על רקע התפשטות נגיף הקורונה הודיעה הראל כי היא עוצרת את מכירת רכיב ביטול טיסה מכל סיבה, לכל היעדים ועד להודעה חדשה. הפניקס הודיעה כי היא משהה את מכירת ביטוח ביטול נסיעה עד יוני 2020. הפניקס אף מפסיקה למכור ביטוחי נסיעות לחו"ל לנוסעים לסין עד להודעה חדשה.
הודעות הראל והפניקס, שהן מהגדולות בתחום ביטוחי הנסיעות לחו"ל, באה לאחר הודעת מגדל ביום ג' לסוכניה, כי היא עוצרת לחלוטין מכירת ביטוח הנסיעות לחו"ל לטסים לכל המדינות ביבשת אסיה.

על פי הודעת מגדל: "כחלק מהמחויבות ללקוחות שלנו ובהמשך להודעת משרד הבריאות בגין אזהרת מסע לסין (ומדינות נוספות באסיה), בעקבות נגיף הקורונה, זמנית לא ניתן לבטח מבוטחים אשר מעוניינים לטוס ליבשת אסיה".
אחד הסעיפים בביטוחי נסיעות לחו"ל, שצריכתו גברה מאוד בשנים האחרונות, הוא ביטוח לקיצור/ביטול נסיעה מכל סיבה, כשהכוונה בעיקר סיבות רפואיות. חברות הביטוח הלכו עד כה לקראת המבוטחים, גם במקרה זה של התפרצות נגיף הקורונה, ומחזירות כסף למי שטיסתו בוטלה או קוצרה בשל נגיף הקורונה.
ואולם, לטענת הפניקס, מספר הביטולים בחודש האחרון גדל פי חמישה ומספר הרוכשים של רכיב ביטול נסיעה גדל ב־60% בשבועיים האחרונים. טיירי גננסיה, מנהל ביטוח ביטול טיסה בהפניקס, מסר: "במקביל לירידת כמות ההזמנות לנסיעות לחו"ל וביטול של טיסות על ידי חברות תעופה, ניתן לראות גם גידול משמעותי של שימוש בביטוח ביטולי נסיעות על ידי נוסעים שרכשו כרטיסי טיסה לפני פרוץ המגפה. שיעור הביטולים של הזמנות ליעדי המזרח למועדי היציאה במהלך שלושת החודשים הקרובים גדל פי חמישה כאשר חלק מהמבטלים מצליחים לקבל החזר כספי מסוים מספק התיירות, חלקם מצליחים לנצל את חוק הגנת הצרכן כדי לקבל את רוב כספם בחזרה אבל הרוב מאבדים את כל כספם".
עוד מסר גננסיה, כי "מתחילת חודש פברואר, מוקדי ביטוח ביטול טיסה מכל סיבה Trip Guaranty של הפניקס מוצפים בפניות של לקוחות המעוניינים לרכוש ביטוח ביטול טיסה ובמהלך עשרת הימים הראשונים של חודש פברואר חל גידול של 60% ברכישת הביטוח ביחס לחודש שעבר. רוב הגידול הינו בקרב לקוחות שרכשו טיסות לחודשים הקרובים ולקיץ למגוון היעדים בעולם".
לדבריו, במקביל לגידול ברכישת ביטוחים, חל גידול גם בהפעלת ביטוח ביטול הטיסה על ידי המבוטחים – גידול של 25% , כאשר הלקוחות מקבלים החזר על דמי ביטול לטיסה ושירותים נוספים שבוטחו בפוליסה. על אף שהביטוח מאפשר ביטול מכל סיבה, הפניקס רואים כי מתחילת החודש 47% מהביטולים בתביעות הינם מסיבת החשש ממגפת קורונה. רק 19% ביטלו עקב סיבות משפחתיות שקשורות לאירועים משפחתיים כגון הזמנה לאירועים משמחים, הקדמת גיוס ועוד.
לכן, בענף צופים שאם תימשך בהלת הקורונה בימים הקרובים, יצטרפו חברות נוספות למגדל. כלל ביטוח הפסיקה מכירת ביטוח נסיעות לסין, הונג קונג ומקאו. עדיין מאפשרת לרכוש ביטול נסיעה לכל היעדים, כולל המזרח הרחוק.
הפתרון – אצל הסוכן
כפי שפרסמנו, חברת פספורטכארד, המובילה בתחום בישראל, אינה מאפשרת באתר שלה מזה כשבועיים רכישה אוטומטית של הפוליסה למי שנוסע למזרח הרחוק. גם סוכני הביטוח לא יכולים לבצע רכישה ישירה ומופנים למוקד השירות. מוקד השירות מבצע תשאול של כל מבוטח לגבי יעדי הטיסה שלו במזרח הרחוק.
מפספורטכארד נמסר כי "לאור המצב המיוחד הנגרם בשל וירוס קורונה, בשלב זה ניתן לרכוש פוליסת ביטוח לסין רק דרך מוקד שירות הלקוחות. זאת, בשל הרצון לדעת את מיקומו המדויק של המבוטח, את אפשרויות התקשורת ומפרט השירותים הזמינים בסביבתו".
לשאר היעדים באסיה ניתן לרכוש ביטוח נסיעות כרגיל. נשיא לשכת סוכני ביטוח, סו"ב ליאור רוזנפלד התייחס לנושא: "הסיכון שמזהות חברות הביטוח מובן ונכון. יחד עם זאת, חייב להימצא פתרון זמין לאלו שמחויבים לטוס למדינות הללו. הציבור מוזמן לפנות לסוכני הביטוח שינסו לסייע ולאתר את הביטוח המתאים. "שוב קיבלנו את ההוכחה לנחיצותו של סוכן הביטוח, הן מבחינת הידע והן מבחינת היכולות שלו. בואו נדמיין מצב שבו חברות האשראי מוכרות ביטוח כזה, למול מי היה המבוטח מקבל את הפתרון? למול המוקדן של מקס?".
סגן ומ"מ נשיא לשכת סוכני ביטוח, סו״ב ליאור הורנצ'יק מוסר: "סוכני הביטוח מחויבים לשמור ולהגן על ציבור הלקוחות ולהילחם מדי בוקר על הצעת הפתרונות הביטוחיים הראויים. אנו מודעים למצב המורכב שנוצר במזרח אסיה ופועלים ליצירת חלופות כיסוי הולמות ללקוחותינו ככל שניתן. הציפייה שלנו מחברות הביטוח היא כשגם שהן נאלצות להקטין סיכונים, שיעשו זאת באמצעות כל דרך אפשרית אך לא על ידי ביטול הכיסוי הביטוחי".