הפתעה ציפתה למשתתפי קורס הבריאות של "עולם הבריאות" וביה"ח אסותא במפגש השבוע. לאחר ההרצאה הרפואית המרתקת של פרופ' שפילברג בנושא המטולוגיה וממאיריות המטולוגיות, הגיעו לשתף את סיפורן האישי המרגש מיה עוראבי, אישה מבחירה, ומורן (שם בדוי), אם לילד שעבר תהליך של התאמה מגדרית בגיל חמש וחצי.
מורן היא מייסדת ומנהלת קבוצת ברית הלביאות – קבוצה חברתית תומכת למשפחות בהן יש ילדים ונוער טרנסג'נדר. הקבוצה פועלת גם למען קידום זכויות ילדים ונוער טרנסג'נדר בישראל. סו"ב ורדה לבקוביץ, מבעלי "עולם הבריאות" (לצד יועץ הלשכה גבי נקבלי וסו"ב יואל זיו) היא מתנדבת בקבוצת ברית הלביאות, בתמיכה וליווי המשפחות בתחום הביטוח הרפואי, וסייעה למספר משפחות לממש את זכותם בפוליסה בחברות השונות. לדבריה, נושא ההתאמה המגדרית והטרנסג'נדריות תפס תאוצה רבה בשנים האחרונות והפך להיות שכיח ומקובל הרבה יותר.

מדובר בתחום שמרבית העוסקים בתחום אינם מכירים ולא נתקלו בו. עוראבי נולדה בעכו למשפחה מוסלמית אדוקה ונאלצה מגיל ילדות להתמודד עם שאלת זהותה המגדרית, על ההשלכות הרבות קשורות בזה. עוראבי, שנולדה כזכר, הבינה כבר מגיל צעיר שהיא שונה ושהיא חיה בזהות ובגוף שאינם מתאימים לתחושותיה ולזהותה הפנימית האמיתית. בהגיעה לגיל 24 ולאחר שסיימה את לימודי הסיעוד והוכשרה כאחות מוסמכת בהצטיינות, החליטה לעשות מעשה, לעזוב את ביתה, את משפחתה ואת סביבת החיים בה גדלה, וללכת אחרי ליבה. עוראבי החלה בתהליך של שינוי מגדרי, שכלל גם התערבויות רפואיות ובהן ניתוחים להתאמה מגדרית וטיפול הורמונלי.
עוראבי הצליחה לרגש את משתתפי הקורס כשסיפרה את קורות חייה – על ההתמודדויות, הנתק מהמשפחה, ההחלטות הקשות והביטחון והשלמות בהם היא חיה כיום – ועוד יותר מכך, כשבישרה שהיא חיה בזוגיות מוצלחת ובאהבה גדולה ובעוד פחות מחודש היא מתחתנת עם בחיר ליבה, בחור יהודי.
מורן שיתפה את הנוכחים בגילוי לב בתהליכים שהיא חווה כאם לילד בן 8 שנמצא מזה כשלוש שנים בתהליך של התאמה מגדרית. עבור ילדים, שמתחת לגיל ההתבגרות, תהליך זה אינו מערב התערבויות רפואיות אלא כולל שינוי חברתי בלבד. מורן סיפרה על בנה שכבר מגיל צעיר מאוד התייחס אל עצמו כאל בן, על אף שנולד כנקבה ועל האופן בו, היכולת והנכונות של התא המשפחתי להבין את צרכיו של הילד ולקבל את צרכיו, מאפשרות לו לצאת ממצב של מצוקה עמוקה וקשה אל שחרור ויכולת לחיות חיים שלמים ומאושרים.
כלים מעשיים לסוכנים
לדברי סו"ב זיו, לצד הסיפורים האישיים המרגשים "ניתנו לסוכנים כלים מעשיים וידע בנוגע לאפשרויות לקבלת כיסוי ביטוחי לניתוחים ולטיפולים הכרוכים בהתאמה מגדרית ובשינוי מין, תוך שהם מופתעים לגלות כי אלה מכוסים ברובם בסל הבריאות במערכת הצבאית ועל ידי חברות הביטוח ופוליסות הבריאות הפרטיות.
"כבמקרים רבים, גם כאן אחד ההבדלים המהותיים בין המסלול הציבורי לפרטי נוגע לבירוקרטיה הקשה והמתישה הכרוכה בקבלת אישור לביצוע הניתוחים דרך הסל, במסגרתה נדרשים המטופלים לעבור אישורי וועדה ולהמתין בתור שאורך לעיתים שנים ארוכות. במערכת הפרטית, בולט מוטיב הזמן מהיר לביצוע הניתוח והיכולת לבחור באופן ובמקום הרצויים לעבור את התהליך. לדוגמה, ניתן לקבל כיסוי לניתוחים עליונים ותחתונים כדוגמת השטחת שדיים וניתוחים תחתונים להתאמה מגדרית. לעומת אלה, ניתוחים כדוגמת הקטנת גרוגרת אינםמכוסים ומוגדרים עדיין כניתוחים קוסמטיים".