השפעת הקורונה על שוקי ההון: בהלה מיותרת או שיש סיבה לחשוש?

משקיעים בשוק ההון גילו פאניקה בשל התפשטות נגיף הקורונה; היסטוריית ההתמודדות עם מגיפות ותגובת המשקיעים לחדשות – הן רק חלק מהסיבות לכך שמדובר בבהלה מיותרת
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

נגיף הקורונה יוצר בהלה בשווקי ההון הגלובליים והמקומיים, אך האם יש באמת סיבה לחשוש שהנגיף יגרום לקריסה של שוק ההון?

שנת 2019 הסתיימה עם עליות גבוהות בשווקי ההון המקומיים והגלובליים, ובתחילת 2020 העליות המשיכו עד השליש האחרון של חודש ינואר, עם כניסת  נגיף ה"קורונה" וסכנותיו לתודעה העולמית. העליות נבעו מכניסת משקיעים חדשים שחיפשו פתרונות השקעה טובים יותר מאשר השקעות בסביבת ריבית נמוכה ומהביטחון שחברות וממשלות פועלות ביעילות.

הנגיף יצר בהלה וגרם לירידות שערים חזקות | צילום: shutterstock

נתונים חיוביים לגבי אבטלה, מסחר, צריכה וכספים פרטיים, חיזקו את הביטחון ליציבות בשווקים. סקטור הטכנולוגיה הוביל את העליות בשווקים עם התרבותן של חברות מתחומי מערכות הסייבר, הבינה המלאכותית, ביג דאטה וחברות מתחומי "העידן החדש" שמנסות להביא בשורה שהן ישנו את התנהלות העולם.

למרות שבאופן אינטואטיבי ניתן היה לחשוב שלאחר עלייה במדדים בשווקים הגלובליים והמקומיים צריכה לבוא ירידה בשערי המניות, ציבור המשקיעים לא איבד את אמונו, וזאת בזכות נתונים חזקים של כלכלות העולם.

בתוך האוטופיה חסר היה רק אירוע חריג שישנה את כיוון השווקים, האירוע הזה היה הפעם התפרצות נגיף הקורונה בסין שיצר בהלה בקרב ציבור המשקיעים וגרם לירידות שערים חזקות. אך כמה חזקות? סך הכל ירידות שערים חזקות של יום אחד בשוק המקומי ויומיים של ירידות חזקות בשווקים הגלובליים.

מובנת אך מיותרת

כלכלת סין חוותה גידול מהיר בעשור האחרון עקב היותה היצואנית הגדולה בעולם של מוצרים. קצב הצמיחה של המדינה הוא כ-6% בשנה, קצב גבוה מהממוצע העולמי. כלכלת סין מהווה לפי נתוני קרן המטבע העולמית 15.5% מהתוצר העולמי, אחרי ארה"ב. מקרה כמו התפשטות נגיף הקורונה בסין עשוי לגרום לירידה חדה בתיירות, פגישות עסקים, טיסות, ירידה בקצב הייבוא והייצוא ובגורמים האחראים ישירות לחוסנה של סין.

דעתי היא שנגיף הקורונה גרם לפאניקה מובנת, אך מיותרת וזאת ממספר סיבות. הראשונה שבהן היא שבעבר העולם חווה מגיפות שונות וידע להתמודד איתן. מגיפות שונות מתגלות מעת לעת, גורמות לבהלה ולבסוף מנוטרלות. גם אם נגיף הקורונה ייחשב למסוכן ומדבק כדוגמת נגיף הסארס או האבולה שתקפו את העולם, ההערכה היא שהעולם וארגוני הבריאות יידעו להתמודד איתם ולמזער הידבקות.

הסיבה השנייה היא שאנשים נוטים להגיב בצורה מוגזמת לחדשות שיוצרות כותרות מפחידות מבלי לבדוק לעומק את שורש הבעיה. ההיסטוריה מלמדת שכאשר משקיעים חשופים לבהלות וחדשות רעות, השווקים נוטים להיות יותר תנודתיים לטווח הקצר וחוזרים לפרופורציה כאשר חולפת הפאניקה עם הערכת מצב חדשה.

הסיבה השלישית היא שהאזור בסין הנגוע בנגיף הנמצא במצור עשוי להוות סכנה לכ-4.2% מהאוכלוסייה הסינית בלבד ולאזור זה השפעה מינימלית לכלכלה הסינית, עם תרומה של 4.7% בלבד לתוצר המקומי הגולמי, לפי הלשכה הלאומית לסטטיסטיקה הסינית.

הסיבה הרביעית היא שהנגיף פרץ בתקופה שלאורך השנים נתפסת כחלשה בשוק ההון הסיני. בתקופה זו חוגגים את השנה הסינית החדשה וממילא וללא קשר להתפשטות הנגיף היה צפוי שבעת הזו תיראה האטה.

סיבה חמישית היא הזדמנות אמריקאית לעליונות במלחמת הסחר מול סין. בעוד שארה"ב נלחמת במכסים מול סין, נראה שהמצב החדש יחייב גמישות לטובת האמריקאים. מצב זה ייצור ביטחון אצל המשקיעים בשוק האמריקאי, שלו השפעה על שאר שווקי ההון בעולם.

חמש סיבות לכך שמדובר בבהלה מיותרת:

  1. העולם ידע להתמודד עם המגיפה
  2. אנשים מגיבים בצורה מוגזמת לחדשות
  3. האזור הנגוע בעל השפעה מינימלית על הכלכלה הסינית
  4. תקופה חלשה בשוק הסיני
  5. הזדמנות אמריקאית לעליונות במלחמת הסחר מול סין

מאמר זה נכתב כדעה ואין לראות בו כייעוץ או המלצה להשקעה מכל סוג שהוא.

הכותב הוא חבר הוועדה לפיננסים בלשכת סוכני ביטוח

 

 

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email