המשבר ממשיך לגבות מחיר: גל פיטורים בחברות הביטוח

מנורה מבטחים מפטרת 80 עובדים; הפניקס מבקשת לפטר מאות עובדים – הוועד מאיים בסכסוך עבודה
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

משבר הקורונה, שהיכה בתוצאות חברות הביטוח, ממשיך לגבות מחיר. מנורה מבטחים מפטרת עובדים. מדובר בכ-80 מעובדי החברה, המהווים כ-4.5% ממצבת עובדי החברה בסוף 2019 (1,794 עובדים לפי דוחות החברה).

בכך מצטרפת מנורה לחברות ביטוח אחרות שפיטרו עובדים בעקבות משבר הקורונה ובהן הראל כ-200 עובדים, כלל ביטוח כ-100 עובדים, והכשרה כ-35 עובדים. עוד חברות פיטרו עובדים אך לא הודיעו על כך. הן כן דיווחו על התאמות בתחום השכר והוצאת עובדים רבים לחל"ת, שחלקם טרם הוחזרו לעבודה.

יש לציין, כי דווקא מנורה, המנוהלת בידי יהודה בן אסאייג, הודיעה לפני קצת יותר מחודש כי תחסוך כ-100 מיליון שקל בשנת 2020 בעקבות צעדי התייעלות שנקטה במשבר הקורונה; בין היתר, הוציאה כ-20% מכלל עובדיה לחל"ת; צמצמה את היקף המשרה לשאר העובדים ל-80%, וכן ביצעה מהלך של הפחתת שכר ליו"ר, המנכ"ל ולהנהלה הבכירה בהיקף של 5%-10%.

יהודה בן אסייאג, מנכ"ל מנורה | צילום: יח"צ מנורה

ואולם, מנורה, כמו שאר חברות הביטוח, ספגה הפסדים ברבעון הראשון כתוצאה ממשבר הקורונה; החברה דיווחה כי ההפסד הכולל שלה ברבעון הראשון עמד על 340 מיליון שקל לעומת רווח של 182 מיליון שקל ברבעון המקביל. ההפסדים שלה היו קטנים יותר יחסית לחברות אחרות, משום שהחברה עוסקת בעיקר בתחום הפנסיה ופחות בביטוחי חיים החשופים לבורסה. עם זאת, ההפסדים הגדולים מבחינת החברה הביאו אותה להחלטה לצמצם את כוח האדם ב-4.5%.

מחברת מנורה נמסר בתגובה, כי אינם מתייחסים לנושא.

ביטול קיצוץ השכר

ואילו בחברת הפניקס, שבה ועד עובדים חזק, מבקשים לפטר מאות עובדים ומנהלים. בחודש מרץ האחרון הגיעה הנהלת הפניקס להסכמות עם ועד העובדים שבראשות אורן שמידוב. מנכ"ל החברה אייל בן סימון הודיע כי שכרו ושכר היו"ר בני גבאי יקוצצו ב-10%, שכר חברי ההנהלה יקוצץ ב-7% עד 9% ושכר יתר העובדים המשתכרים מעל 7,000 שקל יקוצץ ב-6%. עוד סוכם כי יבוטלו תוספות השכר שתוכננו ל-2020. ואולם, כבר אז הודיעה הסתדרות המעו"ף שהקיצוצים לא סוכמו מולה וכי היא מתנגדת להם. גם ועד העובדים מביע היום התנגדות להסכמות הללו. החברה הפסידה ברבעון הראשון כ-570 מיליון שקל.

בימים אלה מנסים הנהלת הפניקס, ועד העובדים וההסתדרות להגיע לחתימה על הסכם קיבוצי מיוחד ומשלים לכתב ההסכמות שגובש בחודש מרץ, המותאם לתקופת הקורונה. נודע כי אין התקדמות במגעים. בין היתר דורש ועד העובדים לבטל את הפחתת השכר הרוחבית.

במכתב ששלח יו"ר ועד עובדי הפניקס אורן שמידוב, הוא כותב: "לצערי, בשלב זה, אינני יכול להיות איש בשורה, שכן הפערים בין עמדות הצדדים גדולים וניכר כי תפיסת הערבות ההדדית כפי שבאה לידי ביטוי בכתב ההסכמות האמור – איננה עוד".

אייל בן סימון | צילום: פביאן קולדורף

לדבריו, "ההנהלה דורשת ליישם תכנית התייעלות וצמצומים בחברה, הכוללת הקטנה של מצבת כוח האדם בחברה במאות עובדים ומנהלים כאחד, מאוגדים ושאינם מאוגדים, תוצאה ישירה של השלכות משבר הקורונה המתגלגל ואימוץ תוכנית ההתייעלות שגיבשה חברת מקינזי העולמית, חודשים ספורים לפני פרוץ המשבר".

דורשים מסלול הוגן

שמידוב מוסיף: "הוועד בראשותי, בגיבוי מלא של ההסתדרות, דוחה את מתווה ההנהלה. יחד עם זאת, מתוך תחושת אחריות כבדה הן לחוסנה של החברה והן לביטחון התעסוקתי של העובדים המאוגדים ולזכויותיהם, אנו עומדים על כך כי ההנהלה תאמץ מסלולים חליפיים הוגנים יותר, המותאמים לרוח התקופה והכוללים, בין היתר, את ביטול הפחתת השכר הרוחבית שבוצעה ומתן התייחסות מידית לעובדים שהוצאו ונותרו בחל"ת, תוך שאיפה להוסיף למתווה שיגובש מרכיב כלכלי חדש ומיוחד של 'ערבות הדדית'". לבסוף הוא מזהיר: "אין ספק, כי הימים הקרובים יכריעו האם פנינו להסלמה ארגונית או הסכמה קיבוצית".

את המשא ומתן מטעם נציגות העובדים מלווים בנוסף לחברי הוועד ולסגנו של שמידוב, דובי פיליפ, גם יו"ר הסתדרות המעו"ף גיל בר-טל, היועץ המשפטי של הוועד עו"ד אלי כהן, והיועץ האסטרטגי אבי בניהו.

מחברת הפניקס נמסר: מתנהל דיאלוג בין ההנהלה, ראשי הוועד וההסתדרות.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email