דיון סוער וגורלי לעתידו של ענף הביטוח בישראל נערך הבוקר [שני] בוועדת הכספים של הכנסת. לא פחות מ-12 חברי כנסת שנכחו בדיון פנו לראש לממונה על רשות שוק ההון, דר׳ משה ברקת, וקראו לו לעצור ולשקול את החלטתו בעניין הכנסת חברות כרטיסי האשראי לענף הביטוח. חברי הכנסת שקראו לברקת לדחות את החלטתו הם: אתי עטיה, שלמה קארי, עודד פורר, מטאנס שחאדה, מיקי זוהר, מיכאל מלכיאלי, מיכאל ביטון, אחמד טיבי, ניר ברקת, מיכל שיר, קתי שטרית וקרן ברק.
הדיון כונס לבקשת לשכת סוכני ביטוח, על ידי יו"ר ועדת הכספים ח"כ עודד פורר, ונכחה בו שורה ארוכה של חברי כנסת שהגיעו להביע תמיכה במניעת החדירה המתוכננת של חברות כרטיסי האשראי לענף, מה שעלול להמית אסון על אלפי סוכני ביטוח עצמאים.

הסיבה לדיון הרחב שהתכנס היא שבשבועות האחרונים התרבו הסימנים כי הממונה על שוק ההון, שהוא המפקח על תחום הביטוח בישראל, עומד לאשר את כניסת ענקיות האשראי לעולם הביטוח. החשש הכבד בלשכת סוכני ביטוח הוא כי חברות כרטיסי האשראי יעשו שימוש במידע העצום שהן מחזיקות על הציבור ובכך ימוטטו בפועל אלפי סוכני ביטוח. דבר זה עלול להוביל לבסוף לענף ריכוזי שיפיץ לציבור מוצרי ביטוח נחותים.
במהלך הדיון אמר ח"כ מיקי זוהר (ליכוד) שכבר הביע נחרצות את התנגדותו למהלך כי ההחלטה על הכנסת חברות כרטיסי האשראי לתחום הביטוח "אומרת שהולכים לפתוח כאן עוד 100 אלף סוכנויות. בסוף כשאתה רוצה לתת לחברות כרטיסי האשראי לנהל את האירוע הזה בעוצמות הכלכליות האלה, המחיר של הביטוח יעלה לאזרח – חברות כרטיסי האשראי ישתלטו על השוק ויעלו את המחירים לאזרח. אתה מסכן ענף שלם של סוכני הביטוח ופשוט מחסל אותו. זו תחרות לא פרופורציונלית בין חברת כרטיסי האשראי לסוכנים״.
השכפץ של הציבור
ח"כ זוהר הוסיף ואמר כי "אם תקום ממשלה ותהיה לי אפשרות להשפיע בגופי, אני אמנע את הדבר הזה. לא אאפשר את זה בעד שום דבר בעולם. אני מציע לבחון את זה מחדש ולבטל את הגזרה מעל עורפם של סוכני הביטוח״.
נשיא לשכת סוכני ביטוח, סו״ב ליאור רוזנפלד, אמר בדיון: "צר לי שהממונה על שוק ההון בחר לפתוח בהשתלחות כנגד הציבור שמגן על ציבור המבוטחים. מתי דר׳ ברקת פגש מבוטח בפעם האחרונה? מתי מיכל הלפרין פגשה מבוטח? מי שהוא השכפץ של הציבור הם סוכני הביטוח. לפני 3 חודשים פגשתי את רה"מ כשנהריה הייתה מוצפת ב-2 מטר גובה מים. מי היה שם? פקידי האוצר או סוכני הביטוח? אנחנו עומדים כחומה כשהציבור רוצה לפדות את קרנות הפנסיה וקרן ההשתלמות שלו. מי מונע מהציבור לפגוע בפנסיה שלו? רק סוכני הביטוח עומדים שם.
"13.5 אלף סוכני ביטוח בעלי רישיונות ו-60 אלף העובדים שלהם, מעל ל-70 אלף איש, כורעים תחת הנטל גם במשבר הקורונה, אנחנו עצמאים כמו כל העצמאים במדינת ישראל. נפגשתי אתמול עם ראש הממשלה והוא היה בהלם מוחלט שראש רשות במדינת ישראל מאפשר לבעלי ההון, לחברות האשראי, בגלל לחצים שמופעלים עליו להיכנס לענף הביטוח״.
ח״כ זוהר לממונה: ״אתה מסכן ענף שלם של סוכני הביטוח ופשוט מחסל אותו. זו תחרות לא פרופורציונלית בין חברת כרטיסי האשראי לסוכנים״
"אנחנו עסקים קטנים במדינת ישראל. כל סוכן ביטוח מעסיק 2 או 3 פקידות. זה הזמן להכניס את הסמיטריילרים האלה? את הדחפורים הגדולים האלה בדמות חברות האשראי? כדי שיתחרו בסוכני הביטוח הקטנים. איפה האמפטיה? אדוני היו"ר, בוא נשים את האמת על השולחן. ראש רשות התחרות לא קראה לנו לשימוע. אנחנו יזמנו איתה פגישה אחרי שכבר הוציאה חוות דעת. מישהו מחברי הכנסת ראה את חוות הדעת של ראש רשות התחרות? מדובר בנייר עם 8 משפטים.
"למי עוד יש את המידע הזה? איך נותנים לחברות כרטיסי האשראי את הריכוזיות ואת הכוח ואת הכלים שאין לאף שחקן בשוק? חברת מקס מתכוונת לעבוד עם AIG, ואני שואל: מי ייתן את השירות למבוטח בקריית מלאכי? המוקדן שבא בגיל 21 מוכר ואז נוסע לטיול הגדול בחו"ל. אנחנו מפקירים את הציבור למוקדנים״, אמר רוזנפלד.
ח"כ מיכאל ביטון אמר בוועדה כי "הדיון מיותר היום. בואו נעסוק במה שהאזרחים צריכים. אשראי לקורונה. האשראי ניתן דרך הבנקים. בואו ניתן אשראי לא רק דרך הבנקים. את השאלה מי יהיה זכאי לעשות ביטוח בישראל בואו נשמור לעתיד בצורה סדורה ולא במחטפים. יש תאוריה בישראל שטיפול ישיר זה זול, בלי אדם בדרך, וטיפול באמצעות בן אדם זה יקר. תראו מה קרה בבנקים – הקטינו את מספר העובדים. שלחו את החלשים להתקשר לבנק וללחוץ על מספרים. אבל אם אתה לקוח עסקי הבנק אומר קח את הנייד שלי״.
ח"כ ביטון הוסיף "כיום יש סוכני ביטוח או את חברות הביטוח הישירות. כולם רואים את המלחמה שלהם אלה באלה. לא צריך עדיין את כרטיסי האשראי. אם חברות האשראי ייכנסו לביטוח בלי שתינתן זכות אמיתית לחברות ולסוכנים לתחרות הוגנת – הן תהפוכנה לפייסבוק של הביטוח. הגוגל של הביטוח. יש להן כל כך הרבה מידע שהן יתנו נוק-אאוט לחברות הביטוח ולסוכני הביטוח. אני לא בעד בלעדיות לסוכני הביטוח אבל נגד לעשות שינוי מערכתי שייצור כאן מפלצת שתחסל את התחרות".
נשיא הלשכה: ״אנחנו עומדים כחומה כשהציבור רוצה לפדות את קרנות הפנסיה וקרן ההשתלמות שלו. מי מונע מהציבור לפגוע בפנסיה שלו? רק סוכני הביטוח עומדים שם״
בסיכום הדיון אמר יו"ר ועדת הכספים, ח"כ עודד פורר לממונה על שוק ההון כי "עלתה בקרב רוב חברי הכנסת מחלוקת, לפחות על העיתוי. זו מהפיכה, היא נמצאת בסמכותך וטוב שאתה מפעיל אותה. זה מקום שמחייב לעשות דיון ציבורי מאוד משמעותי. כמות המידע שיש בידי חברות כרטיסי האשראי על הקליינטים שלהם – היא עצומה. חברות האשראי יודעות באיזה מוסך אני מתקן את הרכב, באיזה חברת ביטוח אני מבטח וכו'. זה לא אירוע שאפשר לעשות אותו על הדרך״.
"אני חסיד גדול של תחרות ושוק חופשי. אבל תחרות חייבת להיות הוגנת. מדינת ישראל יצרה מתוך דחף תחרות לא הוגנת במספר תחומים. היום מדינת ישראל מסבסדת יצרן בסין ופוגעת ביצרנים בישראל. אז זו תחרות הוגנת? זו לא שאלה של סוכני הביטוח או הגילדה שלהם. אני בטוח שיצרת את כל התנאים כדי שמי שימכור את הביטוח יעבור את ההכשרות המתאימות והתנאים הראויים. זה דיון שצריך להיערך אליו. אני חושב שנדחה את הנושא לאחר הרכבת ממשלה ולאחר דיון שנוכל לקיים בעת שגרה ולא בעת משבר הקורונה״.