כל ועדה בלשכת סוכני ביטוח הינה גוף מקצועי, אשר בסיוע הלשכה, מניע ומנתב את פעילות הלשכה לטובת סוכני הביטוח בישראל.
ועדת הפיננסים (בקדנציה קודמת הייתה תת־ועדה פנסיונית וסמכויותיה הורחבו גם לנושאים כמו פרישה, הגיל השלישי, משכנתאות הלוואות חוץ ועוד), שהוקמה לראשונה בקדנציה זו, בראשותו של יו"ר ועדת פיננסים סו"ב אודי אביטל, הכוללת סוכני ביטוח מהשורה הראשונה, בהם מתכננים פיננסים מוסמכים, מתמחים במיסים והשקעות.
מתוקף תפקידה של הוועדה לבחון פעולות ותוכניות אופציונליות, ובין היתר: להביא בפני סוכני הביטוח את הנחיות הרגולטור; למסור החלטות שיפוט בתחום שאינו מוגדר בחוק; לעדכן את סוכני הביטוח בהתפתחויות כלכליות, פוליטיות ורגולטוריות; העברת השיח המקצועי בוועדת פיננסים והמלצות לאסטרטגיה; להציג לסוכני הביטוח תחשיבים כמותיים ואיכותיים בהתאם לצורך.

מי הוא מתכנן פיננסי?
קיימים סוכני ביטוח, המגדירים עצמם כמתכננים פיננסיים, או לפחות מציעים שירותי תכנון פיננסי, זאת ככל הנראה מאז כניסתו של החוק האוסר על סוכן הביטוח להגדיר את פעילותו כיועץ פנסיוני. לא סוד הוא, כי בנוסף לעולם מכירות מוצרי הביטוח, קרי תיווך, ובעולם להבטחת כספים, למי שחווה אסון, קרי עולם הפיצוי, ישלב סוכן הביטוח תכנון פיננסי מקיף, לפתרון יעדי חייו ומטרותיו של הלקוח ומשפחתו.
שחיקת עולם התיווך והפיצוי גורמת וביתר שאת לאיום כבד על פרנסתם של סוכני הביטוח, לכן עליהם למנוע את הסכנה המתמדת מכורח המציאות ולהיות מוכנים לשינויים שבפתח. סוכן ביטוח מן השורה, במהלך עבודתו, המליץ ללקוחותיו לחסוך בקרנות פנסיה, ביטוחי בריאות, קרנות השתלמות וביטוחים אחרים במטרה ליצור הון לפרישה.
עד פה הכל בסדר, אולם ברגע האמת, עם מועד הפרישה של הלקוח, נשאלות השאלות הבאות:
1. כיצד לנהל את החסכונות וההשקעות בדרך נכונה?
2. האם החסכונות יספיקו לפנסיה, בהתייחס לתוחלת החיים הגדלה?
3. האם התשואה על החסכונות עונה על הצרכים?
4. האם רמת החיים תשמר לאחר יציאה לפנסיה?
המענה לכל השאלות החשובות האלו והדומות להן, הינו שצריך וחובה לעשות תכנון פיננסי שהוא תהליך הכולל בחינה מדוקדקת של כל המשאבים, בכפוף ובהתאמה לצרכים בהווה ובעתיד, של המבוטח.
על מנת להמחיש את המטרות האישיות, בעת יציאה לפנסיה, יש לבחון:
1. האם הכסף שהצטבר מנוהל נכון?
2. האם תיק הביטוח מתאים לצרכים ובמידת הנדרש?
3. האם נערך תכנון מס?
כל אלו פעולות שיכולות לחסוך כסף רב.
תפקיד המתכנן הפיננסי הינו לתת פתרון ולסייע בגיבוש אסטרטגיה להשגת יעדי חיים ומימושם בפועל, תוך תכנון עתיד כלכלי, תזרים מזומנים, ניהול נכסים והגנה עליהם. התנהלות פיננסית מקצועית ותכנון מטרות ויעדים דורשת מומחיות בתחומים רבים וסוכני ביטוח שהוכשרו כמתכננים פיננסים יכולים לתת מענה אמתי לכך.
תחומי העיסוק של מתכנן פיננסי הם: ניהול תקציב המשפחה ותזרים המזומנים, תכנון וניהול נכסים, ניהול סיכונים, תכנון פרישה, תכנון היבטי מיסוי ותכנון ירושה.
חבריי לוועדה מוסיפים:
סו"ב שוש כהן גנון ממליצה להכשיר את סוכן הביטוח כמתכנן פיננסי מומחה, וזאת באמצעות המכללה לביטוח ופיננסים של הלשכה, על מנת שסוכן הביטוח ייתן ערך מוסף ללקוחותיו.
סו"ב גדי ברקאי CFP מוסיף: "יש להרחיב את פעילות הסוכן לשיפור הכנסותיו משכר טרחה ישירות מהלקוח, עבור תכנון פיננסי".
סו"ב דוד אלגריסי ממליץ לתת לסוכן הביטוח כלים להשקעות אלטרנטיביות, תוך בחינת איכות העסקה והקניית ביטחון מקצועי וידע בשוק ההון.
לסיכום – סוכן ביטוח שהינו מתכנן פיננסי, יכול להקנות ללקוחותיו את הידע, הכלים והמיומנות לתכנית פיננסית מקיפה, על מנת לצאת לדרך הפרישה בבוא העת.
סו"ב אביטל, דבק במטרה זו וקורא מעל כל במה – לבנות מודל לימודים, כולל הסמכה ולאחריו לצאת לדרך עבודה כיועצים פיננסיים, תוך מקסום תהליך הלמידה והתנהלות מקצועית.
הכותב הינו מתכנן פיננסי הוליסטי מוסמך(CFP), חבר בוועדת פיננסים של לשכת סוכני ביטוח