"הצעירים של היום הם הקשישים העניים של מחר"

השר לשעבר גדעון סער, שעמד בראש הוועדה לבחינת עתיד ענף הביטוח, מזהיר מפני משבר הפנסיה: "אם לא יינקטו צעדים מרחיקי לכת - תהיה קטסטרופה"
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

"המטרה שלנו הייתה לקיים דיון על עתיד הענף ותרומתו לרווחת הציבור. הדו"ח בן 60 העמודים כולל שתי נקודות חשובות ביותר. הביטוח הסעודי ובחינה לעומק של הזכות והיכולת להזדקן בכבוד, שני נושאים שקשורים בטבור לענף הביטוח". כך אמר השבוע בוועידה הכלכלית הלאומית של כלכליסט, השר לשעבר גדעון סער, ומי שעמד בראש הועדה הציבורית של ענף הביטוח שהקימה לשכת סוכני הביטוח, לבחינת עתיד ענף הביטוח.

לדברי סער, נושאי הפנסיה והביטוח הסיעודי חשובים לציבור, ושני התחומים לוקים בחסר. "המשבר הפנסיוני מתקרב, מדי פעם אנחנו שומעים הבזקים בנושא. יש תהליך משמעותי של עליית תוחלת החיים והזדקנות האוכלוסייה בישראל, לצד ריבית אפסית בכל העולם שמקרבים אותנו למשבר כלכלי חברתי קשה שבו הפנסיה לא תספיק לחיים בכבוד בגיל הפרישה", אמר סער והוסיף: "יש שכבה של צעירים שיהיו הקשישים העניים של המחר. אם לא יינקטו צעדים מרחיקי לכת כמו לחזור לתת רשת ביטחון למוצרי הפנסיה, בעיקר באמצעות אגרות חוב ייעודיות בהיקף של 50%־60% מהפנסיה – תהיה קטסטרופה".

גדעון סער | צילום: עמית שעל, כלכליסט

להזדקן בכבוד

סער טען כי אפשרות נוספת להתמודדות עם הנושא היא העלאת קצבאות הזקנה. "יש שחיקה גדולה, והעלאה של הקצבאות תבלום אותה. בקצבאות הזקנה אנחנו מדורגים בחצי מממוצע מדינות ה־OECD , ואנחנו צריכים לתת יותר. לא משנה איך להעלות – מדורג או בפעם אחת, העיקר להעלות כדי שנוכל להזדקן בכבוד", אמר סער.

לדבריו, סיבה נוספת לבעיה בתחום הפנסיה היא יציאה מאוחרת לשוק העבודה, כפי שהעלו מסקנות הועדה הציבורית לענף הביטוח: "במדינת
ישראל בגלל השירות הצבאי, הטיול הגדול ולימודי התואר – הרבה צעירים יוצאים לשוק העבודה רק בגיל 30. בהשוואה לעולם המערבי זו נקודת פתיחה לא טובה, ציין סער. "צריך לחשוב על שיובילו ליציאה מוקדמת יותר לעבודה – בין אם זה באמצעות חינוך, כמו לימודי תואר כבר בתיכון, מעבר ל־11 שנות לימוד וקיצור החופשות או קיצור השירות הצבאי. כל מהלך אסטרטגי ליציאה מוקדמת הוא חשוב", הדגיש.

עוד אמר כי כל המדינות המערביות מתמודדות עם סוגיית העלאת גיל הפרישה וההתנגדות החברתית והפוליטית למהלך: "פה בישראל ראינו את זה בעיקר בהעלאת גיל הפרישה לנשים שעלה מ־ 60 ל־ 62 . יש המון סוגי ומקומות עבודה שניתן להעלות בהם את גיל הפרישה. גם חינוך פנסיוני הוא חשוב", אמר.

בהתייחסו לסוגיית המשבר בביטוח הסיעודי אמר סער: "צריך לעשות מאמצים כדי לחוקק חוק ביטוח סיעודי חינמי ברובד הבסיסי לכל האזרחים".

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email