הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, ד"ר משה ברקת, התריע במסגרת סקירה בפני ועדת הכספים כי הרשות ניצבת ללא תקציב מתאים לשמירה על החוסכים והמבוטחים. לדבריו תקציב הפעילות הנדרש הוא כ-220 מיליון ש"ח, לעומת כ-90 מיליון ש"ח כיום, מהם 20 מיליון ש"ח מותנים בהכנסות: "אם מישהו חושב שניתן לאורך זמן לקיים את זה, זו טעות. יש 2 טריליון ש"ח בפיקוח, בהעדר תקציב אני לא מבצע מספיק ביקורת בקרב תקציבים אלה".
הדברים נאמרו בישיבת ועדת הכספים הזמנית, בראשות ח"כ אלכס קושניר, בנושא 'סקירת הממונה על שוק ההון ד"ר משה ברקת', במסגרת ישיבות ההכנה לדיוני תקציב המדינה.

ברקת הציג כי הכסף המנוהל בידי הגופים המפוקחים על ידי רשות שוק ההון מהווה כ-50% מנכסי הציבור, והעריך כי עם הגידול הממוצע שעומד על 7.58% בשנים האחרונות, "נגיע להרבה יותר, שיעורים שמתקרבים ל-70% בסימולציות. הכספים מצטברים והאחריות על הרשות גדלה".
במקום האחרון
ברקת קרא להגדלת תקציב הרשות והדגיש כי בהשוואה לרגולטורים פיננסים אחרים, הפנסיה והביטוח במקום האחרון מבחינת סדר העדיפויות של המדינה. הוא ציין כי הרשות ניצבת ללא תקציב מתאים לשמירה על החוסכים והמבוטחים, וכי הדבר "פוגע ביכולת שלנו להביא אנשים ברמות בכירות יותר".
ברקת הוסיף כי תקציב הרשות קטן משמעותית לעומת תקציב הפיקוח על הבנקים והרשות לניירות ערך: "הפערים בלתי סבירים, זה פשוט מצב שהתקציב לא מתאים לשמירה על הכסף שגדל, על כל המורכבויות של הפעילויות שלנו". לדבריו, אין גידול בתקציב הרשות ביחס לגידול בסכום הכספים המפוקחים בפנסיה, ביטוח וגמל.
"העדר תקצוב פוגע בתפקוד הרשות ומביא לחוסר פיתוח שירותים חדשים לציבור, והעדר כחו אדם נדרש. משאבים הוסטו מהפיקוח על הפנסיה והביטוח לטובת פעילות השירותים הפיננסים המוסדרים. בסוף יש לדבר הזה מחיר, לפגוע בפיקוח והבקרה, יש לזה מחיר.
תפקיד משמעותי
"זו רשות עם תפקיד משמעותי", הוסיף הממונה, "והיא צריכה להיות ברמת התקציב הזה. אני צריך יותר אנשי ביקורת שיעשו ביקורת על הכסף של הציבור. ממונה בא והולך, הרשות נשארת. היא צריכה להיות חזקה למען אזרחי ישראל".
ברקת הציג את הרפורמות שמתכננת הרשות, בהן רפורמת המס בחיסכון הפנסיוני לטובת הצעירים ובעלי הכנסות נמוכות: "הרבה אנשים בעלי הכנסות נמוכות לא חוסכים לפנסיה. מצאנו פתרון, בדמות מס הכנסה שלילי על ההכנסות לפנסיה".
בהמשך ציין הממונה כי רמת התחרות בשוק הפנסיה עלתה בשנים האחרונות והציג צעדים שצפויים בתחום: "הגענו לדמי ניהול שנמוכים ברמה בינ"ל. אנחנו ממשיכים ומשפרים. הסיבה שראש רשות התחרות נתנה לאלטשולר שחם להתמזג עם פסגות, זה כי היא אמרה שאין בעיה בתחרות, רמת הניוד היא 15%, לעיתים זה יותר מידי, ואנחנו מטפלים גם בזה. צפויים שחקנים חדשים בתחום הפנסיה, ושם יש אמירות חברתיות – את דמי הניהול מהפקדה, שהתקרה היא 6%, הגבלנו במכרז הזה ל-1%. מי שייהנה זה קודם כל צעירים ובעלי הכנסה נמוכה, שאין להם הרבה צבירה".
עמלה אחידה
ברקת הציג גם מספר צעדים מתוכננים בשוק הביטוחים: רפורמה בביטוחי הבריאות ובביטוחי הסיעוד: "לעניין הכפל הביטוחי – אנחנו הולכים לעשות משהו דרמטי בנושא", ציין ברקת. הוא הציג את רפורמת הסוכן האובייקטיבי לפיה יובטח ההיצע הרחב ביותר לצרכן ועמלה אחידה לסוכן שאינה מוטת יצרן.