועלת בצורה מלאה וכי קיימים כשלים שונים, הן ברמת השירות והן ברמת המידע הנמסר, אך כל פניותיה למפקחת ולמי מטעמה לא זכו לאוזן קשבת", נטען בעתירה שהוגשה על ידי עו"ד שמואל קזס, ממשרד אהרנסון אבולעפיה ושות'. "לשכת סוכני ביטוח, תומכת במסלקה ורואה בה כלי יעיל ושימושי לסוכני הביטוח, באופן אשר יקל עליהם את עבודתם, ואולם אין זה ראוי כי המפקחת תחייב את סוכני הביטוח לבצע פעילות במסלקה בעוד המסלקה אינה מסוגלת לעמוד ולקיים את מחויבותה כלפי ציבור הפונים אליה".

מידע לא אמין

הלשכה הציגה לבג"צ מספר דוגמאות להמחשת הפעילות הלא תקינה של המסלקה. כך למשל, למרות חובת המסלקה להעברת המידע מהגופים המוסדיים לבעל הרעיון בתוך 3 ימים – ההעברה נמשכת עד לשבוע או שבועיים, ובמקרים רבים אפילו חודשים.

בנוסף, טוענים בלשכה, שהמידע המועבר מהמסלקה אינו מלא ואינו אמין, שכן, בין היתר, חסרים פרטים מהותיים על הקופות וקרנות השתלמות. מחלק מהגופים המוסדיים, כמו אקסלנס נשואה ואלטשולר שחם, לא ניתן לקבל מידעים כלשהם.

המסלקה אינה כשירה להתמודד עם הבקשות המוגשות | צילום: fotolia
המסלקה אינה כשירה להתמודד עם בקשות | צילום: fotolia

לעיתים מפגישות עם המבוטחים מתחוור לסוכנים בעלי הרישיון בדיעבד כי קיימות על שם המבוטחים פוליסות שלא התקבלו בגינן מידעים כלשהם מהמסלקה, באופן שמסב לסוכנים עוגמת נפש רבה בשל קיום פגישה מיותרת ולא מקצועית עם המבוטחים ומצריך מהם פניה נוספת למסלקה כדי לנסות ולקבל, שוב, את הנתונים והפרטים הנכונים.

פגיעה במבוטחים

בלשכה מתלוננים גם על מקצועיותם של נציגי התמיכה של המסלקה שאינם בקיאים במונחים הבסיסיים של עולם הביטוח והחיסכון הפנסיוני. גם זמן ההמתנה למענה טלפוני הוא בעייתי: כאשר הוא אורך למעלה מחצי שנה ואינו ידידותי. בנוסף, אתר המסלקה מתפקד באיטיות בלתי נסבלת, וקורס כמעט מידי יום לדברי הלשכה.

בעתירתה מדגישה הלשכה כי התנהלות זו מהווה פגיעה בציבור המבוטחים שלא זוכה לקבל את המידע המלא, עקב העברת מידע חלקי מהמסלקה. מדובר בפגיעה בחופש העיסוק של סוכני הביטוח וכן מדובר על החלטה שרירותית ובלתי סבירה של המפקחת, שלא לדחות את חובת השימוש חרף התלונות הרבות. בית המשפט קבע כי על המפקחת להשיב תגובה מקדמית לעניין הבקשה לעיכוב החובה במסלקה עד ל-19 במאי.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email