ועדת הכספים אישרה ביום שני כי גיל הפרישה לנשים לא יעלה לפני ה־1 בינואר 2018, ולא לפני שיגובש מתווה שייתן מענה לנשים במקצועות שוחקים או כאלו שיצאו ממעגל העבודה לפני גיל 62. אם יאושר בסופו של דבר, יעלה גיל הפרישה באופן הדרגתי עד ל־64. בכך עצרה ועדת הכספים פעם נוספת את ההעלאה האוטומטית של גיל הפרישה לנשים, שאמור היה כבר לעלות באופן הדרגתי עוד מתחילת שנת 2017. הדחייה באה בעקבות הימנעותו של שר האוצר, משה כחלון, מהבעת עמדה ברורה בנושא ולאחר שלא הגיש לוועדת הכספים את המלצתו בעניין, כפי שמתחייב בחוק.
קיבל דחייה
חברי ועדת הכספים הביעו תרעומת קשה על כך ששר האוצר נמנע מהבעת עמדה מפורשת בעניין גיל הפרישה, ובפועל העביר את הנושא הטעון לפתחה של ועדת הכספים. חברי הכנסת אמרו כי "השר כחלון מסתתר מאחורי פקידי האוצר על מנת שלא ידבק בו עניין העלאת גיל הפרישה". עוד טענו, כי נוח לשר לתת לזמן לעבור על מנת ש"העמימות הקיימת בחוק גיל הפרישה תאפשר שהגיל יעלה במנגנון אוטומטי". יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), אמר כי "שר האוצר הוא כתובת מרכזית בעניין הזה ומאחר שבמכתבו אליי בנושא הוא לא הביע עמדה, אנחנו נדרשים לסוגיה ונקיים דיון מעמיק ומשא ומתן מול כל הגורמים הרלוונטיים באוצר ובביטוח הלאומי".
כחלון. כתובת מרכזית בעניין
גפני העלה להצבעה בוועדה הצעת חוק לפיה גיל הפרישה לנשים יישאר 62 עד לסוף דצמבר 2017, ובכל מקרה, בהיעדר הכרעה בעניין הסוגיות הבעייתיות וללא הכרעה מפורשת של ועדת הכספים בנושא, הגיל לא יעלה. בנוסף הודיע גפני כי במקביל לאישור החוק בקריאה ראשונה ובמסגרת הכנתו לקריאה שנייה ושלישית, הוא ימנה צוות חברי כנסת, מבין חברי ועדת הכספים, שייכללו בו חברי קואליציה וחברי אופוזיציה שיגבשו את עמדת ועדת הכספים בסוגיית העלאת גיל הפרישה לנשים, כולל המענה שיינתן לנשים במקצועות שוחקים כמו עובדות קבלן, נשים עצמאיות, נשים שפוטרו או שפרשו משוק העבודה בגלל סיבות שונות וממתינות לגיל הפרישה הרשמי על מנת לקבל את קצבת הזקנה.
צוות זה יקיים ישיבות עם נציגי האוצר, הביטוח הלאומי, קרנות הפנסיה הוותיקות וגורמים נוספים, על מנת להגיע להכרעה בעניין בחודשים הקרובים. על פי הצעת החוק שאושרה היום בוועדה, שר האוצר יגיש את המלצתו בעניין עד ה־17.9.30, בין השאר בהתבסס על עבודת צוות חברי הכנסת ונציגי האוצר, ולאחר־מכן, עד ה־17.12.31, מליאת ועדת הכספים תכריע סופית האם להעלות את גיל הפרישה לנשים החל מה־1 בינואר 2018 או להותיר את המצב על כנו.