"אני חושב שכנס אילת האחרון היה מעין 'נאום בר אילן'; כל אזרח במדינת ישראל נחשף לכנס הזה, דיברו עליו בכל ערוצי התקשורת, וכולם יודעים מהו". כך אמר סו"ב ליאור רוזנפלד, נשיא לשכת סוכני ביטוח בישיבת המועצה הארצית של הלשכה שהתקיימה ביום חמישי שעבר. רוזנפלד, שזכה לברכות ומחמאות של סו"ב מקסים דרעי, יו"ר המועצה, ושל חברי מועצה נוספים על הכנס המוצלח, הודה לכל מי שעמלו להצלחות הכנס: "ליושבי ראש הוועדות שסייעו לנו בארגון – מיקי נוימן; יו"ר ועדת כנסים ואירועים, קובי ורדי; יו"ר הוועדה לסוכנים צעירים, דביר רפ; יו"ר הוועדה לפיננסים, אודי אביטל, למנכ"ל הלשכה רענן שמחי, לליאור הורנצ'יק ממלא מקום הנשיא, ליוסי אנגלמן סגן הנשיא ולכל עובדי הלשכה".
"שותפים ולא שחקני חוץ"
רוזנפלד חשף כי הלשכה תוביל הקמת מוסד בוררות בענף הביטוח: "נחשפתם כולכם בכנס אילת להערות של יושב ראש לשכת עורכי הדין, חברי אפי נוה, בנושא מוסד הבוררות. אני חושב שאנחנו כלשכה חייבים להוביל את זה. נוביל הקמת מוסד בוררות שיהיה מקובל גם על הרשות, גם על היצרנים, מוסד בוררות שנהיה שותפים לו – לא מוסד בוררות שנהיה בו שחקני חוץ ומישהו אחר יקבע בו את הכללים. זאת אחת המטרות שלנו בקדנציה הקרובה", הדגיש רוזנפלד.
נשיא הלשכה עדכן את הנוכחים ביחסי הלשכה עם חברות הביטוח: "נפגשנו כמעט עם כל מנכ"לי חברות הביטוח, נותרו לנו עוד שלוש חברות קטנות, שלמה ביטוח, ביטוח חקלאי ושירביט, עימן ניפגש בשבועות הקרובים", סיפר רוזנפלד והדגיש: "בפגישות האלה יש פתיחות מאוד רצינית מטעם מנכ"לי החברות לשיתוף פעולה עם לשכת סוכני ביטוח. בקרוב נתחיל סבב של שולחנות עגולים – מנכ"לי חברות ביטוח עם סוכנים. בכל פגישה עם מנכ"ל חברות ביטוח ציינו בפניהם את העובדה, שהם גם לא התכחשו אליה, שהרבה שנים לא הביטו בלבן של העיניים של סוכני הביטוח. לכן נארגן מפגשים של 15־20 סוכני ביטוח שיגיעו להיפגש עם כל מנכ"ל של חברת ביטוח. בנוסף, כל מנכ"לי חברות הביטוח יבואו להתארח אצלנו בלשכה, ולשוחח עם בכירי הלשכה, לשמוע ולהשמיע".
הסכם עם הפניקס
"הגענו להסכם עם חברת הפניקס, שכנראה בקרוב יצטרפו אליה עוד שתי חברות, על מיזם השוואת מחירים ברכב; מבוטח שיגיע עם הצעת מחיר מביטוח ישיר, בדירות וברכבים, יקבל את המחיר של ביטוח ישיר בעמלה מלאה", ציין נשיא הלשכה.
"ב'כלל בריאות דיגיטלי' הייתה בעיה, שהייתה אופציה ללחוץ על אפליקציה ולמעשה לוותר על האופציה לבחור סוכן. יו"ר ועדת הבריאות שלנו בסיוע יו"ר ועדת הרווחה נפגשו עם כלל בריאות, והגענו להישג – מהיום בלחיצה על אותה אפליקציה, המבוטח יהיה חייב לעבור שדה של בחירת סוכן. כלומר, לא תהיה אופציה לקנות את אותו ביטוח בריאות ללא סוכן.
"בנוגע לחברת מגדל, החברה יצאה בהצהרה מסודרת וברורה, כולל בכנס האחרון שלהם, שכל הביטוחים האלמנטריים שלהם יימכרו רק על ידי סוכן ביטוח והם מתחייבים לא לפתוח ערוץ ישיר כזה או אחר. אנחנו כמובן נעקוב אחרי זה", המשיך רוזנפלד.

לגבי נושא שתי תביעות ברכב ציין נשיא הלשכה כי: "אתם יודעים שהגענו לוועדת הכספים עם הנושא הזה. איגוד חברות הביטוח והפיקוח אמורים להחזיר תשובה לוועדת הכספים". רוזנפלד עדכן שהלשכה מעלה על שולחנה של ועדת הכספים לא רק את הסוגיה של שתי תביעות בביטוח רכב: "לאחרונה חברות ביטוח מסרבות לחדש ביטוח דירה עם שתי תביעות; נזקי הצנרת נכנסו תחת חברות הביטוח, וברגע שלמבוטח יש שני נזקים בשנה, של צנרת או נזק אחר בפוליסה, הם מסרבים לחדש את הפוליסה", הסביר רוזנפלד.
בנושא צירוף לרבים, עליו הגישה הלשכה בג"ץ נגד רשות שוק ההון, אמר רוזנפלד: "סוכני הביטוח מוכרים את צירוף לרבים במשך עשר שנים בעידוד של שלושה מפקחים על הביטוח לשעבר, מ-2008 עד היום, כולל סלינגר, שבמשך חמש שנים עודדה את המוצר הזה, והיום היא מתעוררת פתאום ופוסלת את העמלות.
"ברגע שהגשנו בג"ץ וביקשנו צו ביניים, פתאום, כדי לייתר את הבג"ץ, הוציאה רשות שוק ההון הודעה שהיא מוכנה לתת אורכה של חצי שנה, אותה חצי שנה שהיא נלחמה עליה איתנו כל הזמן. ב־21 ביוני אמור להיות על זה דיון בבג"ץ ואני מקווה שתהיה לנו הצלחה שם".
בהתייחסו לחוזר שירות הסוכן, גילה רוזנפלד, שרשות שוק ההון ביקשה בתחילה שסוכני הביטוח ייפגשו עם המבוטחים שלהם בכל פעולה של שינוי מהותי בתחום הפנסיוני פעם בשנה: "ביקשנו בהתחלה חמש שנים וירדנו לשלוש שנים. קיבלו חלקית את בקשתנו ובחוזר מחייבים פגישה של סוכן עם המבוטח שלו אחת לשנתיים. זה יותר טוב ממה שזה היה, אבל עדיין לא הרמנו ידיים. החוזר אמור להיכנס לתוקף בינואר 2019, ויש לנו מספיק זמן להיערך לזה ולפעול בנושא".
נשיא הלשכה עדכן, כי הלשכה תקדם עם חברי כנסת הצעת חוק, דומה לזו שהגיש עצמאית ח"כ יואב קיש (הליכוד). ההצעה דיברה על כך שכל ניירות ההבהרה של רשות שוק ההון או של הממונה לא ייחשבו כמסמך מחייב: "לצערנו ההצעה של ח"כ קיש לא עברה את ועדת השרים לענייני חקיקה. בקרוב, באמצעות חבר כנסת אחר מטעמנו, אנחנו מתכוונים להגיש הצעה דומה ואני מקווה שהיא תקודם", גילה הנשיא. רוזנפלד הזכיר גם כי הלשכה תקיים את כנס יום האישה ב־24 במאי, בראשותה של סו"ב מיכל וינצר, יו"ר הוועדה להעצמת נשים, וביקש מהנוכחים לשלוח לכנס הייחודי והמעצים גם את עובדות המשרדים ובנות הזוג של הסוכנים.
בישיבת המועצה נבחר סו"ב אורי צפריר מחדש ליו"ר ועדת תקנון. הבחירה מחדש נדרשה על ידי סו"ב אריה אופיר שאף התמודד מול צפריר. בבחירות החוזרות, שהיו חשאיות זכה צפריר ב־46 קולות ואופיר זכה ב־16 קולות. סו"ב ישראל גרטי, יו"ר הוועדה האלמנטרית סיפר כי התקיימו פגישות עם שבעה מנהלי אגפים של מרבית חברות הביטוח להיכרות והעלאת בעיות ראשוניות. גרטי: "רוב חברות הביטוח מעוניינות לחזק את הקשר עם הוועדה. סוכם שפעם בחצי שנה לפחות תתקיים פגישה עם הוועדה האלמנטרית בכל חברת ביטוח. לגבי טיפול מול הרשות, דיברנו איתם ואנחנו עדיין במשא ומתן לפתור את הבעיה של מבוטחי שתי תביעות ומבוטחים ללא עבר ביטוחי".
המטרה – 600 סוכנים ייכנסו למכללה
סו"ב אביטל, יו"ר ועדת הפיננסים עדכן: "המוטו של הוועדה שלנו זה פרנסת הסוכן, והיעד הראשי זה להכניס במשך ארבע שנים 600 סוכנים לפעילות לימודית פיננסית. תודתי לחוה פרידמן־וינרב, שעוזרת לי בכל הנושא המורכב הזה. המטרה השנייה היא לפתח שיתוף פעולה עם המחוזות והסניפים, כי שום דבר לא יצליח בלעדיכם. אם לא נצליח להכניס את ההשתלמויות לתוך הכנסים שלכם, לא נצליח להביא את הסוכנים למשחק. כולנו צריכים להכניס לראש שעיקר הפרנסה של הסוכן נמצאת היום בפיננסים ובסיכונים".
סו"ב איגור מורי, יו"ר ועדת הבריאות והסיעוד, סיפר על כנס הבריאות הקרוב שיתקיים ב־10 ביולי ועל סיור סוכנים ב־14 במאי בהרצליה מדיקל סנטר. הוא התייחס להצעת חוק הטבות מס לביטוח סיעודי שיוזמת הלשכה: "בכנס האחרון באילת הודיע ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו), באופן חד משמעי וברור שהוא יגיש את החוק הזה וגם יקדם אותו. התבקשה עבודה שתוכל לתת לו ביסוס שמשרד האוצר לא הולך לשלם פה הרבה כסף. את העבודה הזו נוכל לקבל מפרופ' דב צ'רניחובסקי שאמור להגיש הצעת מחיר ללשכה".
סו"ב רפ, יו"ר ועדת הצעירים והכשרת הסוכן, גילה כי החליט להזמין את כל חברי הכנסת הצעירים לכנס השנתי של הוועדה, שיתקיים ב־21 ביוני בסינמה סיטי בגלילות: "החלטתי להזמין, כחלק מחיזוק הלובי הפוליטי, ובעידוד הנשיא וסגניו, את כל חברי הכנסת הצעירים לאירוע. לגבי אילת, בכנס האחרון שהיה מאוד מוצלח לטעמי, הייתה השתתפות ערה בכל הפעילויות של הוועדה לסוכנים צעירים, האולמות היו מפוצצים וזה פשוט חימם את הלב לראות את כל הסוכנים הצעירים באולם", אמר רפ.
רפ סיפר על יוזמה חדשה בהובלת ויוזמת יו"ר סניף נתניה סו"ב שי שדה, להקצות לסוכנים צעירים חללי עבודה בלשכה בסגנון WEWORK: "הרבה מאוד סוכנים צעירים עובדים מהבית או נפגשים בבתי קפה, כי אין להם משרדים. אנחנו מקדמים אישור לפרויקט הזה בלשכה, להקצות לצעירים חללי עבודה בעלות סמלית, ולמעשה לסוכנים צעירים יהיה בית בתוך הלשכה".
סו"ב אלי שטרק, יו"ר הוועדה לקשרי קהילה סיפר כי: "אנחנו עורכים ב־11 ביוני מסע בר מצווה ל־20 ילדים לכותל. הייתי רוצה שכמה שיותר משתתפים מחברי המועצה יבואו איתנו; אני רוצה נוכחות גדולה של הלשכה. בנוסף, אנחנו עורכים ב־9 ביולי, לילדים אלה, גם טקס באולמי טרה בנוכחות משפחותיהם – כ־300 אורחים".