אחרי מספר דיונים ומחלוקות בין חברת הביטוח מגדל לבין רשות שוק ההון, אישרה השבוע ועדת הכספים את התקנות שיוציאו לפועל את משטר ההון החדש שיחול על חברות הביטוח בישראל, בדומה לנעשה בעולם (תקנות הסולבנסי 2).
הוועדה אישרה את התקנות לאחר משא ומתן ממושך, ולאחר שרשות שוק ההון הסכימה להאריך את תקופת המעבר לעמידה בהיקף ההון הנדרש מ־4 שנים ל־7 שנים. קדמה לאישור התקנות, שאושרו ברוב של חברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה, הפסקה של הדיון בוועדה, שבה קרא יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) למנהלת רשות שוק ההון, דורית סלינגר, להסכים להארכה נוספת של תקופת המעבר מ־6 שנים ל־7 שנים עד 2024, לאחר שבימים האחרונים היא כבר הסכימה להארכה ל־6 שנים. זאת לעומת דרישת חברת מגדל, היחידה מבין חברות הביטוח שעמדה על התנגדותה לתקנות ודרשה שתקופת המעבר תעמוד על 16 שנה.
התקנות אותן פרסמה סלינגר, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, קובעות הוראות שמטרתן להבטיח שחברות הביטוח יוכלו לעמוד בהתחייבויות שלהן כלפי ציבור המבוטחים ולעמוד בסיכונים השונים. המרכיב המרכזי במשטר ההון החדש הינו שינוי בהיקף ההון העצמי שהחברות צריכות לשים בצד, על מנת להבטיח את יכולת העמידה שלהן בהתחייבויות הביטוחיות בכל רגע נתון. הוראות הסולבנסי 2 משנות את שיטת החישוב של ההון הנדרש, כך שהוא לא ייעשה עוד על בסיס גודלה של כל חברה בלבד, אלא ייקח מעתה בחשבון גם חישובים של סיכונים אפשריים, ביניהם גם תרחישי קיצון.
סלינגר: "קיימים סיכונים וחשוב שחברות הביטוח יהיה אמינות על הציבור"
כנגד התקנות
הדיונים בנושא התארכו לאחר שמספר חברי כנסת בוועדת הכספים הביעו תמיכה בהתנגדותה של חברת מגדל להוראות המעבר של משטר ההון החדש. חברת מגדל היתה היחידה מבין חברות הביטוח שהתמידה בהתנגדותה, גם לאחר שרשות שוק ההון הגיעה להסכמות עם יתר החברות. בדיונים קודמים התקיים ויכוח בנושא, וחלק מחברי הכנסת הביעו תמיכה בטענת מגדל ואמרו שהעמדת ההון העצמי הנדרש בהוראות הסולבנסי 2 תגרור עמה עליות במחירי הביטוחים לאזרחים, ומכאן שיש לבחון את ההתנגדויות.
הממונה סלינגר אמרה בוועדה: "ב־2008 התחלנו לדבר עם השוק על יישום הדירקטיבה הזאת. יחד עם זאת, קיבלנו את הצעת יו"ר ועדת הכספים גפני, וביוזמתנו יצרנו קשר עם מגדל. היתה פגישה מקצועית וגם פגישה שלי עם יו"ר מגדל, יוחנן דנינו. עתה הסכמנו להאריך את תקופת המעבר ל־6 שנים. מגדל מושפעת יותר כי התיק שלה מוטה ביטוח חיים ומשך החיים מתארך. הסכמנו לשינוי ספציפית בגלל המשקל שנדרש בגין ההון של ביטוח החיים. נענינו לבקשות שונות של מגדל, אך נותר עניין הזמן וכאן לא הגענו לעמק השווה. הסכמנו לדחות בעוד שנתיים – במקום ב־4 שנים, עד 2021, ב־6 שנים, עד 2023, וגם לזה מגדל מתנגדת. קיימים סיכונים וחשוב שחברות הביטוח יהיו אמינות על הציבור".
מנכ"ל מגדל אחזקות, ערן צ'רנינסקי אמר כי "חברות ביטוח החיים נתונות לזעזועים ולא יכולות לצבור הון להתמודדות עם הסיכונים בצורה טובה. באירופה ניתנו חלק מההתאמות לתמיד וחלק ל־16 שנים, ובארץ רצו 4.5 שנים ואז להעלות ל־6 שנים. זה לא רלוונטי לחברת ביטוח חיים שצריכה לתכנן לטווח ארוך. משא ומתן אמיתי לא התנהל, היתה ישיבה אחת שבה הצגנו את המצב של 16 שנים באירופה. אנחנו בפערים ענקיים לעומת אירופה, אבל מוכנים להתגמש ולרדת כמה שנים מ־16 ל־12.5 שנה. אנחנו רוצים לראות את חוות הדעת של המומחים שעליה התבססו. דיברנו עם חברות באירופה והן אמרו שתקופה של 16 שנה זה בסיסי ביותר".
לאחר שנשמעו שוב העמדות של הצדדים, כמו בדיונים הקודמים, קיים יו"ר הוועדה ח"כ גפני, הפסקה שבה זימן את סלינגר ללשכתו ודרש ממנה להסכים להאריך את תקופת המעבר בשנה נוספת ל־7 שנים. נוכח הסכמתה לכך, כינס שוב גפני את הוועדה והסביר לחברי הכנסת את ההסכמות שגובשו. לבסוף הוראות הסולבנסי 2 אושרו ברוב שכלל חברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה, למעט מתנגד אחד – ח"כ עיסוואי פריג'.