הבחירות אמנם הוכרעו לפני חודש, אבל תהליך הרכבת הממשלה עדיין לא הסתיים. עם זאת, רבים מעריכים – גם על סמך הבטחת ראש הממשלה בנימין נתניהו ערב הבחירות – כי יו“ר מפלגת כולנו משה כחלון יאייש את תיק האוצר בממשלה הבאה. אז איך תיראה הקדנציה הצפויה עבור סוכני הביטוח?
פרופ‘ אשר בלס, מנהל חברת ERCG – קבוצת מחקר וייעוץ כלכלי בע“מ, לשעבר הכלכלן הראשי של בנק ישראל, שחקר את נושא הפנסיה ועבודתו היוותה תשתית להפרדת קופות הגמל מהבנקים, מעריך כי בענף הביטוח לא צפויה רפורמה בסדר גודל של הרפורמה בתחום הסלולר, ”אבל אין ספק שיהיו שינויים והם יורגשו. אני מעריך שילחצו את עמלות הניהול כלפי מטה“.
לדבריו, ”הבעיות המרכזיות של הענף הן עודף רגולציה והמוצרים המורכבים, ובראשם הפנסיה המקיפה, הכוללת גם מסלול ביטוחי.
מדובר במוצר שיוצר סיבוך, וגם מקשה על בעלי העסקים ומכביד עליהם מבחינת עלויות. סביר שהשר ינסה להתמקד בנושא קביעת תקרה לעמלות הסוכנים, וכן לטפל בעלויות ניהול כספי הפנסיה באמצעות חברות הביטוח. המשמעות המעשית תהיה הקטנה בתשלומי העמלות לסוכני הביטוח, שכיום הן גבוהות גם בשל מסורבלות המוצר ומנגנון הטיפול והשימור בכספים אלה.
”האם השר מסוגל לטפל לעומק בתבשיל שרקח המשרד בעבר – פנסיה מקיפה הכוללת גם ביטוחי נכות וחיים? זה היה ראוי, אבל לא בהכרח אפשרי בפרק זמן כה קצר, תוך שעל ראשו של השר מוטלים נושאים רבים לטיפול דחוף ובראשם תקציב המדינה“.
קובי מיכלין, שותף מנהל בחברת שחקים – פתרונות פיננסיים, בעל תואר שני במנהל עסקים וניסיון רב בייעוץ ובליווי עסקי ושיווקי ובעבר בכיר בקבוצת בנק הפועלים, דווקא צופה רפורמה.
”מי שמכיר את משה כחלון ומאמין ברצינות כוונותיו וביושרו האישי, בל יופתע אם גם ענף הביטוח יחווה רפורמה מבנית מקיפה כדוגמת רפורמת הסלולר שהוא ביצע בהיותו שר התקשורת.
הכוונה היא לארגון מחדש של מבנה הענף והשחקנים הפועלים בו, אבל בעיקר הפחתה בדמי הניהול שהחוסכים משלמים לחברות הביטוח, מה שישפיע מיידית על גובה העמלות שמקבלים הסוכנים.
”לכן, לדעתי מבחינת הסוכנים זה מחייב חשיבה מחודשת על ניהול העסק שלהם ואופן ההתקשרות הכספית עם חברות הביטוח, שהרי כל שינוי בדמי הניהול ובגובה העמלות יפגע בהם מיידית. נסיון העבר מוכיח שלפעמים החלטות רגולטוריות יוצאות אל הפועל מהרגע להרגע כהנחתה, בעידוד הציבור הרחב.
”על הסוכנים לתת את דעתם לאופן ניהול העסק הפרטי שלהם, המבנה הפיננסי וההתקשרות עם חברות הביטוח מצד אחד והלקוחות העסקיים מנגד.
חשוב שהסוכנים יעשו חשיבה אסטרטגית ויעמיקו בכל מחיר את פעילותם בתחומים נושקים כגון פיננסיים, מימון, השקעות ומשכנתאות, כי זו הולכת להיות תקופה לא קלה עבורם“.