"חברות האשראי יילחמו על השמנת ולא על האוכלוסיות החלשות"

סו”ב ישראל גרטי, יו״ר הוועדה לביטוח כללי בלשכה, עורך סיכום ביניים למשבר הקורונה; בראיון ל״ביטוח ופיננסים״ הוא מסביר מדוע הסוכן חיזק את מעמדו מול הלקוח בתקופה זו, מספר על פעילות הלשכה בנושא כניסתן של חברות האשראי לענף ועל הפעילות כנגד אתרים מתחזים
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email

"את תקופת הקורונה אני מחלק לשניים – מה-15 במרץ ועד ה-1 ביוני, ומתאריך זה עד היום", אומר סו"ב ישראל גרטי, יו"ר הוועדה לביטוח כללי בלשכת סוכני הביטוח, בסיכום ביניים שהוא עורך למשבר הקורונה.

"בתקופה הראשונה הענקנו הרבה שירות והמון ייעוץ נטו, ללא שכר, בעיקר בביטוחי עסקים. עמלנו רבות מול חברות הביטוח כדי להקל על המבוטחים, לפרוס פרמיות ליותר תשלומים, להקפיא פוליסות. היום אני יכול להגיד שפעילות הסוכנים בתקופה זו חיזקה מאוד את מעמד הסוכן מול הלקוח. אני לא מכיר חברות ביטוח שהתקשרו למבוטחים בימים אלה או שלחו להם הודעות, שכדאי להם להתאים את הקטנת פעילות העסק לביטוח, את הוצאת העובדים לחל"ת, או את הפעילות מהבית לביטוח אחריות מקצועית וחבות מוצר. אני כן יכול לציין לטובה את רוב חברות הביטוח שנענו והתגייסו לבקשות שלנו לטובת המבוטחים", מציין גרטי.

ישראל גרטי. צילום: גיא קרן

איך נראים העסקים בימים אלה של חזרת המשק לפעילות?
"מאז תחילת חודש יוני יש חזרה הדרגתית של עסקים לפעילות, אבל עדיין קיימת אי ודאות שגוררת אחריה צורך בשינויים והתאמות בביטוח העסק. בעסקים של צווארון לבן, למשל, כמחצית מהעובדים עוד לא חזרו ואנחנו מעדכנים להם את הביטוחים. יש גם יותר התעניינות בביטוחי סייבר עקב העבודה מהבית, אבל עדיין קונים מעט את הביטוח הזה.

"להערכתי, יש חזרה לפעילות של כ-60% מנפח הפעילות שלפני הקורונה; אחת התוצאות – עסקים. עסקי ביגוד, למשל, מחזיקים מלאים קטנים יותר וצריך לעשות התאמות בביטוח.

"דבר טוב שהביא משבר הקורונה הוא האצה משמעותית של התהליכים הדיגיטליים – גם אצל הסוכנים וגם אצל הלקוחות; לקוחות מבוגרים שלא הייתי מעז לפנות אליהם בווטסאפ או במייל, היום אני מעביר להם היום טפסי הצעה לחתימה דיגיטלית והלקוחות, גם בני 70 פלוס, יודעים לעשות את זה. פחות חוששים מהטכנולוגיה, התגובות מהירות יותר והעבודה יעילה יותר. אם בעבר הייתי צריך לשלוח את הפוליסות בדואר, הרי שהיום זה ירד ב-80-90% – הקובץ נשלח במייל ונחסך המון זמן וטרחה לשני הצדדים. המסמך גם לא הולך לאיבוד בצורה זו".

ביטוח לפי נסועה

היו שינויים בתחומי ביטוחי רכב ודירות?
"הייתה ירידה של כ-35% בתאונות ואירועי רכוש עד יוני. מיוני הכול חזר לקדמותו בנושא תביעות בביטוחי רכב ודירה".

גרטי תוקף את מבול פוליסות הרכב החדשות שיצאו בתקופת הקורונה, של התאמת הפרמיה לנסועה. "בתקופת הקורונה ראינו הרבה תכניות ביטוח רכב חדשות שהתאימו את הנסועה למחיר הפוליסה, לאור העובדה שנסעו הרבה פחות. הלקוחות לא תמיד הבינו, שלאחר חודשיים שלושה הם יחזרו לנסוע כרגיל, ושהביטוח לא רלבנטי להם – היה ממש תוהו ובוהו בנושא. יש אולי 5% מהאוכלוסייה שהתכניות האלו מתאימות להם. לצערי היו חברות שניצלו את הפקת התכניות החדשות בצורה לא הגונה, רק כדי לצבור דאטה של הפונים אליהן ואחר כך למכור להם ביטוחים נוספים בצורה ישירה".

גרטי מציין, כי סוכנים שיש להם לקוחות שהם בעלי מסעדות, חייבים להתקשר אליהם להתאמת הביטוח: "כשבעל מסעדה אומר לסוכן חזרנו לשגרה, צריך לבדוק מה זאת שגרה. הרבה מסעדות שינו את התפיסה העסקית שלהם במהלך הקורונה, ומתבססים למשל על שליחויות הרבה יותר מבעבר. צריך לקחת את זה בחשבון בביטוח.

"יש עסקים רבים שעברו לעבוד מהאינטרנט ופיטרו הרבה עובדים, יש שהקטינו את שטחי העסק כי יש פחות עובדים. צריך להתאים הכל".

מחוללי התחרות

ישראכרט פרסמה שפנתה לרשות שוק ההון באפריל לקבלת רישיון סוכן. מקס כבר קיבלה. איך אתה רואה את הענף לאור זאת?
"הכניסה של חברות כרטיסי האשראי לביטוח תהיה בכיה לדורות. בשם התחרות, רשות שוק ההון ורשות ההגבלים יגרמו לחוסר תחרות שתפגע במבוטחים. מקס, למשל, קיבלה רישיון לשווק ביטוח עם חברה אחת, חברה ישירה (AIG) בשנתיים הקרובות ולאחר מכן עם ארבע. מקס תעבוד בצורה כזאת שהיא תעביר נתונים שיש לה על לקוחותיה לחברה ותקבל עמלה על לידים. זאת לא סוכנות ביטוח. לא נראה אותם כנראה כחברי לשכת סוכני הביטוח. זה גול עצמי של הפיקוח; בטווח הארוך כולם ישלמו על זה, כי מי שמחולל את התחרות בשוק זה אנחנו סוכני הביטוח, כי אנחנו לא בבעלות של אף חברת ביטוח; כל אחד עובד עם כמה חברות. אני אישית עובד עם עשר חברות, וזאת כדי להביא את המוצר הכי טוב במחיר הכי טוב.

"להבדיל מסוכן ביטוח, מקס עושה בעצם מיקור חוץ ומעבירה לידים לחברת הביטוח, שתתקשר למבוטח ותציע לו מוצרים נוספים. לפי המידע הפיננסי האישי שיש בידי חברות ביטוח האשראי, הן ישלפו את הלקוחות הטובים ואליהם הם יבואו בהצעות ויפנו את חברת הביטוח אליהם. מה שיקרה זה שחברות האשראי וחברות הביטוח אתן יעבדו יילחמו על השמנת ולא על האוכלוסיות החלשות.

"הכוח של חברות האשראי עצום בגלל הדאטה שיש להם על הלקוחות שלהן; יש להן האפשרות להבטיח הטבות ללקוח אם באמצעות נקודות, או הלוואה נוחה יותר. לכן, הן יכתיבו לחברות הביטוח את תנאי העבודה. בהתחלה ייכנסו בעמלות נמוכות של 5% עמלה למשל, עמלה שסוכן ביטוח רגיל לא יכול להחזיק מעמד בה. אבל לאחר שנתיים הן לבטח יבקשו לייקר את העמלות, כי הכוח אצלן, מה שיביא לייקור הפוליסות.

לא שמענו דבר מכיוון ויזה כאל בנושא. גם היא תיכנס לענף?
"ויזה כאל מתואמת. היא מחכה לראות מה קורה עם מקס וישראכרט ותיכנס גם היא בשנה הבאה. אז נראה שלוש חברות אשראי שמספקות ביטוח בשוק; שלוש חברות זה לכאורה תחרותי, אבל הן למעשה יביאו לחוסר תחרות.

"אנחנו לא נוותר – ננהל מאבק דרך הכנסת ובאמצעות התביעה המשפטית שהגשנו, כדי לעצור את הטירוף הזה".

אתה חבר בצוות הטיפול באתרים מתחזים בלשכה; רבים מהמתחזים הם דווקא סוכני ביטוח. איך אתה מתייחס לעובדה זו?
"לצערי, המשבר הכלכלי מגביר את השטויות. סוכנים אלה צריכים להבין שיש להם אחריות גם אם הם קונים לידים בצורה לא כשרה. אנחנו עובדים מול רשות שוק ההון ומול הרשות להגנת הצרכן. אותן סוכנויות צריכות להפנים, שכשהם עובדים בצורה עקומה ולא כשרה, הם גורמים נזק לכל הענף ובמיוחד לסוכנים הטובים. לכן, לא נהסס לפעול נגדם בצורה הקשה ביותר – הן מנהלית/משמעתית והן בתביעות פליליות, במקרים שבהן יש חשד לכך", מדגיש גרטי.

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email