בעקבות הירידות החדות בבורסות עקב המשבר בסין והשלכותיו רשמו קופות הגמל תשואות שליליות בחודשיים האחרונים. בחודש אוגוסט נרשמו תשואות שליליות של כ־1.6% ושל כ־1.8% בספטמבר, דבר שמוחק כמעט לחלוטין את כל התשואה שהשיגו הקופות מתחילת השנה. התשואה הממוצעת מתחילת השנה עומדת על כ־0.7% בלבד.
ירידות של 2%־4% בקופות הכלליות
לפי הערכות בשוק, מי שעשויות להציג את התשואות השליליות הגבוהות ביותר בספטמבר (2% ויותר), יהיו הקופות המנוהלות על ידי חברות הביטוח הגדולות – הראל, כלל, מגדל, מנורה, ובית ההשקעות מיטב־דש. יודגש כי מדובר בהערכה בלבד.
בספטמבר נרשמו ירידות שערים חדות בשוק המניות. מדד ת"א 25 איבד 5.5%, ת"א 100 צנח ב־6.2%, ת"א 75 ירד ב־6.5% ואילו מדד יתר 50 ירד ב־0.3% בלבד. גם באג"ח הקונצרני המקומי נרשמה מגמה שלילית. מדד תל בונד 20 ירד ב־1.2%, תל בונד 40 ירד ב־0.8%, תל בונד 60 ירד ב־1%, ואיגרות החוב הלא מדורגות ירדו בכ־1.1%. מדד איגרות החוב הממשלתיות הצמודות למדד ירד בשיעור של 1.4%.
"בחודשים האחרונים אנו עדים לירידות בבורסות שנבעו מחששות מהאטה בקצב הצמיחה בסין והשפעתה על הצמיחה העולמית", אומר גורם בשוק לביטוח ופיננסים, "אלה השפיעו על הבורסות בעולם וגררו ירידות של 2%־4% בקופות הכלליות בחודשים אוגוסט וספטמבר. עם זאת, מרבית הקופות מציגות תשואות חיוביות מתחילת שנה.
"חשוב לזכור שקופות הגמל הן אפיק השקעה ארוך טווח וכי מי שנכנס לפאניקה במשבר של 2008 ובעקבות הירידות החדות בשווקים משך את כספו הפסיד מהעליות החדות שהיו ב־2009 ותיקנו את כל הירידות. לכן, כיוון שחסכון פנסיוני הוא ארוך טווח, לא נכון למדוד אותו בהיבט של חודשים ספורים.
"עם זאת, מי שנמצאים שבועיים לפני הפרישה שלהם לפנסיה, למשל, או שפרשו בשבועות האחרונים – אלה ספגו פגיעה בחסכונות של 2%־4% בממוצע עקב הירידות האחרונות בתשואות".