ועדת החוקה חוק ומשפט אישרה לקריאה ראשונה את הצעת חוק חוזה ביטוח (תיקון – דרך תשלום תגמולי ביטוח), התש"ף-2020, שיזמו חברי הכנסת מיכאל מלכיאלי ומשה אבוטבול.
לפי הצעת החוק, חברות הביטוח ישלמו את תגמולי הביטוח באותו אמצעי תשלום בו שולמו דמי הביטוח כדי להבטיח את הגעת התגמולים למבוטחים.
בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב כי "חברות הביטוח מותירות בידיהן מאות מיליוני שקלים השייכים לציבור, בלא לעשות מאמצים אמיתיים להחזיר את הכסף לציבור. פרמיות הביטוח נגבות על ידי חברות הביטוח באמצעות כרטיס אשראי או בהוראת קבע, אך כשהן צריכות להעביר כספים למבוטחיהן הן עושות כן באמצעות המחאות במשלוח בדואר. בנוסף, הן מגבילות את תוקף ההמחאות ל–60 עד 90 ימים. מכיוון שבידי החברות נמצאים פרטי כרטיסי האשראי או הוראות הקבע של לקוחותיהן, יש בפניהן דרכים פשוטות לשלם למבוטחים, דרכים אשר יבטיחו את הגעת הכסף לידי המבוטחים".

יו"ר הוועדה ח"כ יעקב אשר אמר בדיון שזה "חוק נכון וחשוב שעושה צדק"; ח"כ מלכיאלי הוסיף כי "עד היום המזוכה מקבל את הכסף המגיע לו בשיק ועד שהוא מקבל אותו – השיק פג תוקף. יותר הגיוני שחברות הביטוח ישלמו את הכסף באותו אמצעי תשלום בו גבו את דמי הביטוח".
עושה צדק
ח"כ משה אבוטבול אמר בדיון: "הצטרפתי להצעת החוק בגלל מקרה שחוויתי עם אחד האזרחים שהיה אמור לקבל החזר מהביטוח וקיבל אותו רק לאחר שנה וחצי בשל שינוי הכתובת. הצעת החוק עושה צדק עם רבים. באותה דרך שנותנים, מקבלים חזרה".
עו"ד אלעזר שטרן מהייעוץ המשפטי לוועדה הדגיש: "הצעת החוק תוקנה כך שחברות הביטוח לא יוכלו להתנות על ההסדר שהוועדה מחוקקת אלא אם זה לטובת המבוטח. כמו כן, ברירת המחדל תהיה שהתשלום של תגמולי הביטוח הוא באותה דרך בה שילם המבוטח, אלא אם המוטב בוחר אחרת ביוזמתו. בנוסח המקורי האפשרות לשנות את דרך התשלום הייתה מוגבלת למועד חתימת החוזה ואנחנו משנים אותה כך שאין הגבלה והמבוטח יכול לבקש לשנות את אופן התשלום בכל זמן שהוא, וכן ניתן יהיה לפנות טלפונית לשם כך ולא יהיה צורך בבקשה בכתב".
"הצעת החוק נכונה וחשובה. אנחנו בעידן שניתן לשלם בטכנולוגיות מתקדמות וההצעה מתחברת למדיניות שלנו", ציין אוהד מעודי מאגף שוק ההון באוצר.
גיל סלומון מאיגוד חברות הביטוח, העלה סוגיה לפיה "בהמשך הדרך נצטרך ללטש את השאלה מה קורה במקרה שהמבוטח אינו זה שמשלם את הכסף בעצמו".