מה קורה כשרכב רגיל עם נהג מעורב בתאונה עם רכב אוטונומי? כשמדובר בין שני כלי רכב רגילים, הנהגים מחליפים פרטים, כולל פרטי ביטוח, אלא שברכב אוטונומי אין נהג.
סוגיה מעניינת זו עלתה על ידי סו"ב שי שדה, יו"ר ועדת הביטוח האלמנטרי בלשכה, בדיון בוועדת הכלכלה, בו אושרה לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק של משרד התחבורה – ניסוי לשימוש ציבורי ברכבים אוטונומיים. הניסוי צפוי להתחיל במחצית השנייה של השנה בו ישתתפו 500 כלי רכב אוטונומיים.

הבעיה שהעלה סו"ב שדה עוררה עניין רב בוועדה. יו"ר הוועדה ח"כ מיכאל ביטון אף צחק נוכח האבסורד שאף אחד לא חשב על סוגיה זו ואמר: "אדם שמעורב בתאונה יחפש את נהג הרכב השני ולא ימצא כזה – אין לו עם מי לדבר". הוא דחה את הצעת משרד התחבורה שהנהג ברכב הרגיל יחפש במשרד התחבורה את בעלי הרכב האוטונומי לפי מספר הרישוי. "ומה אם מדובר באדם בן 80 שאינו דובר עברית?", הוא הקשה.
חובת ההגנה הביטוחית
לבסוף, סוכם שמאחורי כל רכב אוטונומי תהיה מדבקה שתכלול פרטי התקשרות עם בעל הרכב. נציג משרד התחבורה אבנר פלור הוסיף כי יידרש גם נוהל פרקטי לכל חברת ביטוח במקרה של תאונת רכב אוטונומי, על כך ידון המשרד עם רשות שוק ההון.
עמדת הלשכה, לפיה חובת ההגנה הביטוחית ברכב האוטונומי צריכה לחול על בעל הרכב, לא התקבלה. בנייר העמדה שהעבירה הלשכה לקראת הדיון הודגש כי "יש להימנע מבעלות משנית של היצרן עצמו, אשר ישאף לשמש כמבטח של עצמו – דבר שעלול להוביל לקשיים בעת סילוק תביעות צד ג' ואף למצבים בהם הניזוק יימצא מול שוקת שבורה", מסביר אייזיק בנייר העמדה. "זאת, בדומה למצב שנוצר מול חברות הליסינג והשכרת הרכב".
בהצעת החוק של משרד התחבורה מוצע לחייב את בעל ההיתר בביטוח חובה וביטוח צד ג', וזה מה שאושר לבסוף בוועדת הכלכלה. כאמור, ההצעה צריכה לעבור עוד שתי קריאות לפני שתתקבל סופית.
מלשכת סוכני הביטוח נמסר כי ״הלשכה פעלה באופן נמרץ להבטיח את זכויותיהם של הנעים בכביש לצד הרכבים האוטונומיים הצפויים לנוע על כבישי הארץ ומתוך דאגה לגופם ורכושם במקרה של אירוע תאונתי בו מעורב רכב אוטונומי.
״הלשכה מברכת ושמחה על קבלת הצעת הייעול שהוצגה מטעמה בפני ועדת הכלכלה בכל הנוגע לאופן זיהוי רכבים אוטונומיים המעורבים באירוע תאונתי.
״לשכת סוכני הביטוח בישראל תמשיך לתרום ולסייע מניסיונה הרב לטובת ציבור אזרחי המדינה״.