הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון או הממונה על שוק החוזרים?

מידי שבוע מתפרסמים חוזרים, טיוטות, סעיפים ותתי סעיפים. ישנה תחושה קשה של זלזול עמוק וחוסר הבנה מלא של עבודת סוכן הביטוח
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

חז"ל בחכמתם ורגישותם קבעו: "אין גוזרין גזרה על הציבור אלא אם כן רובו יכול לעמוד בה". לצערנו, דומה שבמשרד הממונה על רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר לא מכירים או לא מיישמים את הכלל. מידי שבוע מתפרסמים חוזרים, טיוטות, סעיפים ותתי סעיפים. ישנה תחושה קשה של זלזול עמוק וחוסר הבנה מלא של עבודת סוכן הביטוח. ישנן הוראות שרוב ציבור סוכני הביטוח אינו יכול לקיים. דוגמה לכך היא הדרישה לפגוש בפגישות שירות אלפי לקוחות בחצי שנה או שנה. האם "הממונה" מבינה שיש לקחת בחשבון הזמנים את זמני הכנת החומר לפני הפגישה, נסיעות, זמן הפגישה עצמה, תרגום ויישום תוצאות הפגישה לטפסים, ניהול מעקב מול היצרן עד להפקת התהליך? מדובר בשעות רבות למבוטח בודד.

כיצד קורה שתהליכים מורכבים ורגישים מועברים לביצוע מידי ללא כל תכנון מדויק מראש? ראו תוצאות המהלך של ביטול פוליסות הסיעוד הקולקטיביים – יצירת משבר ביטוחי הסיעוד לכמיליון מבוטחים שבהם חולים וקשישים. למי הועילה רפורמת ביטול כתבי השירות למעט לספקי השירות?, מחדל פנסיית ברירת מחדל, ירידת דמי הניהול היא מבורכת אולם מדוע ללכת סחור סחור ולא לקבוע במסגרת הסמכות תחומי דמי ניהול סבירים? בזירת ענקי המבטחים פתאום נזכרים בחשיבות שוק חופשי? מסורבי ביטוח רבים נוהרים לקרנות ברירת המחדל מתוקף הכניסה הבלתי מבוקרת ללא הצהרת בריאות עד לפיצוץ הבועה כמו ב"סיעודי", אלו שיעברו את משוכת האכשרה יהוו משקולת על חבריהם העמיתים בעתיד.

הכרה ביתרונות מרכז הפרישה תאיר נקודות חשובות בעבודת הסוכן | צילום: shutterstock

ציבור סוכני הביטוח הוכיח את נאמנותו למבוטחים פעם אחר פעם מעבר לכל ספק. אם לא כן המבוטחים היו נוטשים בהמוניהם לטובת הביטוחים הישירים מכל המינים והסוגים. מחלקות התביעות בחברות הביטוח אינן רואות בעיניהם אדם המצוי בצרה, אלא תובע, סעיף הוצאה, מספר תביעה, דרישה לתשלום שאותה עליהם לצמצם. לעומתם, לעיני רוב הסוכנים עומדים המבוטח ובני משפחתו. הסוכן במרבית המקרים יעשה הכל בכדי לא לאכזב את המבוטח ומשפחתו.

שלא נטעה, מוסד "הממונה" הינו מוסד חשוב לעין ערוך. תרומתו לשמירת הציבור אינה מוטלת בספק, אנו מברכים על פתיחת התחרות ואפשרויות הטכנולוגיה המתקדמת באיתור נתונים כדוגמת המסלקה והר הביטוח (למרות שעדיין יש להם בעיות התפתחות) ובאפשרויות גילוי השקיפות המלאה.
תפקידי הרשות לפי הגדרת החוק מבורכים, רצויים, סבירים ונחוצים:
1. הגנה ושמירה על עניינם של המבוטחים, העמיתים ולקוחות הגופים המפוקחים.
2. הבטחת היציבות והניהול התקין של הגופים המפוקחים.
3. קידום התחרות במערכת הפיננסית ובמיוחד בשוק ההון, הביטוח והחיסכון.
4. עידוד חדשנות טכנולוגית ועסקית בפעילותם של הגופים המפוקחים.

ל"ממונה" כוח חסר תקדים בהפעלת סמכויותיה לשם מילוי תפקידיה. לצערנו כגודל הסמכות גודל השימוש בו. אם בעבר טענו מומחים ובצדק כנגד הפועלים בשוק הביטוח שהשוק פרוץ ויש לגדור בו גדרות ולסתום פרצות הרי שהיום ישנה ביקורת קשה מכל צדי הקשת – שרים, ח"כים, בכירי המשק, לשכת עורכי הדין – כנגד עודף רגולציה ושימוש בלתי סביר בנשק החוזרים.

המצב הגיע עד לכדי כך ששרת המשפטים איילת שקד יצאה בביקורת חריפה על "הממונה" על כך שבעל תפקיד אחד הפך למחוקק יחיד, ללא כל אופוזיציה, בדילוג מעל ועדות הכנסת, בעל יכולת של "חקיקת מחטף" וללא כל ביקורת של הייעוץ המשפטי במשרד המשפטים. ביכולתה של "הממונה" לחולל מהפכות ורפורמות מרחיקות לכת על דעת עצמה.

האם הותרת ענף הביטוח ללא סוכני ביטוח תועיל למבוטח? האם המבוטח הסביר ידע להתמודד עם מוסדות הביטוח ובתי ההשקעות לבדו? האם המבוטח הסביר ידע לדרוש את כל המגיע לו בעת אירוע ביטוח? האם המבוטח הסביר יודע מה הם זכויותיו? מעולם לא נתקלתי במבוטח שידע להגיד לי בדיוק איזה ביטוחי חיים או בריאות הוא צריך. מעולם לא קיבלתי ממבוטח "רשימת קניות" דוגמת: תן לי שני ביטוח חיים, ארבעה ביטוחים נגד מחלות קשות, "סלסלת בריאות".

לעומת זאת, פעמים רבות נתקלתי במבוטחים שקולים ששילמו מאות שקלים לביטוחים הישירים וחשבו שהם מוגנים מהכל אבל סך הכל היה להם מספר ביטוחי תאונות אישיות.

לסיכום אנו מבקשים, תנו לנו להגן על המבוטחים, להתפרנס בכבוד, להתנהל בהוגנות, הגינות תוך הסדרת חוקית והגיונית של הכללים עליהם אנו מקפידים לשמור.

הכותב הינו חבר ועדות יח״צ וקשרי חוץ ופיננסיים

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email