המדריך לחיסול סוכני הביטוח צעד אחר צעד

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

במסגרת הרפורמה להגברת התחרות בשוק הפנסיוני במדינת ישראל, שיצאה לדרכה עוד בימי המפקח על הביטוח הקודם עודד שריג, הולכת ומתבררת עובדה מעציבה אחת – מישהו החליט שסוכני הביטוח הם מיותרים, ושעדיף שצבא של מאות משווקים שכירים בחברות הביטוח ייכנס לנעליהם.

הכל לכאורה לטובת הלקוח, כך עולה מהטיוטה הרביעית בנושא חוזר העמילות, שפורסמה באחרונה בידי המפקחת על הביטוח, דורית סלינגר. התפישה המנחה את המפקחת וצוות משרדה היא אותה תפישה המנחה את לשכת סוכני הביטוח לאורך שנים – טובת הלקוח.

אם בשם תפישה זו על סוכני הביטוח לוותר על מבצעי הנסיעות לחו"ל בתחום הפנסיוני – הלשכה מסכימה לכך. אם בשם תפישה זו יש להפריד את תגמול הסוכן מדמי הניהול הנגבים מהלקוח – גם לכך מסכימה הלשכה. הסוכנים גם מסכימים כי סוכן שלא נותן שירות כראוי יפסיק לקבל עמלה לאחר תקופה קצרה. כל אלה אכן פעולות לטובת הלקוח.

אך הגדילה המפקחת לעשות ולמעשה מתערבת ברגל גסה בכל הקשור להסכמים מסחריים בין היצרנים, חברות הביטוח ובתי ההשקעות, לבין הסוכנים הפנסיונים שעובדים עמם לאורך שנים בנאמנות רבה, תוך הקפדה על עמידה בדרישות החוק ואכיפה קפדנית, והכל בשם "טובת הלקוח".

ואילו מהצד השני אינה מטילה כל מגבלה על שכירי חברות הביטוח, שבוודאי "חרדים" לטובת הלקוח, ולא לטובת מעסיקיהם. שכיר בחברת ביטוח יכול לקבל פרסים, נסיעות לחו"ל, ובעצם אין מגבלה על שכרו או עמלותיו. ואילו סוכני הביטוח, שעל בסיס הדו"ח של המפקחת עצמה כ-77% מהם נמצאים ברמת הכנסה נטו של כ-9,000 שקל, בהם יש לפגוע ואותם יש לחסל. הכל כמובן לטובת הלקוח.

ענף סוכני הביטוח סובל כיום ממחסור חמור בסוכנים צעירים, תוך שהגיל הממוצע בקרב הסוכנים הוא 58. לכך מתווסף חוזר העמילות, כפי שמציעה המפקחת, שצפוי לחסל לחלוטין את כניסתם של סוכנים חדשים לענף.

הגזרות בחוזר בשם "טובת הלקוח" מונעות כל אפשרות של הכנסת סוכנים צעירים לענף. מי ייתן שירות לאותם מבוטחים בעוד 10-15 שנים? האם שירות של שכיר בחברת ביטוח שמתחלף בתדירות גבוהה הוא חלופה לסוכן ביטוח המלווה לקוח לאורך שנים? חוזר העמילות סותם את הגולל על הצטרפות סוכנים חדשים לענף.

המשמעות לכך בעתיד היא פחות שחקנים בתחום. בדומה למה שקרה לבתי ההשקעות שלאור רגולציה חזקה ויקרה פחת מספרם וכתוצאה מכך עלו דמי הניהול, כך בסופו של דבר יהיה בתחום הביטוח. את המחיר ישלמו הלקוחות.

המפקחת אינה קוראת את נתוני השוק: מעל ל-70% מהמכירות החדשות בענף מקורם בלקוחות קיימים. התיזה לפיה סוכן ביטוח מוכר מוצר ללקוח ושנייה לאחר מכן שוכח ממנו מופרכת לחלוטין, לא בארץ ולא בעולם הגדול.

כיום, לאור התפישה ההוליסטית ומגוון המוצרים הקיימים בארגז הכלים של הסוכן, נערכת פנייה חוזרת של סוכנים ללקוחות קיימים, תוך שמירה על קשר רציף, טיפול בתביעות ועוד. ולכן תפישת העולם שצריך לפגוע בצורה חמורה בהכנסות הסוכנים בשנה א' על חשבון השנים הבאות, היא תפישה מוטעית שתחריב את ענף סוכני הביטוח ותגרום לסגירת משרדים רבים, לפיטורי אלפי עובדים ובסופו של דבר לפגיעה חמורה במעמד הביניים.

המפקחת נכשלה בנושא הריכוזיות, הנציחה מצב שבו אלפי לקוחות שבויים בחברות ביטוח עם דמי ניהול גבוהים. המפקחת נכשלה ביצירת תחרות בין מוצרים שונים בתחום הפנסיוני והשאירה את הזירה לקרנות הפנסיה, שמבטיחות תקנון ולא פנסיה. ועכשיו מגיע השלב האחרון: חיסול ענף סוכני הביטוח העצמאים במדינת ישראל, תוך אפליה גדולה לטובת חברות הביטוח.

ובסופו של תהליך, ובניגוד לכל התיאוריות של עידוד תחרותיות, יהיו פחות שחקנים בשוק, פחות שירות ללקוחות, ולצערנו, טובת הלקוח תהיה לקלישאה בלבד.

הטור פורסם לראשונה ב-ynet

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email