ועדת החוקה חוק ומשפט אישרה פה אחד לקריאות שנייה ושלישית את הצעת חוק חוזה הביטוח תיקון מס' 9 – קביעת שיעור מזערי לריבית המיוחדת בביטוח סיעודי, התשע"ז–2017, שיזם ח"כ יואב קיש (הליכוד) וחברי כנסת נוספים.
על פי ההצעה, חברות הביטוח שלא שילמו תגמולים בחוסר תום לב, יחויבו בפיצוי עונשי שלא יפחת מ-10% מהתגמולים שהיה עליהן לשלם למבוטח סיעודי. השיעור המינימלי נקבע להיות – לא פחות מפי 10 מהריבית הקבועה בהגדרת הפרשי הצמדה וריבית בחוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ"א-1961, שתחושב על תגמולי הביטוח ועל תוספת הפרשי ההצמדה עליהם. הריבית כיום היא 1%, כך שמדובר בשיעור מינימלי של 10% מסכום התגמולים. לבית המשפט יינתן שיקול דעת לקבוע סכום נמוך יותר, מטעמים מיוחדים שיירשמו. התיקון יחול על תביעות שהוגשו לבית המשפט מיום פרסומו ואילך.
בעקבות זאת מסר ח"כ קיש מסר, כי "מי שעושה עוולה בחוסר תום לב כלפי מבוטח בביטוח סיעודי, אנחנו חייבים להיות עם מקל מאוד גדול וחזק וקשה לראות אפילו את חברות הביטוח מגנות על דבר כזה".
יש לציין, כי לפני כחצי שנה אושרה הצעת חוק לפיה, חברת ביטוח שלא תעמוד בהתחייבותה ולא תשלם למבוטח פיצויים שנקבעו בבית המשפט, בית המשפט יוסמך לפסוק למבוטח פיצויים של עד פי 20 מריבית החשב הכללי, שעומדת היום על אחוז אחד.
קיש הבהיר כי התפצל מהחקיקה הקודמת שתיקנה את רף המקסימום לעד פי 20, כי חשב שראוי לתת דגש לענישת המינימום.
היועצת המשפטית לוועדה, עו"ד ניצן רוזנברג, אמרה כי "הריבית המקסימלית שניתן לפסוק היא עד פי 20 מהריבית בחוק פסיקת ריבית והצמדה שהיום עומדת על 1%. יש לשים לב שרק בנובמבר האחרון תיקנה הכנסת את רף המקסימום שהיה עד פי 3 מאותה ריבית וחלק מטענות חברות הביטוח הן שטרם יבשה הדיו על התיקון הקודם. עם זאת התיקון הנוכחי עוסק רק בתחום הביטוח הסיעודי שהוא חריג".

ענישת מינימום עדיפה
"כעורך דין, לא ראיתי שבתי המשפט ממהרים לפסוק ריבית מקסימלית או מינימלית", ציין יו"ר הישיבה, ח"כ אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת). "המינימום הוא עניין הצהרתי. במקרים של חוסר תום לב בתחום הביטוח הסיעודי, אנחנו שומעים על מקרים מזעזעים של התנכרות והתעללות ורוצים למנוע את המצבים הללו. חשוב שיהיה מינימום".
עו"ד הילה דוידוביץ בלומנטל ממשרד המשפטים סבורה כי "אין מקום לאפשר לחרוג מהתקרה של עד פי 20 שגם כך הוא פיצוי עונשי חריג. מדובר בסכומים גבוהים ואפשר אולי לבחון את הנושא כעבור תקופה מסוימת. אני רואה קושי בפריצת התקרה הזו".
לדברי עו"ד גיל סלומון, סמנכ"ל רגולציה ותקשורת באיגוד חברות הביטוח, "יש פה חקיקה מאוד אגרסיבית, גם במינימום וגם במקסימום. יש כאן מסה שהופכת מוגזמת ברגולציה על חברות הביטוח. עוד לא יבש הדיו על החקיקה הקודמת ומנסים למתוח את הקו. התחום הסיעודי מאוד רגיש אבל יש פה בכל זאת חוסר מידתיות".
עו"ד ירון אליאס, יועץ משפטי לאיגוד חברות הביטוח, אמר כי "אנחנו לא כופרים בעובדה שיש להטיל סנקציה על חברה שלא פועלת בתום לב אבל סף המידתיות נחצה כאן. אם הולכים לריבית מינימום, ניתן לבחור במדד שהיה עד לפני מספר חודשים רף המקסימום – של עד פי שלושה מריבית חשכ"ל. ריבית חשכ"ל מוטה מטה בראיה היסטורית והיא תעלה בקרוב גם בארץ, ואם מתמקדים בריבית היסטורית ממוצעת היא תעמוד על 4%-3% וזה יהיה שיעור אסטרונומי".
עו"ד ערן יעקובוביץ מלשכת עורכי הדין הדגיש כי הם מתנגדים לחוק, מאחר ש"לא ברור מה ההבדל בין מבוטח חולה סרטן או אחר למבוטח סיעודי. בנוסף, יש כאן הצרת שיקול דעת שיפוטי. בסיטואציה של חוסר תום לב ראוי להשאיר לשופט את שיקול הדעת המלא ולא לקבוע מינימום".